Utazási tudnivalók január 11-től

Utazás Németország

Január 11-től folytatódnak a lezárások Németországban, sőt, szigorításokat is vezetnek be.

Az embereket megkérték, hogy mondjanak le a privát jellegű, nem feltétlenül szükséges utazásaikról, napi kirándulásaikról, rokonok látogatásairól. Utazási tilalom azonban nincs érvényben.

Bajorországban és Baden-Württembergben kifejezetten felhívják mindenki figyelmét, hogy ne utazzanak turisztikai célból. Több központi kiránduló helyen ellenőrzések és lezárások vannak.





Hotelek és más szállók legalább január 31-ig turisztikai célra zárva maradnak. A kemping helyek sem vehetnek fel vendégeket, hogy be is kell, hogy zárjanak, az tartományonként változó.

A Deutsche Bahn a szokásos helyfoglalásának 85%-át bocsátja rendelkezésre. A határokat átszelő vonatjáratok korlátozott számban közlekednek. Az osztrák vonattársaság (OBB) éjszakai járatai egyelőre február 8-ig erősen korlátozva közlekednek.

A Flixbus átmenetileg leállította a járatait Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A Lufthansa továbbra is szállít utasokat belföldön és külföldön is, de érdemes időben foglalni, indulás előtt pedig érdemes megnézni, hogy valóban indul-e a járat.

Az autósokra is vonatkozik a szigorítás, vagyis csak max. 2 háztartásból lévők utazhatnak egy autóban.

A legtöbb európai ország az RKI szerint rizikó-területnek számít. Európán belül csak Izland és Finnország nem számít annak.

A szomszédos országok keményen szigorítottak a beutazást illetően, kivéve Svájc. Nagy-Britanniába az utazás alig lehetséges egy új vírus mutáció miatt.




Szabályok rizikó-területről való beutazáskor

A visszautazáskor a beutazási szabályok tartományonként eltérőek.

Általános szabály, hogy 10 napos karantén szabály vonatkozik a beutazókra, legkorábban az 5. nap után szabadulhat egy negatív teszttel.

Továbbá a beutazóknak kötelességük egy digitális beutazó adatlapot kitölteni a www.einreiseanmeldung.de oldalon, ami az illetékes egészségügyi hivatalhoz lesz elküldve. Ezt beutazáskor ellenőrizhetik, ennek hiánya magas pénzbírsággal járhat.

A tesztelés visszautazáskor már csak Bajorországban ingyenes, amennyiben valaki ottani lakos.





Január 11-től ismét bevezetik az általános teszt-kötelezettséget a rizikó-területről visszaérkezőknek. Egyelőre még nem tisztázott, hogy ezt minden tartomány bevezeti e.

Bajorországban és Sachsenben általános teszt-kötelezettség van érvényben a rizikó-területről visszaérkezőknek. Nordrhein-Westfalen-ben a visszatérők dönthetnek, hogy teszteltetnek vagy karanténba vonulnak.

Bayern: Beutazás után legkésőbb 72 órával egy teszt eredménynek kell az egészségügyi hivatalnál lennie. A külföldön elvégzett 48 óránál nem régebbi teszt is érvényes. Ettől függetlenül érvényes a karanténszabály, miszerint a beutazás után 5. napon egy negatív teszttel lehet feloldani a karantént. 

Nordrhein-Westfalen: 48 órával a beutazás előtt elvégzett negatív teszttel vagy az érkezés után azonnal elvégzett tesztet kell végeztetni, amivel a karantént elkerülhetjük. Amennyiben ezt nem vállalja az utazó, 10 napos karanténba kell mennie.

Sachsen: Itt beutazáskor egy 24 óránál nem régebbi tesztet kell felmutatni az egészségügyi hivatalnak vagy a beutazás után 48 órán belül teszteltetni kell. Ezután továbbra is érvényben van a karantén kötelezettség.

Bajorországban és Baden-Württembergben sem számít kivételnek a karantén alól a 24 órás külföldi kirándulás, tehát kiruccanni a szomszédba vásárolni vagy egynapos külföldi kirándulásokat tenni karantén nélkül ezekből a tartományokból nem lehet.

www.adac.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.