Vezetés védőmaszkban, mi a teendő?

Szabad az autóban védőmaszkot viselni? Válasz a közlekedésügyi rendészettől.

Most, hogy a védőmaszk már egész Németország területén kötelezővé válik a tömegközlekedésben és bevásárlóközpontokban, a kérdés jogos: mi a helyzet az autóvezetésnél? Szabad viselni?

Az arcnak felismerhetőnek kell maradnia!

A közlekedésügyi rendészet egyértelmű válasza: Nem! (StVO-KRESZ) §23, bekezdés 4 kimondja: “Aki egy gépkocsit vezet, nem takarhatja el úgy az arcát, hogy az ne legyen felismerhető”

A dolog lényege egyértelmű. Ha valaki meghaladja a megengedett sebességet és elkapják, büntethető kell, hogy legyen. Egy olyan maszkkal, ami eltakarja a szánkat, orrunkat és az állunk egy részét is, ez nem lehetséges. Büntetés: 60 Euro. Természetes, hogy ezt a koronavírus járvány idején nem veszik olyan szigorúan, főleg, ha szolgálati autóról van szó, vagy egy autóban többen is ülnek.

Hogyan védekezzünk, ha többen is szeretnénk az autóban ülni?

Ha például a legjobb barátnőnkkel szeretnénk valahova utazni (csak egy családon kívüli személlyel megengedett!), vagy a kollégák egy szolgálati autóban ülnek, vagy ha taxisofőrök vagyunk, mit lehet tenni? Az ADAC jogásza azt tanácsolja, használjunk kisebb maszkot, amilyet a kereskedésben kapni lehet, hogy a fontosabb arcvonások továbbra is felismerhetőek legyenek. Napszemüveg, sapka viselése nem ajánlott! A saját készítésű maszkok általában nagyobb méretűek, ezért azok kevésbé elfogadhatóak. De a végén az illetékes rendfenntartó feladata lesz eldönteni, hogy a maszk mennyire fedi be az arcot, ezért érdemes a maszk alatt barátságosan mosolyogni ha igazoltatnak, de mindenek előtt, vezessünk óvatosan a szabályoknak megfelelően!

Szemüveg és védőmaszk – kényes téma

Szemüvegeseknek különösen elővigyázatosnak kell lenniük a védőmaszk viselésnél. Ha védőmaszk nem simul rá az orra teljesen, a légzésnél bepárásodhat a szemüveg. Ez veszélyes lehet vezetés közben, vigyázzon mindenki magára!

 

FORRÁS: www.mdr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.