Sebastian Kurz nem támogatja további menekültek felvételét Ausztriába – beszéde az osztrák Parlamentben

Németországban egyre jobban veri ki a biztosítékot, hogy Orbán mellett már az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is teljes vállszélességgel kiáll a menekültek befogadása ellen. A szerdai napon a parlamentben beszédet tartott, melyben a jelenlegi menekültválságról szóló véleményét mondja el abból az apropóból, hogy az Európai Parlament a héten tárgyalja az új menekültügyi programot.

A német sajtó helyenként úgy tálalja, hogy Kurz az illegális bevándorlás ellen veszi föl a harcot.

A beszéd lényegesebb pontjait a ZIB osztrák magazin Facebook oldala összevágta egy videóban, ami itt megtekinthető, és az alábbi részben magyarra lefordítottuk.

 
Sebastian Kurz beszéde az osztrák Parlamentben

“Teljesen rendben van, ha sajnálatot érzünk, amikor látjuk a Görögországban élő menekülteket, akik borzalmas szenvedésben élnek ott. De én mégis azt szeretném, ha a sajnálat ellenére, tárgyilagosan tudnánk beszélni erről a politikai vitáról egymás között, Ausztriában.

Nem hiszem, hogy az segít az ausztriai vita-kultúránkon, ha csak érzelmekkel dolgozunk a tények helyett, ha mindig beskatulyázunk mindent gonosznak vagy jóságosnak, rossznak vagy jónak, emberségesnek és embertelennek.

Mint külügyminiszter, az utazásaim során, amikor humanitárius segélynyújtás vagy fejlesztési együttműködésekről volt szó, már rengeteg embert láttam különböző módon szenvedni. Olyan szenvedést láttam, amit el sem tudunk képzelni.

Nem csak ez a 13.000 ember van a Moria menekülttáborból. Görögországban kb. 50.000 ember él ilyen körülmények között. A Balkánon is kb. 50.000 ember él hasonló képpen.

Törökországban 3,5 millió menekült él. Szíriában, Irakban és a szomszédos országokban pedig ennél még több. Világszerte különböző számítások szerint 70-100 millió menekült van.

Irakban, Jordániában és Libanonban számtalan szenvedést láttam a szíriai menekülteknél. Afrikában is. Jöjjenek el velem egyszer Szomáliába, vagy máshova. Több ezer ember, hihetetlen szegénységben, borzasztó higiéniai körülmények között, részben alultápláltságban él.

És ha ezt valaki látja, akkor egyvalami biztos: Nem tudunk minden embert befogadni. De segíteni akarunk. És részemről a helyes válasz, a helyben való segítség.

Az elmúlt 5 évben Ausztria több, mint 200.000 embert fogadott be. Ausztria Európában a harmadik legleterheltebb ország menekültügyben. Mi vagyunk az az ország Európában, amelyik Svédország után a legtöbb menekült gyereket fogadta be.

És csak ebben az évben, az első 8 hónapban, 3.700 gyereknek lett pozitív határozat kiállítva. Ez azt jelenti, hogy csak ebben az évben Ausztria 3.700 gyereknek adott védelmező otthont.

Amikor más országokról hallok, hogy 2, 4, vagy 16 gyereket fogadnak be, azt gondolom magamban, “Hihetetlen, hogy ez micsoda teljesítmény“.

Ausztria többet teljesített ezen a téren idáig, mint a legtöbb ország. Mielőtt arról vitáznánk, hogy újabb menekülteket vegyünk föl, most elsősorban az a dolgunk, hogy azokat a menekülteket integráljuk, akik már az országban élnek.

Én egy Európai utat támogatok. De amit ebben az életben biztosan nem fogok támogatni, az egy olyan európai út, amely ahhoz vezet, hogy embereket Európába csábítson téves képzetekkel, az emberkereskedők egyre többet keressenek rajtuk, és számtalan ember fulladjon vízbe menekülés közben.

Ez egy olyan út, amit egészen biztosan nem fogunk támogatni.
Kurz megemlítette még a beszédében, hogy pl. Bukarestben gyerekek élnek az utcán, ill. a kanálisokban és ragasztót szipóznak, és mégsem fogadja be mindegyiket Ausztria. Ehelyett létrehozták az ún. Concordia programot.

Elmondta, hogy Ausztria az elsők között volt, aki segítséget nyújtott Görögországnak a szükségben.

Németország egyedül maradt

Németország, Kurz elmondása szerint, most már egyedül áll azzal a tervével Európában, hogy menekülteket vegyenek föl. Ezt mutatta meg a mostani görögországi eset is. A leégett táborból Németországon kívül csak 1-2 ország jelezte, hogy vesz fel menekülteket.

Németország nemrég 1.500 menekült felvételéről döntött Görögországból, és ezzel teljesen egyedül áll Európában.

Erről és az osztrák kancellárról már korábban írtunk, amely itt olvasható.

Habár Németország azt gondolta, jó példát mutat és majd követni fogják más országok is, pl. Franciaország, csalódniuk kellett.

Ausztria az első célország a Balkán felől

Ausztriában nemrégiben 43 menekült szabadította ki magát egy teherautóból, amit egy embercsempész vezetett és Románián keresztül szöktek be Ausztriába. A menekültek kétségbeesésükben, levegő hiányában törtek ki a teherautóból, szerencsére sikeresen. Erről írt részletesen a cyberpress.hu oldala.

Sebastian Kurz teljes beszéde itt tekinthető meg.

Címplapfoto: © Joe Klamar / AFP

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel

Hulladékszelektálás Németországban magyar szemmel
Szemét szelektálás Németországban magyar szemmel. Milyen típusú szemetet kell különválasztani? Miért érdemes ezt ...
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom

Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel – október 8-ig tart

Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel - október 8-ig tart
Az Oktoberfest után a Canstatter Volksfest a legnagyobb fesztivál Németországban. Október 8-ig több ...
Elolvasom

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban - összefoglaló
Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie? A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy ...
Elolvasom

Miért hasznosak az egyesületek Németországban? – blog

Miért hasznosak az egyesületek Németországban? - blog
Németországban nekem nagyon tetszik, hogy az iskolák, óvodák többsége rendelkezik egy támogató egyesülettel ...
Elolvasom

Legoland és üdülőközpont Bajorországban

Legoland és üdülőközpont Bajorországban
Cim: Legoland-Allee 3, 89312 Günzburg, Bajorország A Günzburgi Legoland a dániai LEGO cég élményparkja, mely Németországban, Günzburgtól nem messze található. A ...
Elolvasom

Német esküvő vs. magyar esküvő – blog

Német esküvő vs. magyar esküvő - blog
A férjem 14 éve dolgozik ácsként Németországban, én 8 éve élek itt. Ez ...
Elolvasom

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről
Mit kell tudni a németországi óvodai és bölcsődei ellátásról? Néhány fontos tudnivaló a ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.