Török és külföldi vendégmunkások jönnek a német repterekre – nagy a munkaerőhiány

Török vendégmunkások jönnek a német repterekre a munkaerőhiány pótlására

Tekintettel a német repülőtereken tapasztalható akut munkaerőhiányra és katasztrófális helyzetre, a német kormány külföldről érkező vendégmunkások rövid időn belüli munkába állításáról döntött. Ennek érdekében enyhíteni kell a munkavállalási és tartózkodási törvényeken.
A mai napon tartott sajtótájékoztatót Volker Wissing német közlekedésügyi miniszter, Hubertus Heil munkaügyi miniszter és Nancy Faeser belügyminiszter Berlinben. Elmondták, hogy a német reptereken lévő katasztrófális helyzet miatt a német kormány gyors segítséggel támogatni kívánja a légitársaságokat külföldről érkező vendégmunkások felvételében.

A probléma Európa-szerte létezik, mert a vállalatok szakképzett munkaerőt veszítettek a járvány miatt. A járvány után hirtelen nőtt meg az utazók száma, amire a légitársaságok nem készültek fel időben. Ezért hetek óta káosz uralkodik a német reptereken. Jelenleg a rendőrség segíti a reptereket, ahol tudja.

Az ipar 1 500-2 000 új munkaerőt remél, elsősorban Törökországból és a balkáni országokból olyan szakembereket, akiknek már van tapasztalatuk a reptéri munkában.

Ebből a célból egy munkacsoportot hoztak létre, amely kidolgozza, hogy a külföldről érkező munkaerők gyorsan megkapják a tartózkodási és munkavállalási engedélyeket.

De Németországon belül is hírdetni akarnak. Az új munkaerőkenk a poggyászkezelésben és a feladásban a check-in-nél kellene segíteni, biztonsági jellegű feladatokat nem vállalhatnának.
A munkaerőhiány a légitársaságoknál és a földi szolgáltatóknál jelenleg hatalmas sorokat eredményez a reptereken, késéseket, ami miatt több repülőjáratot is törölni kellett. Európa szerte törölnek több ezer járatot, hogy a túlterhelt légiközlekedési rendszert tehermentesítsék.

Egyedül a Lufthansa mintegy 3 000 csatlakozást törölt a frankfurti és müncheni reptereiről a nyári időszakban. A légitársaság főnöke, Carsten Spohr elnézést kért az utasoktól, és elismerte, hogy a járványválság után a megtakarításokat egyik-másik helyen eltúlozták.

Heil azt is bírálta, hogy sok cég elbocsátotta alkalmazottait a kormány támogatása ellenére, ill. sokan elvándoroltak a szakmából. Ez az egyik oka a jelenlegi problémáknak.
A munkásokat nem kölcsönző cégeken keresztül alkalmaznák, határozott idejű munkaszerződésekkel dolgoznának Németországban és a bérük is megfelelne a németországi béreknek. Fontosnak tartják a megfelelő szállás biztosítását számukra. Ez egy átmeneti intézkedés és nem hosszútávú megoldás, mondták a sajtótájékoztatón.

Hogy pontosan mikortól léphetnek munkába a vendégmunkások, még nem tudni, de gyors lépésekre van szükség, hangzott el. Elmondták, hogy minden alkalmazottat csak szigorú biztonsági intézkedések mellett vesznek föl.

Ősszel megújítják a bevándorlási törvényt, hogy megkönnyítség a külföldi szakképzett munkaerők beáramlását Németországba.

Düsseldorf, Hamburg, München, káosz a reptereken. A nyaralni vágyók járatait törlik, a várakozás miatt sokan lekésik a járatukat, napokat veszítenek, mert másik járatra kell szállniuk. Várhatóan a kövekező hetekben nem lesz változás. A szakszervezet már hónapokkal korábban figyelmezetett, hogy a helyzet katasztrófális lehet, ha nem cselekednek a légitársaságok időben, hiába. Sok alkalmazott jelent beteget, ez is probléma. A nyaralni vágyó családoknak, akik a nyaralásra spóroltak, ez egy rémálom.

Videó a sajtótájékoztatóról

Forrás Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Magyaros Ostern – avagy egy magyar család húsvétja Németországban

Magyaros Ostern - avagy egy magyar család húsvétja Németországban
Gyerekkoromban talán ezt az ünnepet szerettem legkevésbé. Persze nem a csoki nyuszit és ...
Elolvasom

Mit jelent és honnan származik az “AHA-Regeln” kifejezés?

Mit jelent és honnan származik az "AHA-Regeln" kifejezés?
Az AHA-szabályokat betartani és a fertőzést elkerülni Többször hallhattuk, olvashattuk már, hogy a legfontosabb, ...
Elolvasom

A Duna forrása a Fekete-erdőben, Donaueschingen-ben

A Duna forrása a Fekete-erdőben, Donaueschingen-ben
Európa második leghosszabb folyama (a Volga után)  1700 mérföldön át, és 10 országon ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
Szemét szelektálás Németországban magyar szemmel. Milyen típusú szemetet kell különválasztani? Miért érdemes ezt ...
Elolvasom

Hét alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban

Hét alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban
7 alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban – minden más állítás hamis! Mi az ...
Elolvasom

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang
Tilos lesz 2021. január 1-től Németországban a terhesség alatti ultrahang vizsgálat, amely orvosilag ...
Elolvasom

Miért hasznosak az egyesületek Németországban? – blog

Miért hasznosak az egyesületek Németországban? - blog
Németországban nekem nagyon tetszik, hogy az iskolák, óvodák többsége rendelkezik egy támogató egyesülettel ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.