Tönnies húsgyár- Bajorországban bezárt két vágóhídja, a munkaügyi miniszter is felszólalt az ügyben

A Nordrhein-Westfalen-i Tönnies húsgyárban a koronavírus járvány kitörése után mostanra már 1 331 alkalmazott tesztje lett pozitív. Az iskolák, óvodák a városban bezártak. A cég két bajorországi vágóhídját is bezárja. A két telephely Bamberg-ben és Allgäu-ban péntek óta áll. A bezárás oka viszont itt nem a vírus elterjedése, hanem sokkal inkább a Gütersloh-i gyár bezárása. Egy fajta “húsdugó” alakult ki. A bajor telephelyen levágták az állatokat, hogy aztán ezeket Gütersloh-ba szállítsák. Mivel azonban ott bezárták a húsgyárat, a gyártási folyamat elakadt.

Az állatok, melyeket most nem tudnak levágni, a tulajdonosuknál maradnak. Ha szerda után sem tudják az állatokat elszállítani, ez gond lehet a szarvasmarhagazdáknak Allgäu-ban.
Felszólalt a munkaügyi miniszter is

A munkaügyi miniszter Heil, arra szólította fel a Tönnies céget, hogy a károkét maguk feleljenek. Németország legnagyobb húsgyára a Tönnies, a munkaügyi miniszter, Hubertus Heil szerint (SPD) minden kárért felelős, amit a Nordrhein-Westfalen-ben lévő Gütersloh városának okozott. Tehát elvárja, hogy a cég feleljen a károkért, amit a város lakói emiatt elszenvednek.

A munkaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak bevezetni, amelyekkel a húsiparban lévő áldatlan helyzetet legyőzzék.

“Azokon a helyeken fogunk razziázni, ahol a legrosszabbak a munkakörülmények. A végső cél, hogy az egész rendszerben változás történjen. A sok alvállalkozó és a dolgozók kizsákmányolásának véget kell vetni.”

A zöldek frakcióvezetője még azt is elmondta, hogy amennyiben a cég vezetősége komolyan gondolta a bocsánatkérésüket, akkor akár a személyes vagyonával is kárpótolná a károsultakat.
1 331 pozitív teszt a gyárban

A konszern vezetője szombaton nyilvánosan is bocsánatot kért a történtekért. Azt nyilatkozta, hogy a cége vállalja a teljes felelősséget. Összesen 5 899 tesztet végeztek, ebből lett 1 331 pozitív. A Tönnies összes dolgozója karanténban van.

A járvány azonnali megállítása

Az egészégügyi miniszter, Jens Spahn azt mondta, most az az egyik legfontosabb, hogy helyileg megfékezzék a járvány terjedését. Az SPD-egészségügyi szakértője, Karl Lauterbach pedig egyenesen azt követeli, hogy azonnal zárják le a területet.

Laschet arra kéri a dolgozókat, hogy mondjanak le a külföldi utazásukról

Laschet (CDU) NRW miniszterelnöke vasárnap azt nyilatkozta, hogy a veszély fennáll egy újabb járvány kitörésére, de nyilvánvaló, hogy a gócpont a Tönnies gyárban van, és nincs a lakosságot érintő jelentős járványveszély . Ettől függetlenül nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy bizonyos területet elzárnak majd.

Laschet arra kérte a dolgozókat, hogy mondjanak le a hazautazásukról. Amennyiben megfertőződtek, Németországban megkapják a legjobb ellátást, ez a saját érdekük is.

 

Az SPD-vezetője magasabb húsárakat akar

A Tönnies húsgyárban történtek ismét felszították a téma körüli vitákat, miszerint változtatni kell az egész németországi húsiparon. A kritikusok szerint a rossz munka-és szálláskörülmények a felelősek azért, hogy rendszeresen ebben a szakmában törnek ki a koronavírus járványok.

Az SPD-vezetője, Norbert Walter-Borjans azt követeli, hogy legyenek magasabbak a húsárak.A hús egy olyan termék, mely nagy erőbevetéssel, magas energiafelhasználással állítódik elő.  Az ár-érték arány nagyon sok esetben durván aránytalan.” – mondta.

FORRÁS: www.focus.de  www.tagesschau.de

 

 

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom

Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?

Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?
Mi lesz a szabadságommal, ha karanténba kell mennem? Az alábbiakat érdemes tudni a ...
Elolvasom

A német iskolarendszer

A német iskolarendszer
A németországi iskolarendszer más, mint Magyarországon. De Németországon belül is vannak tartományonként némi ...
Elolvasom

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban – ez most sokakat érint

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban - ez most sokakat érint
“Kurzarbeitergeld” és segély-csomag a koronavírus miatt: ezek érvényesek a munkavállalókra és a vállalkozókra A politika ...
Elolvasom

A kedvenc német ételem és receptje – blog

A kedvenc német ételem és receptje - blog
Mi a kedvenc ételem? Tette fel a kérdést egy ismerősöm. Talán a döner, ...
Elolvasom

2,5 millió ember keres havonta bruttó 2.000 Eurónál kevesebbet Németországban teljes munkaidőben

2,5 millió ember keres havonta bruttó 2.000 Eurónál kevesebbet Németországban teljes munkaidőben
Németországban több mint 2,5 millió ember keres havonta bruttó 2.000 Eurónál kevesebbet. Körülbelül ...
Elolvasom

Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?

Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?
Kedves Olvasó! Először is szeretnék bemutatkozni, Herczeg Tímea vagyok és pénzügyi tanácsadóként dolgozom Konyár-Vonnák ...
Elolvasom

Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait

Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait
Január 14-én döntött a Bundestag arról, hogy a szülők hosszabb ideig kapják a ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.