További rendkívüli szigorításokról számolt be Angela Merkel a közélettel kapcsolatosan

A coronavirus terjedésének megállítása érdekében összefogtak a tartományok és további szigorításokat hoztak meg Németország szerte. Angela Merkel hétfőn délután adott sajtótájékoztatójában beszélt ezekről, melyeket Németország a II. Világháború óta nem látott. 

Angela Merkel elmondta, hogy a németek nem utazhatnak turistaként a következő két hétben. Mondjanak le turistaként úgy a belföldi, mint a külföldi utazásaikról. Németországban a turistáknak nem lesz lehetőségük szállókon megszállniuk.

“A jelenlegi cél elsősorban a járvány elterjedésének a lassítása” – mondta Merkel.  A mostani intézkedések majd csak a következő két hétben mutatják meg a hatásukat, és akkor ha szükséges, még szigorúbb lépéseket lehet tenni.

A fertőzés elleni legfontosabb védekezés az emberek közötti megfelelő távolságtartást jelenti, (közösségben 2 m) ill. a Social Distancing, ezért a szociális kapcsolatainkat a minimálisra kell csökkenteni, ezzel egyidejűleg a mindennapi és gazdasági életben is ezeket kell betartani. Ezen szabályok betartását lehet ellenőrizni és fogják is, de Merkel elsősorban az emberek saját józan ítélőképességére apellál.

Rendezvények betiltása

Az üzletek általánosságban zárva lesznek, kivéve az élelmiszer és más létfontosságúak. Ezen túl az általános közösségi életet is be kell szüntetni.

Mely üzletek, szolgáltatások működhetnek tovább?

Élelmiszer, heti piacok, szállítmányozási szolgáltatások, italüzletek, gyógyszertárak, egészségügyi intézmények, illatszerboltok, benzinkutak, bankok, posták, tisztítók, fodrászok, újságárusok, építő-és kertészeti üzletek, állatkereskedés és a nagykereskedések, valamint minden egészségügyi intézmény nyitva maradhat.

Mi lesz tilos?

Tilos lesz egyesületeknek és egyéb sport-és szabadidős létesítményeknek bármilyen csoportos esemény megtartása, fitneszstudiók nyitvatartása, a magániskolák, Volkshochschulék, zeneiskolák üzemeltetése, látogatása, templomi és egyházi összejövetelek, vallástól függetlenül, és ilyen fajta találkozók megtartása.  A kórházak, idős otthonok  látogatottsági lehetőségei is korlátozva lesznek.

Azok a személyek, akik rizikós országokból utaznak be, 14 napig nem látogathatják az egyetemeket, iskolákat és nem léphetnek be óvodákba. Ezen kívül kisebb szerveződések, gyülekezések és azok szervezése sem megengedettek. Ilyen szigorú óvintézkedéseket Németországban nem hoztak a II. Világháború óta.

Jelenlegi rizikós területek nemzetközi szinten németországi besorolásban:

Italien
Iran
In China: Provinz Hubei (inkl. Stadt Wuhan)
In Südkorea: Provinz Gyeongsangbuk-do (Nord-Gyeongsang)
In Frankreich: Region Grand Est (diese Region enthält Elsass, Lothringen und Champagne-Ardenne)
In Österreich: Bundesland Tirol
In Spanien: Madrid
In USA: Bundesstaaten Kalifornien, Washington und New York

Németországban:

NRW

Egyeztetett óvintézkedések a G7 országaival közösen

A G7 országairól: Hetek csoportja  – a fejlett országok egy csoportja pénzügyminisztereinek rendszeres találkozója. 1976-ban jött létre, amikor Kanada csatlakozott a hatok csoportjához (FranciaországNémetországOlaszországJapánEgyesült KirályságEgyesült Államok). A G7-ben az Európai Unió is képviselteti magát. Mivel ez a csoport a hét legnagyobb fejlett ország politikai és gazdasági együttműködése, tagjai között egyetlen fejlődő ország sem található.

Az éttermek legkorábban reggel 6 órakor nyithatnak és legkésőbb 18:00 órakor be kell zárniuk. Rájuk és hasonló helyekre, mint menza vagy hotelek is érvényes az asztalok közötti kötelező távolság betartása és a látogatók számának korlátozása. Ezekhez jön még egyéb higiéniai szabályozás is.

Zárva lesznek még a bárok, klubok, kocsmák, discok, színházak, operák, koncerttermek és múzeumok, kiállítások, mozik, szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos helyek, mint állatkert, speciális piacok, játéktermek, fogadóirodák, bordélyházak, magán sportlétesítmények, uszodák és ehhez hasonlók, fitneszstúdiók, játszóterek.

Ezeket az intézkedéseket Németország több tartománya bevezette már.

Nemzetközi szinten a G7-ek egyezséget kötöttek, hogy ezeket az intézkedéseket mindannyian meghozzák.

A Coronavirusos megbetegedések aktuális száma Németországban

Jelenleg fertőzőttek száma 7.164

Elhunytak száma: 17

 

Merkel beszéde 2020. március 16-án


FORRÁS: www.ntv.de 2020. március 16.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.