További elszegényedés vár a németországi nyugdíjasokra egy kutatás szerint

Manapság is közismert, hogy a kisnyugdíjasok tudnak a legkevésbé a havi bevételükből kijönni. Akik még munkaképesek vagy van kedvük és energiájuk, azok mini-jobot vállalnak, hogy elég étel jusson az asztalra a hónap végén is.

Néhányan külföldön próbálnak szerencsét, mint pl. Bulgáriában, Magyarországon, Erdélyben, ahol egy kertes házban lakhatnak és már egy saját kis közösséget is kialakítottak. Ilyen történetekről, pozitív és negatív példákról rendszeresen olvashatunk, nézhetünk riportokat a TV-ben vagy az interneten.

Vannak, akik Pfandflaschet, vagyis visszaválthatós palackokat gyűjtenek szemetesekből, tehát kukáznak. Ez a látvány már senkinek sem lehet idegen, aki Németországban él, mindegy, hogy nyugaton, vagy keleten.

Akárhogyis, akiknek nincs családjuk, akik nem számíthatnak senkire, hogy kisegítse őket nehéz napjaikban, azoknak bizony néha a villanyt is kikapcsolják a lakásukban, ha a számla nincs befizetve.

Ez egyébként nyilván arra vezethető vissza, hogy a legtöbb ilyen ember nem rendelkezik saját lakással. Sokan 30 évig is ugyanabban a lakásban élnek és öregednek meg, melynek aztán akár az emelkedett bérleti díját a nyugdíjból nem, vagy csak nehézkesen tudják kifizetni. Új lakásra kilátás szinte nulla. A bérleti díj elviszi a nyugdíj nagy részét.

Ezzel a témával folyamatosan foglalkozik a német sajtó és a kormány is próbál hosszú távon megoldást találni.

A legjújabb Bertelsmann-tanulmány azt mutatja, hogy milyen hatásai lesznek a következő 20 évben a jelenlegi intézkedéseknek, amelyekkel a szegénységet ill. elszegényedést próbálják Németországban leküzdeni. Ilyen tervezetek pl.: kötelező biztosítás a vállalkozóknak, alapnyugdíj, a jövedelemből privát nyugdíjalapba való utalás.

Az elszegényedési rizikó növekedése várható 2030-ig

“Ezek a reformok lefékezhetik az időskori elszegényedést, de nem fordíthatják már vissza” – mondja Christoph Schill, a Bertelsmann Intézettől. Minden előrejelzés arra utal, hogy a következő két évtizedben az időskori elszegényedés tovább növekszik. Ez különösen a kevésbé képzett embereket érinti, illetve az egyedülállóakat, vagy azokat, akik hosszabb ideig munkanélküli segélyen éltek, valamint a bevándorlókat.

Az elmaradt nyugdíjreformok hozzájárulnak a jelenlegi és a jövőbeni elszegényedéshez is. Ez a tendencia a volt Kelet-Németország területén még erősebb lehet, mivel jelenleg is alacsonyabb szintet érnek el mindenben a nyugati régiókhoz képest. Ennek a legfőbb oka, hogy a rendszerváltás után két évtizedig nagyon rossz munkalehetőségek voltak ezeken a területeken, a régi gyárak bezártak, újakat nem nyitottak, sok ember elvándorolt, a jelenlegi helyzet is az, hogy a nagyobb városokban jó lehetőségek vannak, a többi rész kihalt.

Az egyetlen igazán biztató lehetőség ennek elkerülésére a tervezett alapnyugdíj bevezetése lenne. Ez egy elég drága kivitelezésnek számítana, és olyanok is támogatást élveznének, akiknek magasabb lenne a nyugdíjuk. Jó ötletnek tűnhet az is, hogy a havi jövedelemből levonnának kb. 100 Eurot, melyet egy privát nyugdíjalap kapna. De ez sem egy hibátlan gondolat, ezért ennek a kettőnek a kombinációjára lenne esetleg szükség – mondják a szakemberek.

A BILD újság is beszámolt a tanulmányról:

Németország a leggazdagabb országok közé tartozik a világon, és mégis növekszik a szegény-nyugdíjasok száma!

Minden ötödik nyugdíjas Németországban 20 év múlva elszegényedés-veszélyeztetett lesz. A kutatók nem túl lelkesek a jövőbeni állami intézkedések kapcsán.

Még ha pozitív föllendülés is várható, akkor is érezhetően növekedő lesz az időskori elszegényedés.

Kik számítanak veszélyeztetettnek? Egy tanulmány alapján azok, akiknek havonta a netto bevételük 905 Euro alatt van.

Az oldalon lehetőség van apróhirdetés feladására, blog írására, programok és látnivalók közzétételére! Regisztrálj és oszd meg velünk élményeidet, tapasztalataidat Németországban! Legyen ez az oldal a Németországi Magyarok közösségének oldala!

FORRÁS:

https://www.deutschlandfunk.de/bertelsmann-studie-jedem-fuenften-rentner-droht-altersarmut.1766.de.html?dram:article_id=458645

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/blick-ins-jahr-2039-mehr-als-jeder-fuenfte-rentner-von-altersarmut-bedroht-64581288.bild.html?fbclid=IwAR08lx_tlcjm7dWi2HwLS-7hV6GiuljE1lh_yWJnQefA9I_Po9zMu3kgXmw#fromWall

 

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Húsvét Németországban – Tojáslikőrös kuglóf recepttel

Húsvét Németországban - Tojáslikőrös kuglóf recepttel
Húsvét Németországban tojáslikőrös kuglóf recepttel és németországi szokásokkal
Elolvasom

Adókategóriák Németországban – érthetően

Adókategóriák Németországban - érthetően
Tudj meg mindent a III-as adóosztályról, ahol a legkevesebb adót vonják a fizetésedből. ...
Elolvasom

Németország – Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban

Németország - Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban
A koronavírus fertőzés egyre jobban terjed, de az intenzív ápolást igénylő betegek és ...
Elolvasom

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad
Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a ...
Elolvasom

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni
Kinek kell és kinek erdemes jövedelemadobevallast (Einkommensteuererklärung) beadni Nemetorszagban? Az adóbevallást az adózónak kell beadni, természetesen ...
Elolvasom

Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait

Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait
Január 14-én döntött a Bundestag arról, hogy a szülők hosszabb ideig kapják a ...
Elolvasom

A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban I.

A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban I.
2020.03.25 A koronavírus (SARS-CoV-2) munkajogi és munkahelyi egészség és biztonságvédelmi jogi vonzatai Németországban Otthon maradhatok? Akkor ...
Elolvasom

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék – Mit érdemes tudni

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék - Mit érdemes tudni
Elvált és külön élő szülők gyermeke(i) után is jár a német családi pótlék ...
Elolvasom

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről
Mit kell tudni a németországi óvodai és bölcsődei ellátásról? Néhány fontos tudnivaló a ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.