Új minimálbér a németországi húsiparban – mi a helyzet a tavalyi botrány óta?

Húsipar Németországban, új minimálbér van

Május végén a munkaadók és a szakszervezetek megegyeztek a húsipari minimálbérben. A kölcsönzési munkaszerződéseknek ez évtől vége Németországban. De mi változott a tavalyi nagy botrány és áldatlan állapotok óta? A húsipari munkakörülményeket évek óta folyamatosan kritikák érik. Időközben néhány vállalat, köztük a Tönnies és a Vion, korábbi kölcsönzött munkásokat átvett saját állományba.
A Tageschau június 1-én számolt be a megegyezésről. A húsiparban dolgozóknak a jövőben 10,80 Euró minimálbért kell kapniuk. A megállapodás május végén született meg.

A vágóhidak és a húsfeldolgozó cégek mintegy 160.000 alkalmazottja a jövőben fokozatosan növekvő minimálbért kap. Az új alsó bérhatár óránként 10,80 Eurónál kezdődik, amint azt az NGG szakszervezet és az élelmiszeripari szövetség (VdEW) jelentette be.

A VdEW szerint a minimálbér várhatóan augusztus 1-től lép életbe.

A megegyezés alapján a következő emeléssel a minimálbér 2022. január 1-jén 11,00 Euró lesz a bruttó órabér, 2022. decembertől 11,50 Euró, végül 2023. decemberétől 12,30 Euró.
Év eleje óta tilos a munkaerő kölcsönzés a húsiparban

Osnabrück / Dortmund. A vágóhíd és a húsipar fő területein a húsiparban a munkakölcsönzés megszüntetése után negyed évvel a vélemények vegyesek.

Néhány cég már tavaly állományba vette a kölcsönzött munkásokat. Ezzel természetesen nem változik meg egyik napról a másikra a vezetési kultúra és az emberekkel való bánásmód.

– mondta Sepsi Szabolcs a dortmundi DGB „Faire Mobilität” tanácsadó központjából.

Több tízezer ember állományba vételéről van szó, akik évek óta a megszokott módon, kizsákmányolva, kölcsönző cégeken keresztül voltak dolgoztatva.

A hosszú évek óta bevett gyakorlatnak, miszerint a vágóhidakon és a darabolóüzemekben az alapmunkát nem állandó alkalmazottak, hanem kelet-európai vendégmunkások végezték, a német állam a húsiparban a munkaerő kölcsönzési szerződés betiltásával vetett véget. Ennek kiváltója a 2020-as nagyméretű koronafertőzés kitörése volt a munkahelyeken, például a piacvezető Tönnies cégnél.
Sepsi szerint a szálláshelyek továbbra is nagy problémát jelentenek – még mindig azt hallja, hogy néha 6 embert szállásolnak háromszobás lakásokban, és mindegyiknek havi 190-200 Eurót kell fizetnie érte.

A nagyvállalatok azonban programokat indítottak a helyzet javítása érdekében.

Bértárgyalások: a munkáltatók szerint irreálisak a szakszervezet elvárásai

Az alkalmazottak körében sokáig nagy téma volt a sikertelen bértárgyalások.

Ez a romániai sajtóban is nagy téma volt” – mondta Sepsi. A 12,50 Eurós minimálbér követelés és a szakmunkások 17,00 Eurós minimális órabére iránti igény megosztotta az embereket.

A munkaadók 10,50 Eurós órabér ajánlata a szakmunkásoknak nagy csalódást okozott. A munkaadók szempontjából a szakszervezeti javaslatok irreálisak és az ipar hanyatlását okoznák.
Sepsi elmondása szerint maga a termelés erősen kettéválik a munkaerők között . A futószalagon történő egyszerű darabolás és csomagolásért a minimálbérnél alig többet fizetnek. Másrészt vannak magasan képzett és keresett szakemberek, akik kicsontozzák és feldarabolják az állatokat. Ők havi 3.000 és 4.000 Euró közötti bruttó bért kapnak.

A húsipar több ezer embert helyezett állományba

A német vágóhídpiac vezetője, a Tönnies az év fordulóján 6.000 dolgozót vett át – mondta a cég szóvivője. Az alkalmazottak több mint 70%-a privát lakásokban lakik.  A fennmaradó 30% lakhatását már maga a Tönnies kezeli. Ennek érdekében több mint 700 lakást és házat vásároltak vagy béreltek, ami több mint 3.800 helyet jelent.

A holland Vion vágóhíd cég az év elejére 3.300 volt dolgozót vett át – mondta a társaság szóvivője. A szolgáltató vállalkozók által átvett szálláshelyeket 213 alkalommal ellenőrizték – körülbelül 10% nem felelt meg a kívánt előírásoknak. Néhányuk felújításra került, ugyanakkor azt vizsgálják, hogy a cég maga akar-e szállást építeni, vagy megüresedett szállodákat vesz át.

 Forrás Címlapfoto: CC BY-SA 3.0 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.