Vasárnaptól lép életbe az embargó. Vajon drágul a dízel Németországban?

Életbe lép az embargó, vajon drágul a dízel ára?

Az uniós országok a hétvégétől kezdve már nem importálhatnak nyersolajtermékeket Oroszországból. Vajon a benzin és a dízel most hiánycikk lesz a benzinkutakon? Drágul-e a dízel az embargó miatt?
Csaknem egy évvel az Ukrajna elleni orosz támadás után február 5-én újabb uniós szankciók lépnek életbe Moszkva ellen.

December eleje óta nem lehet orosz nyersolajat tankhajókon importálni, január eleje óta pedig Németország is megtiltotta a Drusba-vezetéken keresztül történő behozatalt.

Most vasárnaptól az EU is le akarja állítani a finomítói termékek, például a dízel, a benzin és a kenőanyagok vásárlását Oroszországtól.

Ez megnehezítené Vlagyimir Putyin elnök számára a háború finanszírozását. De Németországra nézve is várhatóak következmények.

Mi várható?

Az általános ellátásbiztonság és az üzemanyagellátás biztonsága garantált.

– mondta Robert Habeck (Zöldek) német gazdasági miniszter szóvivője. Az Ásványolaj Szövetség szintén nem lát ellátási hiányt.

A tét elsősorban a dízelüzemanyag.

Németország 2022-ben – az ukrajnai háború ellenére – fogyasztásának mintegy 12,5%-át Oroszországból fedezte. A helyettesítő anyagok az USA-ból, Nyugat-Európából és az arab térségből származnak. A benzint nem Oroszországból importálják. Vészhelyzet esetére 90 napra elegendő üzemanyagtartalék áll rendelkezésre.
Drágulni fog a dízel a benzinkutakon?

Ez nem kizárt.

mondta Jens Südekum düsseldorfi energetikai szakértő, de a továbbiakban elmondta:

Nem hiszem, hogy drámai drágulásokat fogunk tapasztalni. A következő embargószakaszt már régóta bejelentették. Az elmúlt hetekben és hónapokban igazi felhalmozásnak lehettünk tanúi a fontos rotterdami, antwerpeni vagy amszterdami kikötőkben. Ez azt jelenti, hogy mindent megvásároltak, amit az embargó előtt megtehettek. A gázolajraktárak zsúfolásig tele vannak. Ez korlátozni fogja az áremelkedést.

Thomas Puls, az Institut der Deutschen Wirtschaft munkatársa azonban rámutat, hogy a világpiacon hiánycikk a dízel.

Ha az EU nem vásárol többé Oroszországtól, akkor az üzemanyagot távolabbról, például Szaúd-Arábiából kell majd beszerezni. A speciális hajók kapacitása korlátozott, az útvonalak hosszabbak, a szállítások pedig drágábbak.

Tipp: A Chip német magazin ajánlása szerint a “pace drive” alkalmazással könnyen megtaláljuk a hozzánk legközelebb eső olcsó töltőállomást és fizetni is tudunk vele.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.