Új energiatakarékossági csomagot jelentett be Németország – újraindult a gázszállítás az Északi Áramlat 1-en

Nemetorszag új energiamegtakarítási csomagot jelentett be

Robert Habeck német gazdasági miniszter a téli gázellátásról beszélt egy sajtótájékoztatón és újabb energiatakarékossági csomagot jelentett be. Oroszországot megbízhatatlannak nevezi az energiaellátás tekintetében, és visszautasítja a moszkvai kijelentéseket.




Robert Habeck német gazdasági-és energiaügyi miniszter újabb energiatakarékossági csomagot jelentett be egy mai online sajtótájékoztatón, melyen még a Bundesnetzagentur elnöke Müller is részt vett. A miniszter jelenleg koronavírus pozitív.

Nagy levegőt kell vennünk

— hangzott el már nem először ez a mondat a minisztertől, arra utalva, hogy nehéz tél előtt állunk. Habeck kiemelte, hogy ez lesz az első nehéz telünk, és szerinte a 2023 / 2024-es tél is nagy kihívás lesz Európa szerte.

A csomag között szerepel a gáztárolók feltöltésére vonatkozó szigorúbb követelmények és a barna szén újbóli bányászata. A középületek energetikai megtakarítási intézkedései, a fűtés ellenőrzése, ill. a lakások fűtése során is gázmegtakarítást terveznek.

Fel kell készülnünk a télre, annak ellenére, hogy Oroszország az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül ismét gázt szállít Németországnak, de a lehetségesnél jóval kevesebbet.

A gáztartályok telítettsége Németországban Habeck szerint szeptember 1-jén 75%-osnak, október 1-jén 85%-osnak kell lennie, a korábbi 80% helyett, november 1-jén pedig a korábbi 90% helyett 95%-osnak.




Habeck szerint Oroszország nem megbízható az energiaellátás terén. A zöld politikus visszautasította azokat az Oroszországból érkező kijelentéseket, amelyek szerint az Oroszország az európai energiaellátás garanciája.

Ez minden tény eltorzítása” – mondta Habeck. Szerinte Oroszország arra használja hatalmát, hogy megzsarolja Németországot és Európát.

Emiatt is október 1-től a barnaszént ismét bányászni kell, a szénerőműveket már aktiválták. Habeck gáztakarékossági szabályozásról is beszélt, hogy amennyire lehetséges függetlenek legyünk a gáztól. A közlekedési minisztériummal olyan rendeletet tervez, amely előnyben részesítené a szén és az olaj vasúti szállítását.

Eközben a magyar külügyminiszter Szijjártó Moszkvában arról tárgyal, hogy Magyarország 700 millió m3 további gázt kapjon. A hírt a mai Tagesschau Németország legnézettebb híradójában is lehozták.

Hogyan érinti az embereket az energiatakarékossági csomag?

A minisztérium közölte azt is, hogy a nem rendszeresen használt helyiségeket, például folyosókat, nagytermeket, előtereket vagy műszaki helyiségeket nem szükséges fűteni télen, hacsak nincsenek erre biztonsági előírások.

Közcélú létesítmények és irodaházak esetében ezt rendeletben kell szabályozni. Ezenkívül megbeszéléseket kell folytatni a szakszervezetekkel a további megtakarítási lehetőségekről a munka és a gyártási területen.

Ezen a télen azok az irodák, amelyek üresen állnak az ünnepek alatt, fűtés nélkül maradnak, mondta Habeck. A home-office terén is át kell gondolni, hogyan lehet spórolni, pl. az irodákban, ha nem ott dolgoznak a munkavállalók.




Az egyes bérlőkre vonatkozó minimum fűtési hőmérséklet szabályozást is fel akarja függeszteni a következő két évre.

Jelenleg egyes lakásokban a bérlőkre olyan szabály vonatkozik, hogy a lakást egy bizonyos min. hőmérsékletre kötelező felfűteni. Ezt a kötelezettséget eltörlik, hogy ha a bérlők a fűtésben spórolni akarnak, akkor azt megtehessék. A privát medencék téli melegítését be akarják tiltani.

Baden-Württemberg miniszterelnöke pár napja kijelentette, hogy amennyiben gázhiány lesz, télen bezárják az uszodákat.

Az Északi Áramlat 1 vezetéken ismét folyik gáz Németországba 40% kihasználtsággal

Tíz napig nem folyt orosz gáz az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába. Németország 10 napig reszketett, vajon Putyin a karbantartás után újra kinyitja-e a gázcsapot. Most már biztos, hogy a nyersanyag egyelőre érkezik.

Az Északi Áramlat 1 karbantartása után megkezdődött a gázszállítás a német-orosz vezetéken. Újra folyik a gáz mondta az Nord Stream AG szóvivője. A hálózati adatok eddig azt jelezték, hogy a megadott mennyiségeket betartják.

Nord Stream délelőtt hivatalosan bejelentette, hogy a tervezett karbantartási munkák a tervezett időszakban sikeresen befejeződtek.

A Bundesnetzagentur azt feltételezi, hogy a vezeték, akárcsak a megszakítás előtt, kezdetben 40% körüli mértékben lesz kihasználva.

Ez napi 67 millió köbméter gázmennyiségnek vagy körülbelül 700 GWh energiának felel meg. A háború és az azt követő, az Oroszország elleni nyugati szankciók kezdete előtt decemberben napi 167 millió köbméter gáz érkezett a vezetéken, összesen 1755 GWh energiával.




A vezeték július 11-e óta 10 napig üzemen kívül volt éves karbantartás miatt. Legutóbb az orosz állami Gazprom cég jelezte, hogy továbbra is gondok vannak a Siemens Energy Kanadában szervizelt gázturbinájával, amelyet kompresszorállomásként használnak.

Kanadában a kormány igyekezett biztosítani, hogy a turbinát az orosz energiaszektor elleni kanadai szankciók ellenére is el lehessen szállítani, igaz, Németországba, nem pedig Oroszországba. Berlin ezután maga gondoskodott az Oroszországba szállításról.

Videó a bejelentésről

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.