Nürnbergben tűz ütött ki egy erőműben – 15.000 ember fűtés nélkül

Tűz ütött ki egy nürnbergi erőmű

Nürnberg katasztrófa helyzetet hirdetett ki. Bajorország második legnagyobb városában a Großkraftwerk Franken erőmű 1-es blokk kazánházában hétfő este tűz keletkezett.

Az erőművet leállították, a város több pontján nem volt távfűtés és meleg víz. A vészhelyzetben kb. 15.000 ember érintett, főleg a Röthenbach és Gebersdorf körzetben élők.

Volt ahol megszűnt a fűtés és a meleg víz, de a legtöbb helyen főleg nem szabad a fűtést a maximumra föltekerni. A háztartások mellett üzemek, iskolák és üzletek is érintettek.

Nürnberg a kialakult helyzetben kiemelten kezeli a kórházakat és az idősotthonokat.

Egy sajtótájékoztatón a polgármester Marcus König a lakosokat arra kérte, hogy a város egyes részein a fűtést 10-15 fokosra csökkentsék, ill. semmiképpen ne tekerjék a maximumra, és a meleg vízzel is spóroljanak.

Az érintetteket személyesen, plakátokon és írásban is értesítik, de az N-Ergie dolgozói személyesen is becsöngetnek a lakókhoz.

A polgármester elmondta, hogy a helyzet tovább romolhat, mivel sokan töltik otthon az idejüket és az időjárás akár -13 fok is lehet éjszaka.

Aki tehát most a rokonokhoz menne átmenetileg lakni, az nem szegné meg a jelenlegi járványügyi kapcsolattartási szabályokat, ezt a tartományi vezetőséggel egyeztették.

A katasztrófa helyzetet azért hirdették ki, mert így könnyebben és gyorsabban lehet cselekedni és döntéseket hozni.

A város 1.100 hotelszobát bérelt ki a rászorulóknak.

A segélyhívószámot 14:00 órától lehet hívni 0911/ 64 37 58 88.
A javítási munkálatok két hétig is eltarthatnak

Az tűz oka eddig ismeretlen, a rendőrség szerdán kezdi meg a nyomozást, miután teljesen eloltották a tüzet, ami 80 m magasba szökött és az eloltása nagy erőket igényelt.

Statikus szakemberek is vizsgálják az épületet, a nyomozás pedig napokig is eltarthat.

A javítási munkálatok első becslések szerint legalább 2 hétig tartanak majd.

Az energia szolgáltató számos ajánlatot kért olyan mobil fűtőegységek bérlésére, melyek 600-800 KW teljesítményűek.

Idáig számos támogató jelentkezett országos szinten, az első ilyen fűtőegység már szerdán megérkezik egy kórházhoz és két idősotthonhoz.

Forrás www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.