Több napos sztrájk a német vasútban hétfőtől – augusztus 23-tól

sztrájk a német vasútban

A GDL mozdonyvezetői szakszervezet Németországban ismét sztrájkot hírdetett meg. A személyszállításban a vonatok augusztus 23-tól, hétfőtől fognak sztrájkolni szerdáig, így vonatkiesésekre és kisebb káoszra kell a vonatközlekedésben számítani. Aki teheti ebben az időszakban kerülje a vasúti közlekedést.
Utoljára augusztus 11-én sztrájkoltak a mozdonyvezetők Németországban 2 napig.

A Deutsche Bahn –nal (német vasút) folyt bérvitában a GDL mozdonyvezetői szakszervezet újabb sztrájkot hirdetett meg a mai napon.

Az GDL bejelentette, hogy szombattól (augusztus 21-25.) szerda reggelig sztrájk lesz.

A sztrájk az utasforgalomban csak augusztus 23–án (hétfő), hajnali 2 órakor kezdődik. Szombaton (augusztus 21.) 17:00 órától sztrájkol az áruforgalom.

A munkabeszüntetés szerdán hajnali 2 órakor ér véget” – mondta Claus Weselsky szakszervezeti vezető Berlinben.

Részletek a DB oldalán olvashatók, ahol felkérnek mindenkit, aki hétfő és keddre tervezte az utazását, hogy halassza el, hacsak nem feltétlenül szükséges.

Ezzel már másodszorra egymás után sztrájkolnak a GDL szakszervezet tagjai a német vasútforgalomban a több fizetésért és a nyugdíjak védelmében.
A dolgozók között nagy a harag a Deutsche Bahn vezetése felé. De ezúttal ígéretük szerint időben hirdették be a sztrájkot.

Az új sztrájk ismét nagy kihatással lesz több millió közlekedő emberre, 10 tartományban tart még a nyári szünet, így nyaralókat is érinteni fog.

Az GDL többek között 3,2%-os béremelést követel, valamint 600 Eurós koronabónuszt szeretne. A fizetésemelést elfogadná a Deutsche Bahn, de csak később lépne életbe, mint ahogyan a mozdonyvezetők szeretnék.

sztrájk Németország feltételek
A GDL szakszervezet követelése és a DB ajánlata Foto: ARD

Az GDL júniusban szakította meg a tárgyalásokat. A tagok ezután szavazással döntöttek a sztrájkok mellett.

Kedden az GDL és a Német Tisztviselők Szövetsége (dbb) tagjai Weselskyvel együtt tüntettek a Deutsche Bahn székháza előtt követeléseikért. Asztalhoz ülni és tárgyalni viszont nem hajlandóak, amíg nem kapnak alkuképes ajánlatot.
Verseny a szakszervezetek között

A bérkonfliktusban a gyanú szerint szerepet játszik az GDL és a lényegesen nagyobb vasúti és közlekedési szakszervezet EVG közötti verseny is, amellyel a vasút tavaly szeptemberben állapodott meg egy koronadíj-csomagban.

A vasút azzal vádolja az GDL-t, hogy több tagot akar szerezni magának és inkább az erőviszonyok harcáról van szó.

Hoffmann, a DGB (Az EVG-hez tartozik) főnöke a “Spiegel” -nek elmondta, hogy a vita középpontjában nem a vasúti alkalmazottak érdekei állnak, hanem az GDL túlélése.

Claus Weselsky, a GDL szakszervezet vezetője ma jelentette be a sztrájkot

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.