Új bevásárlási szokások Németországban – hamarosan nem lehet gyerekkel bevásárolni?

A legnagyobb fertőzési veszély minden eddigi szabály ellenére a bevásárlás közben van. Ausztria bevezeti a kötelező védőmaszk viselését, Németországban pedig az élelmiszerláncok üzletei, mint az Aldi, Rewe hoznak új szabályokat.

Senki nem szereti, ha az emberek felvásárolnak. Ezért az élelmiszerláncok új szabályokat hoztak, hogy ezekkel is csökkentség a fertőzésveszélyt, valamint, hogy a WC-papírért vagy más fontos termékért folyó szó szerinti harcoknak elejét vegyék.

 

Csak egy átlagos háztartási bevásárlás mennyiség megengedett

A felvásárlások megakadályozására az élelmiszer üzletek bizonyos termékekből csak egy-két csomagot engednek vásárolni. Ez elsősorban a WC-papírra érvényes, tésztákra, tejre és konzervekre.

Van amelyik boltban nem írják ki, de a kasszánál már nem engedik tovább a nagy mennyiségben felvásárlókat. Általánosságban ez kell, hogy a mérvadó gondolkodás legyen: Gondoljunk embertársainkra és csak azt vásároljuk meg, ami valóban szükséges.

 

Távolságtartás

A legtöbb üzlet bejáratánál már láthatóak feliratok, milyen szabályokat kell betartani. Ez a legalább 2 m-es távolságtartás egymástól. A pénztároknál már legtöbb helyen felragasztottak egy csíkot, hol kell megállni a pénztárhoz képest, hogy meg legyen a 2 m távolság és lássa mindenki, mihez tartsa magát fizetéskor, sorbaálláskor. Ezzel is próbálják megakadályozni, hogy a sorbaálláskor torlódás forduljon elő.

         

 

Ellenőrzés a bejáratnál

Egy, az egész Németországra vonatkozó szabályozás nincs arra vonatkozólag, hogy hányan tartózkodhatnak egy élelmiszerüzletben. Ennek ellenére a legtöbb üzlet már bevezette a vásárlók mennyiségének ellenőrzését a tömeg elkerülése érdekében.  Azoknak pedig, akiknek kint kell várakozniuk, szintén be kell tartani a 2 m távolságot egymástól. Van amelyik üzlet csak akkor kezdi el ellenőrizni, ha sokan vannak, de van ahol alapszabály és biztonsági ember áll a bejáratnál.

 

Wegen Corona-Krise: Supermärkte beginnen mit Einlasskontrollen

 

Családok és párok elválasztva

Baumarktokban de élelmiszerüzleteknél is előfordulhat, hogy családokat, párokat a bejáratnál elválasztanak. Például lehet, hogy az egyik szülőnek a gyerekekkel kint kell várakozniuk, hogy az üzletben a magas létszámot ezzel is csökkentsék. Ha egy szülő egyedül szeretne a gyermekével bevásárolni, akkor előfordulhat, hogy a babakocsit nem viheti be.

 

Fizetés lehetőleg kártyával

Habár nincs konkrét szabály a fizetésnél, az üzletek felhívják a figyelmet arra, hogy lehetőség szerint kártyával fizessünk. Eddig nincs arra bizonyíték, hogy a koronavírus készpénzen keresztül is terjed, de egy kártyás fizetésnél mégis csökken a fertőzésveszély.

 

Folgen von Corona: Kontaktlos zahlen und Pakete annehmen ...

 

Hamarosan tilos lesz gyerekkel bevásárolni menni?

A gyermekeknek kívül kell maradniuk“: Ilyen papírokat egyre gyakrabban láthatnak a szülők jelenleg az üzletekben Németország szerte. Ezt az üzletek azzal indokolják, hogy a gyermekek a csendes terjesztői a vírusnak. A fertőzés elterjedését pedig csökkenteni szeretnénk. Ami persze fontos, hogy felnőtt emberek is lehetnek ugyanígy teljesen tünetmentesek és mégis fertőzöttek. Habár ennek nincsen jogalapja, mégis azt tanácsolják a szülőknek, hogy ilyenkor inkább másik üzletbe menjenek vásárolni.

 

 

Az árukat ne fogdossuk össze

Lehetőség szerint csak azokat az árukat fogjuk meg, amiket meg is szeretnénk vásárolni. Erre is érdemes odafigyelni.

 

 

Bevásárlás csak bevásárlókocsival?

Igen, lehetséges. Vannak olyan üzletek, (pl. Netto) ahol ez követelmény lehet. Ez segítheti a megfelelő távolságtartást egymástól. Van, ahol hivatalok az üzletekre vonatkozólag 10 nm / vásárló szabályozást írnak elő. A bevásárlókocsit előfordulhat, hogy csak egy ember használhatja, a kocsik fogóját fertőtlenítik.

Ennek ellenére ne felejtsük el az alapvető szabályokat bevásárláskor se, ne érjünk az arcunkhoz, hazaérkezéskor mossunk azonnal alaposan kezet.

 

WENN MAN'S NICHT VERSTEHEN WILL: Penny-Markt reguliert über ...

 

FORRÁS: www.ntv.de braunschweiger zeitung.de

 

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.