Új szabályokat hozott Merkel 8 pontban a német nagyvárosokkal egyeztetve

Október 9-én tárgyalt Merkel a német nagyvárosok polgármestereivel és jelentett be egy közös megegyezést. Két hét múlva mérleget készítenek.

Tekintettel a fertőzések számának rohamos növekedésére, Angela Merkel kancellár a 11 legnagyobb német város polgármestereivel konzultált egy videokonferencián október 9-én.

Az eredmény egy ütemterv arra az esetre, ha Berlin, Frankfurt, Bremen és Köln mellett további városok válnak korona-hotspottá. (50 új fertőzés /100.000 lakos 7 napon belül esetén)

Nyolc pontból álló közös dokumentum írja elő, hogy ebben az esetben mik a teendők.

A nagyvárosi területek jelentik azt az arénát, melyek megmutatják, hogy kordában tudjuk-e tartani a németországi járványt“- mondta Merkel.

Két hét múlva beszélik át az intézkedések sikerességét.

A cél egy második lezárás elkerülése, az óvodák, iskolák bezárásának elkerülése és a gazdasági fejlődés lelassulásának megakadályozása.

Minden visszatér majd: A szórakozás, a bulizás korona-szabályok nélkül. De most a legfontosabb, hogy legyünk figyelmesek és tartsunk össze” – mondta Merkel.

A végső cél, hogy a fertőzések számai olyan tartományban maradjanak, amelyben a fertőzési láncok még nyomon követhetők.

8 pontban foglalták össze a tennivalókat

1. A Robert Koch Institut szakértőket küld azokba a városokba, ahol 7 napon belül 100 000 lakosra jutó 35 új fertőzéses eset alakul ki. A szakértők segítik a krízis-tanács munkáját.

2. Ezen érték felett a katonaság is szakértőket küld, amennyiben az érintett város ezt igényli.

3. A nagyvárosok szervezeti intézkedéseket hoznak a közegészségügyi szolgálat támogatására, képzett személyzettel a kapcsolattartás nyomon követésére.

4. Ha a kontakt-követés meghaladja a város erejét, a város köteles jeleznie a kormány felé.

5. Szigorúbb intézkedéseket kell hozni legkésőbb 50 új fertőzés előfordulása esetén. Szigorítás a maszk-viselésben, kontakt-szigorítások a közterületeken, kijárási tilalom bevezetése, alkoholtilalom, rendezvényeken való részvétel-korlátozás, beleértve a privát rendezvényeket is.

6. A nagyvárosok saját maguk intézkednek, szükség esetén bevetik a rendőrséget vagy a katonaságot.

7. Az olyan „sebezhető csoportok”, mint például az idősotthonok, külön védelemben részesülnek.

8. Ha a fertőzések számának növekedése a fent említett intézkedések bevezetése után legkésőbb 10 napon belül sem áll meg, további szigorításokat kell bevezetni.

A pénteki videokonferencián Berlin, Hamburg, Bremen, München, Frankfurt am Main, Köln, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Lipcse és Stuttgart vezetői vettek részt.

Merkel a beszédében elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy az intézkedések mindenkinek “fájdalmasak”, de most mégis ezek betartása a legfontosabb, hogy Németország ne járjon úgy, mint több európai ország ill. azok városai és ne legyen szükség egy második lezárásra.

FORRÁS: www.welt.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.