Válság Németországban? Létszámleépítések több német cégnél, SAP, Continental, Miele és társai

Csökkent a gazdasági növekedés Németországban, és ez most már a munkaerőpiacon is érezhető. Németország nagyvállalatai takarékossági programokat terveznek, ami általában egyet jelent a munkahelyek leépítésével. A legtöbb munkahely ezeknél a vállalatoknál fog megszűnni a jövőben.
Németország 2023 ősze óta recesszióban van. Vezető közgazdászok, például az Ifo Intézet is jelentős kockázatot lát arra, hogy a német gazdaság idén nem fog növekedni.

Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője és kollégája, Michael Hüther, a Német Gazdasági Intézet igazgatója is további gazdasági visszaesésre figyelmeztet az idén, számol be róla a Spiegel Online magazin.

Az ukrajnai háború és a magas energiaárak által kiváltott gazdasági visszaesés, amelyet a szakképzett munkaerő folyamatos hiánya súlyosbít, már a munkaerőpiacra is hatással van.

Az elmúlt hónapokban és hetekben számos vállalat jelentett be költségcsökkentő programokat, és tervezi a munkaerőállomány leépítését.

Ezek a vállalatok különösen érintettek:
SAP

Bár az üzlet virágzik, az SAP (székhelye Walldorf, Baden-Württemberg, alapítás éve 1972) világszerte mintegy 8000 munkahelyet akar megszüntetni.

Ennek hátterében a cég átszervezése áll, amely a jövőben inkább a mesterséges intelligencia termékekkel való üzletre akar összpontosítani. Ez más képzettséget és más létszámot igényel. Ahol lehetséges, a dolgozókat átképzik.

Idén a németországi munkahelyek biztonságban vannak, mert egy szociális terv megakadályozza az elbocsátásokat. De nyugdíjazási ajánlatokkal ill. a helyettesítések megszüntetésével szüntethet meg munkahelyeket a cég.

Continental

A Continental (székhely Hannover, alapítás éve 1871) 7150 munkahelyet akar megszüntetni világszerte, amely németországi munkahelyeket is érint. Az biztos, hogy az adminisztrációban több mint 1000 főt érint. A kutatási és fejlesztési helyszíneket pedig összevonják, azt nem tudni egyelőre, hogy ezáltal hány munkahely szűnik meg. A Continental eddig több pénzt fektetett be ezen a területen, mint sok versenytársa.
Bayer

A Bayer (székhely Leverkusen Nordrhein-Westfalen, alapítás éve 1863) már döntött arról, hogy 2025 végéig munkahelyeket szüntet meg.

Az érintett munkahelyek számát nem közölték. A vegyipari és gyógyszeripari óriásvállalat Németországban 22 000, világszerte pedig mintegy 100 000 embert foglalkoztat. A kötelező elbocsátásokat azonban 2026 végéig kizárják, ehelyett a konszern végkielégítésekkel kívánja csökkenteni a munkahelyek számát.

A költségcsökkentési program valószínűleg sok vezető állásába fog kerülni, mivel a csoport össze akarja vonni a részlegeket és a szervezet méretét csökkenteni.

Bill Anderson vezérigazgató gyakran panaszkodott arra, hogy túl sok a tizenkét vezetői szint közte és a Bayer ügyfelei között. Az üzemi tanács már jóváhagyta az átszervezési terveket.

Deutsche Bank

A Deutsche Bank (székhely Frankfurt am Main, Hessen, alapítás éve 1870, majd 1957) már tavaly bejelentette költségcsökkentési programját, amely legalább 800 munkahely megszűnésével jár. A bank ezt most konkretizálta. A tervek szerint 2025 végéig 3500 munkahelyet szüntetnek meg, a legtöbbet a nem ügyfélközpontú területeken, például az adminisztrációban és az értékesítésben.
Mercedes-Benz

A Mercedes-Benznél (székhely Stuttgart, Baden-Württemberg, bevezetés éve 1926) a leépítés valószínűleg a vezetőket sújtja majd a leginkább. Ole Källenius vezérigazgató annyira elégedetlen az autógyártó üzletmenetével, hogy a vezetők mintegy 10 százalékát le akarja építeni. A konszern azonban még nem közölt pontos számokat és dátumot sem.

Porsche

A Porsche (székhely Stuttgart-Zuffenhause, Baden-Württemberg, alapítás éve 1931) azt tervezi, hogy idén nem hosszabbít meg mintegy 600 határozott idejű munkaszerződést a Stuttgart-Zuffenhausenben található fő üzemében, így csökkentve a munkahelyek számát. Az üzemi tanács még tárgyalásokat folytat arról, hogy az érintettek egy része számára lehet-e állandó állást találni az autógyártónál.

Volkswagen

A VW (székhelye Wolfsburg, Niedersachsen, alapítás éve 1937) anyavállalatánál is leépítésre kerül sor. Ezt Thomas Schäfer márkafőnök jelentette be az IG Metall szakszervezettel tavaly novemberben tartott találkozón.
Konkrét megtakarítási program azonban mindeddig nincs, ami annak is köszönhető, hogy a VW-nek 2029-ig garantálnia kell a meglévő munkahelyeket, ami a németországi elbocsátásokat kizárja. A vállalatnak tehát más eszközökkel, például végkielégítésekkel és korkedvezményes nyugdíjazással lehetne leépítéseket megszervezni.

A DAX-vállalatok

(A DAX, németül Deutscher Aktienindex) Németország 40 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát mutatja, ezzel a piac kb. 80%-át reprezentálja.

BASF

A BASF (székhely Ludwigshafen am Rhein, Rheinland-Pfalz, alapítás éve 1865) már egy évvel ezelőtt bejelentette 2600 munkahely leépítését, de pontos számot most nem tudnak mondani. Az újévben még 38 710 ember dolgozott a BASF-nél Ludwigshafenben, 430 dolgozóval kevesebb, mint egy évvel korábban. A létszámcsökkentés első hulláma tehát még nem valósult meg.

A csoport egészének forgalma 2023-ban több mint 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg az adózás és az ellenőrző részesedések utáni nyereség 225 millió euróra esett vissza. Jó években ez több milliárd euró volt. A BASF a csoport egészét tekintve ezekre az időkre építve elsősorban Kínában akar befektetni, ahol olcsó a termelés és nagy a kereslet, írja az SWR.

A helyzet súlyos, ezért kifejezetten nem zárunk ki semmilyen intézkedést” – mondta Martin Brudermüller vezérigazgató.

Deutsche Telekom

A Deutsche Telekom (székhely Bonn, Nordrhein-Westfalen, alapítás éve 1995) októberben követte a példát költségcsökkentési tervekkel, amelyek több mint 2000 munkahely megszűnését eredményezhetik. Elsősorban a Telekom IT szolgáltató és a csoport bonni központja érintett.
Merck

A Merck (székhely Darmstadt, Hessen, alapítás éve 1668) gyógyszeripari vállalat már korábban bejelentette, hogy az év végéig mintegy 750 munkahely leépítését tervezi.

Sartorius

A Sartorius AG (székhely Göttingen, Niedersachsen, alapítás éve 1870) gyógyszeripari vállalat tavaly mintegy 230 munkahelyet nem töltött be göttingeni központjában.

Zalando

A Zalandónál (székhely Berlin, alapítás éve 2008) több száz munkahely beszüntetéséről van szó.

A DAX-on kívüli cégek

ZF Friedrichshafen

A ZF Friedrichshafen (székhely Friedrichshafen, Baden-Württemberg, alapítás éve 1915) az Egyesült Államokban és Indiában építenek új üzemeket, mert a belsőégésű motorok piaca ott nagyobb jövő előtt áll, mint Németországban, Németországban pedig leépítik a munkahelyeket. Az autóipari beszállító hivatalosan még nem közölt számokat, de az Általános Üzemi Tanács szerint mintegy 12 000 munkahely kerül veszélybe. Ezeket azonban több éven keresztül, 2028-ig szüntetik meg. Ennek oka nem csak az Európán kívüli gyártás bővítése, hanem az autóiparban tapasztalható tendencia is. Egyszerűen kevesebb munkaerőre van szükség az elektromos autók alkatrészeinek gyártásához.
Bosch

Eközben a versenytárs Bosch (székhely Stuttgart Gerlingen, Baden-Württemberg, alapítás éve 1886) mintegy 3700 munkahely megszüntetését tervezi. Ezt december óta több körben jelentették be. A meghajtási üzletágban 1500, az autonóm autók üzletágban 1200, a vezérlőegységeknél 500, a barkács- és kertészeti üzletágban pedig 560 munkahelyet szüntetnek meg.

Ebben az érintett helyszínek Leinfelden, Ansbach, Reutlingen, Salzgitter és Schwieberdingen.

Elbocsátás nem lesz, hanem az új munkahelyeket egyszerűen nem írják ki újra, ha az állományban változás történik.

Miele

A Miele (székhely Gütersloh, Nordrhein-Westfalen, alapítás éve 1899) 700 munkahely leépítését tervezi güterslohi központjában. Világszerte 2700 fővel csökken a létszám.

A háztartási gépeket gyártó céget a forgalom visszaesése sújtja: az eladások az utóbbi időben mintegy 20 százalékkal csökkentek, a forgalom pedig 9 százalékkal maradt el az előző évitől. A Miele ezt a háztartási gépek, például a mosógépek és mosogatógépek iránti kereslet általános visszaesésének tulajdonítja.
A Miele új mosógépgyárat épített a lengyelországi Ksawerowban. Az ott létrehozott új munkahelyek miatt Németországban kevesebb lesz.

DPD

A DPD (székhely Aschaffenburg, Bajorország, alapítás éve 1976) decemberben jelentette be, hogy 1400 munkahelyet szüntet meg. Ez a csomagküldő szolgáltató teljes alkalmazotti létszámának mintegy hetede. Elbocsátások is lehetségesek. A megszorítási programot 2025 végéig kell befejezni. A DPD a lépést az infláció miatt megnövekedett költségekkel és a csomagküldő üzletágban tapasztalható kemény versennyel indokolja.

Müller, Landliebe

Az Unternehmensgruppe Theo Müller (székhely Luxemburg, 1896) bejelentette, hogy 2026 nyaráig fokozatosan bezárja két tejüzemét. A vállalat szerint a döntés mintegy 400 alkalmazottat érint, számolt be róla az ntv.

A vállalat indoklásában az szerepel, hogy a baden-württembergi Heilbronnban és Schefflenzben található érintett telephelyek a költségnyomás miatt nem teszik lehetővé a versenyképes termékkalkulációt, valamint hogy a piaci helyzet kihívásokkal teli.

A két tejüzem bezárása azonban nem jelenti azt, hogy a Landliebe mint márka eltűnik a szupermarketekből. A joghurtok és desszertek gyártását inkább más telephelyekre helyezik át.
Playmobil

A Playmobil (székhely Zirndorf, Bajorország, alapítás éve 1974) játékmárka mögött álló anyavállalat nemzetközileg mintegy 700 munkahely leépítését tervezi, ebből 370-et Németországban, írja a Tagesschau.

Ezt tavaly októberben jelentette be a Nürnberg melletti Zirndorfban a Horst Brandstätter csoport. A leépítés a világszerte foglalkoztatottak 17 százalékát, Németországban pedig 16 százalékát, azaz körülbelül minden hatodik alkalmazottat érinti. “Ezt a döntést a vállalat vezetése az összes üzleti terület átfogó felülvizsgálatának befejezése után hozta meg, figyelembe véve az üzleti fejlődést és a jelenlegi gazdasági kihívásokat” – mondta egy szóvivő.

A vállalat a nehéz gazdasági helyzetet jelölte meg a létszámleépítés okaként. Mind a Playmobil játékmárka, mind a csoporthoz tartozó Lechuza ültetőgép-márka továbbra is érzi a koronavírus világjárvány hatásait.

Nestlé?

Egy svájci hírújság belső információi szerint a Nestlé előtt is hasonló jövő áll, a cég tagad, a bizonytalanság már megvan.

Kitekintésként érdemes megemlíteni egy friss hírt Amerikából, hogy a Nike sportruházati óriáscég a jelek szerint a költségcsökkentési intézkedések részeként mintegy 2 százalékkal kívánja csökkenteni alkalmazottai számát. Mint arról a “Wall Street Journal” beszámolt, ez 1600 alkalmazott munkahelyét érinti.

A létszámleépítés február 16-án kezdődött, és egy második fázisban a negyedév végéig befejeződik, írja a jelentés az alkalmazottaknak szóló feljegyzésre hivatkozva.
7
Önt érinti a németországi létszámleépítés?

A vörös ceruzát valószínűleg az építőiparban is alkalmazzák majd, tekintettel az építőipari válságra.

Az iparági szövetség HDB (Der Hauptverband der Deutschen Bauindustrie10 000 munkahely megszűnésével számol az egész ágazatban, mivel a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebbet építenek.

Hogyan jár együtt a munkahelyek leépítése és a szakképzettséghiány?

Egyfelől sok vállalat csökkenti a munkahelyeket, másfelől viszont a szakképzett munkaerő hiányára és a betöltetlen álláshelyekre panaszkodnak.

A dilemma azért merül fel, mert a társadalomban jelenleg két folyamat zajlik. Egyrészt vannak tisztán gazdasági kényszerek. Az elmúlt évek magas energiaárai, az infláció és a kamatlábak miatt az eladások és a nyereségek csökkennek.

Másrészt számos iparág mélyreható átalakuláson megy keresztül. Az elektromos autók és a mesterséges intelligencia más készségeket és alkalmazottakat igényel, mint a benzines autók és az alkalmazások.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem minden létszámleépítés oka a gazdasági válság, és sok esetben a jelenlegi költségcsökkentő programok az elkövetkező években hasonlóan nagy létszámfelvételi hullámokká alakulhatnak.
Ennek egyik példája a Commerzbank, amely több mint egy évtizede válságban van. Nemrég jelentette be, hogy 2034-ig mintegy 20 000 új alkalmazottat vesz fel egyszerűen azért, mert a demográfiai változások miatt nagyon sok idősebb alkalmazott távozik.

E változás ellensúlyozására számos vállalat, például a Covestro, a Henkel, a Bosch, az RWE és a Deutsche Bank összefogott egy “Lehetőségek Szövetségében” (Allianz der Chancen).

A cél az, hogy átképezzék azokat a munkavállalókat, akikre az egyik vállalatnál már nincs szükség, hogy alkalmassá váljanak új munkakörök betöltésére esetleg a szövetség egy másik tagjánál.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.