Túl alacsony a Kurzarbeitergeld Németországban – mondják a szakemberek

Sok munkaadó jelentette már be a munkavállalóit Kurzarbeit-ra a korona-krízis miatt. Egy összehasonlítás azt mutatja, hogy más európai országokhoz képest a németországi a legalacsonyabb. Gazdasági szakemberek ezért azt kérik, hogy emeljék meg ennek az összegét. 

Míg Németországban az alkalmazottak a netto havi bérüknek csak kb. a 60%-át, családosoknál 67%-át kapják meg, a WSI intézmény tanulmánya szerint (Gazdasági és Társadalomkutató Intézet) sok más európai országban jóval magasabb a Kurzarbeitergeld, 80%-100% közöttiek. Ezért egy szakszervezet közeli alapítvány (Hans-Böckler-Stiftung) azt szorgalmazza, hogy emeljék meg Németországban ennek az összegét.

0d137138b67bb816c314a656bf1167e7.jpg

A 15 ország közül, amiket összehasonlítási alapként vettek, 4 ország (Írország, Dánia, Hollandia és Norvégia) a teljes fizetésnek megfelelő összeget fizeti ki Kurzarbeit esetén.

Franciaországban, Svédországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Svájcban a Kurzarbeitergeld 80%, vagy magasabb.

Spanyolországban és Belgiumban 70%-át fizetik. Általában ezek a nagyvonalúbb kifizetések a tanulmány szerint csak rövidebb időkre szólnak.

Ennek fényében követelik a gazdasági kutatók, hogy Németországban is legyen egy érezhető emelés, de legalább egy 80%-ra történő, az alacsony keresetűeknek pedig 90%-os legyen a Kurzarbeitergeld-jük. Előreláthatólag a koronavírus miatt a szolgáltató iparból sokan veszik ezt igénybe, ők pedig az alacsony keresetűek közé tartoznak.

Enélkül az emelés nélkül sokaknak a Hartz IV kiegészítést kell megigényelniük, ami nem csak nagyon bürokratikus eljárás, de normális esetben vagyoni nyilatkozat tartozik a kérvényhez. Ennek ellenőrzésétől a most beadott kérvényeknél egyébként eltekintenek, amíg tart a koronavírusos krízis helyzet.

FORRÁS: www.ntv.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.