További enyhítések Ausztriában június 15-től – maszkviselés nem mindenhol lesz kötelező

További enyhítések június 15-től

Ausztria kormánya pénteken döntött a további enyhítésekről Ausztriában. A gasztronómiai egységek éjjel 1:00 óráig maradhatnak nyitva, a maszk viselése pedig június 15-től már csak három területen lesz kötelező.

Ezen kívül Ausztria beszünteti június 15-től a kötelező kéthetes karanténkötelezettséget azokból az országokból érkezőknek, amelyekkel Ausztria megegyezik, mondta Sebastian Kurz.

Kurz a polgárok saját felelősségtudatában bízik az enyhítéseket illetően.

“Elérkeztünk egy olyan pontra, amikor a kötelező maszkviselést lépésről lépésre megszüntethetjük. “

Június 15-től a maszkok viselése Ausztriában már csak a tömegközlekedésben, egészségügyi helyeken, ezen belül a patikákban, és olyan szolgáltató helyeken lesz kötelező, ahol a minimális távolságtartás nem betartható, pl. fodrászat. Üzletekben, iskolákban, gasztronómiában és a turizmusban, mint vendég, nem lesz kötelező a maszk viselése.

Kurz azonban erősen ajánlja a maszk hordását olyan rendezvényeken, ahol szűk helyen sok idegen emberrel jövünk össze. A gasztronómiában pedig junius 15-től már nem csak 4 felnőtt személy tartózkodhat egy asztalnál.

Szükség esetén a szigorítások helyenként visszatérhetnek.

Szomszédos országok

Ausztria június közepén megnyitja egyes szomszédos országok számára a határokat, továbbá azokkal az országokkal, amelyekkel megegyezik, nem lesz kötelező beutazáskor a kéthetes karantén, mondta Kurz.

Ezzel kapcsolatosan szerdán találkoznak az illetékes miniszterek.

Németországgal, Liechtensteinnal és Svájccal már megegyezett Ausztria. Ezen országok felé teljes nyitás várható június közepétől.

Több országgal is tárgyalásban vagyunk, mondta Kurz. Majdnem mindegyikkel van már közös megegyezés. A legnehezebb helyzetben Olaszországgal kapcsolatban van Ausztria, de azon vannak, hogy erre is mielőbb megoldást találjanak.

Az éjszakai gasztronómiával kapcsolatban Kurz még nem jelentett be enyhítéseket. A kormány ezzel jövő héten szeretne foglalkozni és segíteni nekik, akkor is, ha télig nem nyithatnak meg, mondta Werner Kogler (zöldek).

Enyhítések negatív következmények nélkül

Az egészségügyi miniszter Rudolf Anschober (zöldek) összefoglalja az esetszámokat. Összesen 360 000 halottja van a koronavírusnak, ebből 176 000 Európában. Ausztria időben cselekedett és helyes döntéseket hozott meg. Az elmúlt 24 órában Ausztriában 27 új fertőzött esetet regisztráltak és 61 gyógyultat.  Eddig nem érezhető negatív hatása az enyhítéseknek, mondta Anschober.

Közlekedési balesetek, mint kísérőjelenségek

A belügyminiszter Karl Nehammer (ÖVP) elmondta, hogy a járvány abszurd helyzeteket is teremtett. Például rengeteg rendőrt köptek le, és megnövekedett a gyorshajtók száma is az utakon, melyek részben súlyos baleseteket okoztak.

Elmondta, hogy a rendőröknek sem kell majd a maszkot kötelezően viselniük. A rendőrség továbbra is támogatja majd az egészségügyet. Országszerte 47 000 alkalommal ellenőrzött a rendőrség kötelező karanténokat és 2 800 alkalommal segített az egészségügyi intézményeknek a fertőzésterjedés megakadályozásában. Az ajánlat továbbra is él, mondta Nehammer.

Már pénteken nagyobb enyhítések történtek, pl. megnyithattak a hotelek, panziók, fitnesztermek, kempinghelyek, liftek, kirándulóhajók indulhattak.

Az alacsony hőmérséklet miatt elmaradt a strandok megnyitása, de a termálfürdők már nyithattak.

Ezután már egyes kulturális események is lehetségesek lesznek, a Wiener Prater ismét fogadja vendégeit. Mindenhol be kell majd tartani a higiéniai előírásokat.

A gasztronómia és a kereskedelem elégedett

A gasztronómia és a hotelek, kereskedések üdvözlik a további enyhítéseket. “Az aktuális enyhítések további fontos lépések a normális élet visszatérése érdekében“, mondta Mario Pulker (WKÖ) pénteken. Ezt Susanne Kraus-Winkler is megerősítette, hogy a hotelekre vonatkozó maszkviselés enyhítése egy fontos lépés.

Az FPÖ szerint az enyhítések nem elégségesek. “A zárási korlátozásokat a gasztronómiában azonnal fel kell oldani, a maszkok viselését a gasztronómiában dolgozóknak azonnal meg kell szüntetni, melyek nagy terhet jelentenek számukra“, mondta Kärntner FPÖ vezető. A maszkok kötelező viselésének eltörlésétől nagyobb ügyfélforgalmat várnak. “Maszk nélkül az embereknek ismét lesz kedvük vásárolni menni“.

 

FORRÁS: www.orf.at


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.