Újabb kontakt-szigorításokban egyezett meg a német kormány a tartományokkal

Kora délutántól estig tárgyalt Berlinben Angela Merkel a tartományok vezetőivel október 14-én, hogy szigorúbb közös intézkedéseket hozzanak a koronavírus járvány megfékezése érdekében. Főleg a kontakt-szigorításokban történtek változások.

Az új szabályok szerint, azokban a városokban és környékeken, ahol 50 új fertőzött/100.000 fő/7 nap a koronavírusos esetek száma, ott este 23:00 órakor bezárnak a vendéglátó egységek.

Ez történt pl. Berlinben és Bremenben is.

Ilyen esetekben a további szigorítások, hogy a privát rendezvényeken max. 10 fő vehet részt két háztartásból. A közterületeken pedig max. 10 fő találkozhat, és ha az új intézkedések nem állítják meg a növekedést 10 napon belül, akkor további szigorítással max. 5 fő két háztartásból.

Már 35 új fertőzött/100.000 fő/7 nap esetén szigorítanak a maszkviselés kötelezettségen, pl. olyan helyeken, ahol jellemzően zsúfoltság van.

Ilyen esetekben a privát rendezvényeken max. 15 fő vehet részt, közterületeken max. 25 fő.
Elszállásolási-tilalom

Az elszállásolási-tilalomról nem sikerült a tartományoknak egyezségre jutniuk, így azt elnapolták. Ez most különösen fontos téma Németországban, mivel sok tartományban már megkezdődött vagy nemsokára kezdődik az őszi szünet.

Egyelőre a tartományok többsége megtartja a szigorítást, miszerint a németországi hot-spotokból érkezőktől egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kérnek a szállodák.

Úgy tudni, hogy Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Niedersachsen és Hamburg megtartja az elszállásolási-tilalmat, Sachsen és Saarland hamarosan ejti, Bajorország október 16n dönt.

Most megfigyelik, hogy válik be az intézkedés, és november 8-án tárgyalják újra, írta a Frankfurter Zeitung.

Egyben felszólítják az embereket arra, hogy a német korona-hotspotokból történő belföldi, “nem feltétlenül szükséges utazásokatmondják le.

Közel állunk a második lezáráshoz

Merkel összességében nem volt elégedett az eredménnyel. Egységesebb és szigorúbb szabályokat szeretett volna, de a tartományok vezetői továbbra is a saját útjukat akarják járni.

Merkel azért is aggódik, hogy két hét múlva ismét össze kell, hogy üljenek, valamint elmondta, hogy az egészségügyi hivatalok már több tartományban is jelezték, hogy nem bírják a terhelést. “A téli időszak miatt a mostani intézkedések döntőek lesznek“, mondta Merkel.

Markus Söder arra figyelmeztetett, hogy nem sokkal állunk egy második lezárás előtt, ami katasztrofális lenne a társadalomra, az oktatásra és a gazdaságra nézve is. Emlékeztetett, hogy a szigorítások nem tartanak örökké, és kérte, hogy tartsunk ki.

Ezért a mottó továbbra is: “Több maszk, kevesebb alkohol és sokkal kevesebb ünneplés.” – mondta Söder.

Videó a szerda esti sajtótájékoztatóról

A tartományok vezetői utoljára szeptember 29-én egyeztettek a kormánnyal.

Az új karantén rendeletről itt olvashatunk.

FORRÁS: www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.