Tesztkötelezettség augusztus 1-től Németországba utazáskor – részletek

Tesztkötelezettség Németországba utazáskor

Pénteken (július 30.) döntött pánikszerűen a német kormány egy új beutazási rendeletről, mely szerint a vártnál korábban szigorítanak, augusztus 1-től. A rendeletet péntek este tették közzé, röviddel az új szabály életbelépése előtt. Egészen idáig sok kérdés még nyitva állt és csak találgatások folytak. Először Markus Söder jelentette be a hírt, melyet a német kormány akkor még cáfolt. A híradások szerint azonban szinte minden szakember és politikus támogatta az ötletet, de a német egészségügyi miniszter is már tervezte a tesztkötelezettséget.




Az új rendelet augusztus 1-től általános tesztkötelezettséget ír elő beutazáskor azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy nem gyógyultak, függetlenül attól, hogy melyik országból és milyen járművel utazik be valaki Németországba. A rendelet egész Németországra egységesen érvényes, nincsenek tartományi eltérések.

A tesztet mindenki maga fizeti, mellyel már beutazáskor rendelkezni kell. Utaztató cégek már indulás előtt is kérhetik a negatív tesztet, akárcsak légiközlekedésnél a felszállás előtt.

Kivételek pl. az átutazók, a határmenti ingázók (Grenzpendler, azok, akik munka, tanulmányi vagy képzési célokból rendszeresen átlépik a határt), nekik elég hetente 2 alkalommal teszteltetniük, valamint a napi ingázók (Tagespendler), akik 24 óránál rövidebb ideig tartózkodnak Németországban, vagy kevesebb, mint 24 óra múlva térnek vissza Németországba. Ezek a kivételek nem vonatkoznak a repülővel történő beutazásra.

Ezen túlmenően, ha valaki egy magaskockázatú vagy vírusvariáns területről érkezik, annak regisztrációs- és karanténkötelezettsége van. Ennek részleteibe most nem megyünk bele, mert Magyarország egyelőre egyik területi besorolásba sem tartozik, így csak a tesztkötelezettség lesz érvényben a beutazóknak. A területi besorolásokat az RKI oldalán lehet figyelemmel követni, mindig az aktuális állást mutatja.

Összegzés az új szabályokról

tesztkötelezettség Németországba és új beutazási szabályok augusztustól
A rizikóterület mellett még az “egyéb terület” szerepel a táblázatban. Magyarország jelenleg ide tartozik.

A teszt antigénteszt esetén max. 48 órás lehet, PCR teszt esetén max. 72 órás. Az időpontot a beutazás pillanatától kell számítani.




Markus Söder Bajorország miniszterelnöke bejelentette, hogy Bajorországban intenzív szúrópróbaszerű ellenőrzés lesz a határmentén, de nem közvetlenül a határokon.

A Welt írása alapján teszt hiányában a büntetés akár 25.000 Euró is lehet.

Újdonság az is, hogy augusztus 1-től a rizikóterület elnevezés 2 kategóriát fog tartalmazni, és önmagában, mint területi besorolás megszűnik.

Így rizikóterület lesz a:

  • magaskockázatú terület (Hochrisikogebiet) és a
  • vírusvariáns terület (Virusvariantengebiet).

A magyar kormány oldalán nagyon részletes információt lehet találni az új szabályokról, ebből egy részlet:

Valamennyi külföldről Németországba utazó, 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a felsorolt három igazolás egyikével, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére:




Teszt

A beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát pl. a boltban vásárolható öntesztet nem fogadják el!), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA). Bővebb információt az elfogadott tesztekről itt talál az RKI oldalán.

Az igazolás német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum lehet.

Oltás

Igazolás oltottsági védelemről. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével.

A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható a PEI intézet honlapján.




EU digitális Covid igazolvány

Az igazolványt Németországban az EU által engedélyezett oltóanyagokkal (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) történt oltást követően adják ki. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akinél az előírt utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap.

Emellett megkaphatja az Uniós igazolványt a negatívan tesztelt személy (max. 72 órás PCR-teszt, vagy max. 48 órás antigén gyorsteszt, öntesztet nem fogadnak el), továbbá a betegségből felgyógyult személy (28 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt, továbbá igazolás felgyógyultságról és egyszeri oltásról).

Gyógyultak

Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni. Amennyiben a fertőzés 6 hónapon túl volt, egy oltás felvétele és bizonyítása szükséges a teszteredmény mellé.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.