Tönnies húsgyár- Bajorországban bezárt két vágóhídja, a munkaügyi miniszter is felszólalt az ügyben

A Nordrhein-Westfalen-i Tönnies húsgyárban a koronavírus járvány kitörése után mostanra már 1 331 alkalmazott tesztje lett pozitív. Az iskolák, óvodák a városban bezártak. A cég két bajorországi vágóhídját is bezárja. A két telephely Bamberg-ben és Allgäu-ban péntek óta áll. A bezárás oka viszont itt nem a vírus elterjedése, hanem sokkal inkább a Gütersloh-i gyár bezárása. Egy fajta “húsdugó” alakult ki. A bajor telephelyen levágták az állatokat, hogy aztán ezeket Gütersloh-ba szállítsák. Mivel azonban ott bezárták a húsgyárat, a gyártási folyamat elakadt.

Az állatok, melyeket most nem tudnak levágni, a tulajdonosuknál maradnak. Ha szerda után sem tudják az állatokat elszállítani, ez gond lehet a szarvasmarhagazdáknak Allgäu-ban.




Felszólalt a munkaügyi miniszter is

A munkaügyi miniszter Heil, arra szólította fel a Tönnies céget, hogy a károkét maguk feleljenek. Németország legnagyobb húsgyára a Tönnies, a munkaügyi miniszter, Hubertus Heil szerint (SPD) minden kárért felelős, amit a Nordrhein-Westfalen-ben lévő Gütersloh városának okozott. Tehát elvárja, hogy a cég feleljen a károkért, amit a város lakói emiatt elszenvednek.

A munkaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak bevezetni, amelyekkel a húsiparban lévő áldatlan helyzetet legyőzzék.

“Azokon a helyeken fogunk razziázni, ahol a legrosszabbak a munkakörülmények. A végső cél, hogy az egész rendszerben változás történjen. A sok alvállalkozó és a dolgozók kizsákmányolásának véget kell vetni.”

A zöldek frakcióvezetője még azt is elmondta, hogy amennyiben a cég vezetősége komolyan gondolta a bocsánatkérésüket, akkor akár a személyes vagyonával is kárpótolná a károsultakat.




1 331 pozitív teszt a gyárban

A konszern vezetője szombaton nyilvánosan is bocsánatot kért a történtekért. Azt nyilatkozta, hogy a cége vállalja a teljes felelősséget. Összesen 5 899 tesztet végeztek, ebből lett 1 331 pozitív. A Tönnies összes dolgozója karanténban van.

A járvány azonnali megállítása

Az egészégügyi miniszter, Jens Spahn azt mondta, most az az egyik legfontosabb, hogy helyileg megfékezzék a járvány terjedését. Az SPD-egészségügyi szakértője, Karl Lauterbach pedig egyenesen azt követeli, hogy azonnal zárják le a területet.

Laschet arra kéri a dolgozókat, hogy mondjanak le a külföldi utazásukról

Laschet (CDU) NRW miniszterelnöke vasárnap azt nyilatkozta, hogy a veszély fennáll egy újabb járvány kitörésére, de nyilvánvaló, hogy a gócpont a Tönnies gyárban van, és nincs a lakosságot érintő jelentős járványveszély . Ettől függetlenül nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy bizonyos területet elzárnak majd.

Laschet arra kérte a dolgozókat, hogy mondjanak le a hazautazásukról. Amennyiben megfertőződtek, Németországban megkapják a legjobb ellátást, ez a saját érdekük is.





 

Az SPD-vezetője magasabb húsárakat akar

A Tönnies húsgyárban történtek ismét felszították a téma körüli vitákat, miszerint változtatni kell az egész németországi húsiparon. A kritikusok szerint a rossz munka-és szálláskörülmények a felelősek azért, hogy rendszeresen ebben a szakmában törnek ki a koronavírus járványok.

Az SPD-vezetője, Norbert Walter-Borjans azt követeli, hogy legyenek magasabbak a húsárak.A hús egy olyan termék, mely nagy erőbevetéssel, magas energiafelhasználással állítódik elő.  Az ár-érték arány nagyon sok esetben durván aránytalan.” – mondta.

FORRÁS: www.focus.de  www.tagesschau.de

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.