Szükséges lehet egy általános határellenőrzés bevezetése az EU-ban?

EU-határellenőrzés vagy határzár lesz

Van értelme az utazási tilalomnak a járvány idején? Kell az oltottaknak igazolás? Az EU ma esti különleges csúcstalálkozóján ezeket beszélik át, de az akadozva érkező oltásokról is szó lesz.

Egész Európában egy új vírus mutánstól félnek.

Németország, Dánia, Írország – sok EU-s ország szigorított a korona-intézkedésein.

Az EU-tanácselnök azt szeretné, ha az intézkedéseket az EU-s országok megbeszélnék egymással.
Merkel egy közös európai eljárásért

“Németország sok európai országgal van körülvéve, és akármit is teszünk Németországban, nem lesz sikere, ha ezeket a szomszédos országainkkal nem szinkronizáljuk”

– mondta Merkel.

Ezért Merkel szerint egy egységes európai eljárásra van szükség, de nem csak az EU-s országokkal, hanem a szomszédos országokkal is, mint pl. Svájc, ami nem EU-s tag.
Az EU-bizottság ellenzi az utazási tilalmat

Az EU-bizottság szerint a határellenőrzések, amit legutóbb Franciaország jelentett be, hogy szerintük szükséges bevezetni, vagy akár egy határlezárás is, veszélyeztetné az EU belső piacát.

“Általános utazási tilalom nem lehet”

– mondta a bizottság alelnöke, Margaritis Schinas.

És minden megszorításnak járványügyi okai kell, hogy legyenek, melyek indokoltak és megállapodások előzték meg, ezen kívül nem lehetnek diszkriminálóak.

Egy diszkriminálás veszélyét jelentő ügyről is szó lesz, az ún. oltási bizonyítványról.

A kérdés, hogy akiket már beoltottak, rendelkezzenek-e előjogokkal, pl. utazásnál, amit a görög elnök javasolt.

Erről is szó lesz a csúcstalálkozón, de döntésre nem számíthatunk, mivel ahogyan ez Németországban is elhangzott, ehhez még túl sok a megválaszolatlan kérdés, mint pl. az oltás ellenére is fertőz-e valaki.

Döcögős vakcina ellátás az EU-ban

Az országok vezetői beszélni fognak még a túl lassú vakcina ellátásról is. Egyre többen panaszkodnak, hogy túl lassan jutnak hozzá az oltáshoz.

Olaszország már perrel fenyegeti a Pfizer/Biontech céget.

Az EU-bizottság a gyógyszergyártókkal konkrét szállítmányozási határidőket akar megbeszélni és támogatni őket a gyártás kibővítésében.

A cél, hogy nyárig a felnőttek 70%-a be legyen oltva. Ursula von der Leyen elmondta, hogy hamarosan érkeznek a vakcina utánpótlások.

www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.