Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban

Gázárstop Németországban

Elkészült a gázárstop törvénytervezete, amely márciustól lép életbe, de visszamenőleg januártól lesz érvényes.
Bár a gázárstop csak március 1-jén (2024. április 30-ig) lép hatályba, de visszamenőlegesen 2023 januárjára és februárjára is vonatkozni fog.

Ez a gazdasági minisztérium törvénytervezetének eredménye. A dpa hírügynökség szerint ugyanezt az eljárást tervezik a villamosenergia-árfék esetében is.

A tervek szerint legkésőbb az év végéig el kell fogadni a törvényt, hogy az energiaszolgáltatók bevezethessék az árféket.

Kétségek az energiaiparban

Az energiaiparban kételkednek abban, hogy a német kormány által tervezett áramár-stop valóban életbe tud lépni januárban.

Ingbert Liebing, a VKU városi közműszolgáltatók szövetségének vezérigazgatója kifejtette, hogy az “árfék” valószínűleg csak márciusban kezdődhet meg.

A mai napig nem ismerünk semmilyen szabályozást, még nem tudjuk, hogy milyen szabályokat kell bevezetnünk. A villamosenergia- és gázárfék bevezetéséhez tömegesen kell beavatkoznunk az összetett informatikai folyamatokba, és ehhez a szakosodott informatikai szolgáltatóknál szabad kapacitásokra van szükségünk

– mondta Liebing.
A gázárfék előírja, hogy a háztartások és a kis- és középvállalkozások korábbi fogyasztásuk 80 százalékáért bruttó 12 cent/kilowattóra fix gázárat fizetnek. A fennmaradó 20 százalékra a szerződéses, magasabb árat kell fizetni.

A távfűtés esetében a rögzített bruttó ár kilowattóránként 9,5 cent lesz.

A bérlők számára, akik a gázért a bérbeadóval kötött átalány-fűtési díjjal fizetnek, szintén hoztak egy szabályozást. A bérbeadónak az alacsonyabb költségeket a bérlőre kell tovább hárítania az aktuális számlázási időszak fűtésszámlájának részeként.

Egyszeri kifizetés decemberben

Decemberre a Bundesrat és a Bundestag már elfogadott egy gyorssegély-törvényt, amely az évi 1,5 millió kilowattóránál kevesebbet fogyasztó háztartások és vállalkozások számára elengedi a december havi díjat.
Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.