Török és külföldi vendégmunkások jönnek a német repterekre – nagy a munkaerőhiány

Török vendégmunkások jönnek a német repterekre a munkaerőhiány pótlására

Tekintettel a német repülőtereken tapasztalható akut munkaerőhiányra és katasztrófális helyzetre, a német kormány külföldről érkező vendégmunkások rövid időn belüli munkába állításáról döntött. Ennek érdekében enyhíteni kell a munkavállalási és tartózkodási törvényeken.




A mai napon tartott sajtótájékoztatót Volker Wissing német közlekedésügyi miniszter, Hubertus Heil munkaügyi miniszter és Nancy Faeser belügyminiszter Berlinben. Elmondták, hogy a német reptereken lévő katasztrófális helyzet miatt a német kormány gyors segítséggel támogatni kívánja a légitársaságokat külföldről érkező vendégmunkások felvételében.

A probléma Európa-szerte létezik, mert a vállalatok szakképzett munkaerőt veszítettek a járvány miatt. A járvány után hirtelen nőtt meg az utazók száma, amire a légitársaságok nem készültek fel időben. Ezért hetek óta káosz uralkodik a német reptereken. Jelenleg a rendőrség segíti a reptereket, ahol tudja.

Az ipar 1 500-2 000 új munkaerőt remél, elsősorban Törökországból és a balkáni országokból olyan szakembereket, akiknek már van tapasztalatuk a reptéri munkában.

Ebből a célból egy munkacsoportot hoztak létre, amely kidolgozza, hogy a külföldről érkező munkaerők gyorsan megkapják a tartózkodási és munkavállalási engedélyeket.

De Németországon belül is hírdetni akarnak. Az új munkaerőkenk a poggyászkezelésben és a feladásban a check-in-nél kellene segíteni, biztonsági jellegű feladatokat nem vállalhatnának.




A munkaerőhiány a légitársaságoknál és a földi szolgáltatóknál jelenleg hatalmas sorokat eredményez a reptereken, késéseket, ami miatt több repülőjáratot is törölni kellett. Európa szerte törölnek több ezer járatot, hogy a túlterhelt légiközlekedési rendszert tehermentesítsék.

Egyedül a Lufthansa mintegy 3 000 csatlakozást törölt a frankfurti és müncheni reptereiről a nyári időszakban. A légitársaság főnöke, Carsten Spohr elnézést kért az utasoktól, és elismerte, hogy a járványválság után a megtakarításokat egyik-másik helyen eltúlozták.

Heil azt is bírálta, hogy sok cég elbocsátotta alkalmazottait a kormány támogatása ellenére, ill. sokan elvándoroltak a szakmából. Ez az egyik oka a jelenlegi problémáknak.




A munkásokat nem kölcsönző cégeken keresztül alkalmaznák, határozott idejű munkaszerződésekkel dolgoznának Németországban és a bérük is megfelelne a németországi béreknek. Fontosnak tartják a megfelelő szállás biztosítását számukra. Ez egy átmeneti intézkedés és nem hosszútávú megoldás, mondták a sajtótájékoztatón.

Hogy pontosan mikortól léphetnek munkába a vendégmunkások, még nem tudni, de gyors lépésekre van szükség, hangzott el. Elmondták, hogy minden alkalmazottat csak szigorú biztonsági intézkedések mellett vesznek föl.

Ősszel megújítják a bevándorlási törvényt, hogy megkönnyítség a külföldi szakképzett munkaerők beáramlását Németországba.

Düsseldorf, Hamburg, München, káosz a reptereken. A nyaralni vágyók járatait törlik, a várakozás miatt sokan lekésik a járatukat, napokat veszítenek, mert másik járatra kell szállniuk. Várhatóan a kövekező hetekben nem lesz változás. A szakszervezet már hónapokkal korábban figyelmezetett, hogy a helyzet katasztrófális lehet, ha nem cselekednek a légitársaságok időben, hiába. Sok alkalmazott jelent beteget, ez is probléma. A nyaralni vágyó családoknak, akik a nyaralásra spóroltak, ez egy rémálom.

Videó a sajtótájékoztatóról

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.