Teszt-kötelezettséget vezet be Bajorország a rizikó-területről érkezőknek

Tesztkötelezettséget vezet be Bajorország

Bajorország miniszterelnöke Markus Söder Twitteren jelentette be, hogy Bajorország bevezeti a teszt-kötelezettséget minden beutazó számára, aki rizikó-területről érkezik.

Aki szerdától a beutazáskor nem tud egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatni, annak a beutazás után 72 órán belül egy tesztet kell elvégeztetnie, “melyekre a teszt-centrumokban és reptereken van lehetőség” – írja Söder. A teszteredményt a helyi egészségügyi hivatalnak kell bemutatni.

Eddig csak karantén kötelezettség járt a visszatérőknek.
Fokozott ellenőrzésre lehet számítani

Ahogy a BR24 írja, Bajorországban a határokon, a határközeli területeken és a főbb utakon fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Az ellenőrzés során felhívják az emberek figyelmét a karantén-kötelezettségre és a digitális bejelentkezési kötelezettségre is, amit www.einreiseanmeldung.de oldalon kell megtenni.

Bajorországban éjszakai kijárási tilalom van érvényben, amit csak nyomós indokkal lehet megszegni.

21:00 – 05:00 óráig az autókat is ellenőrizik az utakon, ellenőrzés esetén nyomós indokot kell tudni mondani, hogy ne kapjon az illető büntetést, ami legalább 500 Euro lehet.

Az utazókra két kivétel vonatkozik: Aki még a lezárás előtt foglalt repülő ill. vonatjegyet 21:00 óra utáni érkezéssel, illetve, ha késés történik, valamint, ha dugóban állt valaki és emiatt későn ér haza, akkor nem számít kihágásnak, írja a Süddeutsche Zeitung.

December 21-én Bajorország a Nagy-Britanniából és Észak-Írországból és Dél-Afrikából érkezőkre szabta ki a teszt-kötelezettséget, írja a Süddeutsche Zeitung.

A kormányban többen határellenőrzést sürgetnek

Miután megjelent a vírus-mutáció Nagy-Britanniában, a német kormányban egyre többet beszélnek egy szigorúbb határzárról, írta a német WELT magazin.

Szigorúbb határellenőrzésre, beutazási tilalomra, szigorúbb tesztelésre és karanténszabályozásra lesz szükség, főleg az Európán kívülről érkezőknek.

Ha a vírus-mutáció más európai országokban is megjelenik, az onnan Németországba érkezőket is azonnal meg kell állítani, mondta Alexander Thorm CDU politikus. Mivel az utazás által nagyobb a rizikó, ezért a határellenőrzés logikus lépés lenne.

Amennyiben egy szomszédos országban is megjelenne a gyorsan fertőző vírus-mutáció, mint pl. Olaszországban, akkor minden szintű határellenőrzés bevezetésére lenne szükség, mondta képviselő társa Christoph de Vries.

Az SPD képviselője, Uli Grötsch is ezen a véleményen van. Amíg nem tudni, hogy mire képes a vírus-mutáns, addig elővigyázatosság miatt szigorítanunk kell a határellenőrzéseken.

Baden-Württemberg belügyminisztere Thomas Strobl a beutazási karantén-szabályokon szeretne szigorítani. Szerinte szűkíteni kell a kivételezettek körét, mint pl. a 24 órás rizikó-területen tartózkodókét.

A bajor belügyminiszter Joachim Herrmann bejelentette, hogy a bajor rendőrség a következő héten szigorúbban ellenőrzi a határokat.

Az EU-bizottságnak pedig azonnal jogi alapot kell teremtenie arra, hogy a nem EU-s országból érkezőktől még a beérkezés előtt elkérhessék a negatív tesztet.

Az eddig tervezett szigorítások főleg a repülővel érkezőkre vonatkoztak, ami nem lesz elég.

A rendőri szakszervezet azonnali rendőri ellenőrzést akar Franciaország, Luxemburg, Belgium, Hollandia és Dánia felé, hogy a Nagy-Britanniából érkezőket megállítsák.
Az EU engedékenyebb

Az EU bizottsága úgy döntött, hogy enyhítenek a Nagy-Britanniával kapcsolatos utazási tilalmon, hogy az emberek hazatérhessenek otthonukba.

Az év elejei EU-n belüli határlezárásokról a mai napig nincs a német kormánynak adata arról, hogy az intézkedés csökkentette e a járvány elterjedését.

Egy kormányszóvivő azonban elmondta, hogy a helyzetet folyamatosan figyelik és szükség szerint lépnek.

Konkrét követelés a határok ellenőrzésének bevezetésére egyelőre nem történt.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.