Szombattól lesz kötelező a tesztelés azoknak, akik rizikó-területekről érkeznek Németországba

Berlin

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a mai napon adott sajtótájékoztatót a legújabb intézkedésekről.  Szombattól lesz kötelező a koronavírus teszt elvégzése Németországban a rizikó-területekről érkezőknek, amennyiben még nem rendelkeznek egy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel angol vagy német nyelven.

Augusztus 8-tól lesz kötelező a rizikó-területekről érkezőknek a teszt elvégzése, amely ingyenes lesz. Elfogadják a 48 óránál nem régebbi negatív tesztet is.

Az intézkedést azzal indokolta Spahn, hogy a külföldről behozott vírus lehetőségét csökkenteni szeretné, valamint, hogy a kötelező karantént a visszautazók sok esetben nem tartották be, sőt, volt olyan, aki nem is tudott arról, hogy kötelező számára a két hetes karantén és jelentkeznie kell visszautazáskor a helyi egészségügyi hivatalnál. (Gesundheitsamt)

Továbbra is érvényes a karanténkötelezettség

A rizikó-országokból visszaérkezőket pl. a reptéren felszólítják majd, hogy mutassanak be egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztet. Amennyiben ezzel valaki nem rendelkezik, köteles a teszt elvégzését tűrni.

Aki erre nem hajlandó, akár 25.000 Euro büntetésre is számíthat. Ennek összegét a helyi hivatalok döntik majd el.

Ezen kívül a tesztelt személyeknek karanténban kell maradniuk, amíg a negatív teszteredmény meg nem érkezik.  Aki alapvetően elutasítja a tesztet, annak kötelező jelleggel két hetes karanténba kell vonulnia.

A tesztelés főleg a reptereken lesz szükséges, de a vonattal vagy autóval érkezőknek is lesz tesztelésre lehetőségük.

A rizikó-országokból beutazóknak elkérik az adatait, melyet a rendőrség továbbít majd a uticélhoz legközelebb eső egészségügyi hivatalnak.

Rizikó-országok

Hogy mely országok, területek számítanak rizikósnak, azt a Robert-Koch-Institut (RKI) oldalán lehet követni. A lista bármikor változhat.

Az EU-s országok közül jelenleg Luxemburg, három spanyolországi régió van rizikó-területnek besorolva, Aragón, Katalónia és Navarra és Belgiumban Antwerpen. FRISSÍTÉS! Bulgária és Románia egyes részei is, augusztus 7-től. Erről a tájékoztató itt olvasható.

Ezen kívül még pl.:  Albánia, Koszovó, Montenegró, Szerbia és Ukrajna.

A pirossal jelölt országok számítanak Európában rizikó-országoknak

Spahn kihangsúlyozta, tudja, hogy ez az intézkedés beavatkozás a személyi szabadságba, de az intézkedést a társadalom kötelességének tartja és elvárható mindenkitől, hogy ezt elfogadja.

Ingyenes tesztlehetőség visszatérőknek augusztus 1. óta

Augusztus 1. óta minden visszautazót ingyenesen tesztelnek érkezés után 72 órán belül. Erről korábban már írtunk egy részletes cikket, ami itt olvasható.

Vita volt az ingyenes tesztről

Mivel az elmúlt időszakban vita alakult ki arról, hogy miért ingyenes a teszt a visszautazóknak, azzal a jelszóval, hogy “aki meg tudja engedni magának, hogy nyaralni menjen, az egy tesztet is ki tud fizetni“, Spahn megvédte az ingyenes tesztelési lehetőséget.

Az ingyenes  tesztelés nem lehet társadalmi kérdés. Egyértelmű, hogy közösen viseljük ennek terheit. Sokan kemény munkával spóroltak az utazásra.”

Video a sajtótájékoztatóról

Jens Spahn figyelmeztet, hogy ismét emelkedett a fertőzöttek száma és aggodalmát fejezte ki. Jellemzően családi összejöveteleken, ünnepléseken, munkahelyeken terjed legjobban a vírus.

FORRÁS:  www.ntv.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.