Viharok, zivatarok a héten Németországban – szombaton még több viharra számítanak

Bajorországtól Hamburgig, Észak-Rajna-Vesztfáliától Türingiáig számos régióban heves esőzések voltak. Pincéket öntött el a víz, és utcák állnak víz alatt. A meteorológiai szolgálat a hétvégére ismét viharokra figyelmeztet.
Zivatarok várhatók a hétvégén

Heves zivatarok és heves esőzések is előfordulhatnak a hétvégén, Baden-Württembergen belül különösen a badeni régióban, különösen szombat este felé. A Német Meteorológiai Szolgálat jégesőre és orkánerejű szélre figyelmeztet. Tornádók is előfordulhatnak. Előtte meleg és párás idő várható, 27-35 fokos hőmérséklettel. A meteorológusok kevesebb záport és zivatart jósolnak Baden-Württemberg keleti részén.

Délutántól elsősorban délen és keleten lesznek zivatarok, de csak helyenként.

„Az igazán nagy vihar  szombat késő délutántól és estétől jön, amikor egy zivatar vonul át Franciaországból Németország nyugati része felé”mondta Marcel Schmid, a DWD meteorológusa.

A meteorológiai szolgálat jelentősen megnövekedett zivatarveszélyre figyelmeztet

Az ország északnyugati felében és az Alpokban több órán át tartó heves esőzés veszélye áll fenn – mondta a meteorológus. Több helyen záporokra és zivatarokra kell számítani. A hőmérséklet is csökkenni fog, csak keleten lehet ismét 30 fokos hőmérséklet. Egyébként 20 és 27 fok között alakulnak majd a maximumok.
A hét időjárása

Heves zivatarok söpörtek végig Németországon, helyenként heves esőzéseket okozva. Ezúttal az északi országrész is érintett volt. A nyomasztó hőséget heves zivatarok követték. A hamburgi tűzoltóság szerint kora estig több mint 700 bevetésre került sor.  Elárasztott pincék és  utcák mellett a katasztrófavédelemnek a kidőlt fákkal és a lehullott ágakkal is meg kellett küzdenie.

A Bréma és Hamburg közötti vasútvonalat ideiglenesen le kellett zárni. A Deutsche Bahn szerint a távolsági vonatokat Hannoveren keresztül terelték el, és több regionális vonatot töröltek. A vonalat azóta – legalábbis korlátozottan – újra megnyitották. A tájékoztatás szerint az utazóknak körülbelül 15 perces késésekre kell számítaniuk.

Baden-Württembergben több vasútvonalon is le kellett állítani a járatokat  az időjárás okozta károk miatt. A DB Regio bejelentette, hogy a Herbertingen (Sigmaringen körzet) és Aulendorf közötti, a Bodeni-tótól északra fekvő vonalszakaszt lezárták. Várhatóan szombatig ott nem lehet vonattal utazni – közölték.
Villámcsapás okozta károk keleten

Keleten, különösen Türingiában több órán át tartó esőzésről számoltak be, amely időnként akár 30 liternyi csapadékot is jelentett négyzetméterenként. Különösen Gerthausen (Rhönblick település) község volt érintett. Itt a kis Herpf folyó percek alatt megduzzadt. A falu egyes részei akár 50 centiméter mélyen is víz alá kerültek. A pincéket elöntötte a víz.

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) több járásra és városra – többek között Szászországban és Szász-Anhaltban – figyelmeztetést adott ki a viharos időjárás miatt. A villámcsapások miatt is kifejezett figyelmeztetést adtak ki. A szász-anhalti Gernrodében egy villámcsapás tönkretette egy családi ház kéményét, míg a türingiai Unterpörlitzben egy villámcsapás következtében kigyulladt egy tetőgerenda.
Várható időjárás

Szombat
Szombat este
Vasárnap

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.