Svájc április 19-től óvatosan nyit – nyitnak a mozik és az éttermek teraszai

Svájc nyit április 19-től

Svájcban, Bern-ben, április 14-én döntöttek egy óvatos nyitásról április 19-től, vagyis mától. Hétfőtől ismét lehet rendezvényeket nézővel megtartani, mint pl. sportstadionokban, moziban vagy színházban. A beltéri sportolási tevékenységek is ismét korlátozottan megengedettek és az éttermek teraszai is megnyitottak mától.

Bár a járványügyi helyzet még mindig nem stabil, egy óvatos nyitást a svájci parlament indokoltnak tartott és vállalják a rizikót. Egy esetleges újbóli zárás, amennyiben a fertőzöttségi számok radikálisan megnőnének, elképzelhető.

De jelenleg a rizikó-csoportok átoltottsága jól halad és a tesztlehetőségek is megnőttek, az intenzív osztályok helyzete pedig stabil, írják Svájc hivatalos oldalán.

Az új döntések szerint április 19-től:

  • az éttermek teraszai ismét megnyithatnak
  • üzletek megnyithatnak
  • múzeumok, állatkertek, stb.
  • a wellness-és úszómedencék belső terei zárva maradnak
  • rendezvények nézőkkel, kinti 100 fős (pl. stadion), benti 50 fős, vagyis a helyek max. 1/3-át lehet elfoglalni (pl. mozi, színház)
  • a fitnesztermek is megnyithatnak
  • főiskola ill. továbbképzéseken indulhat a jelenléti oktatás
  • az idősotthonokban a már beoltott lakóknak, vagy akik már túlestek a fertőzésen, nem kell maszkot viselniük.
Orvosságok beszerzése

A Covid-19 ellen meglévő orvosságok beszerzéséről is döntött a svájci parlament. A monoklonális antitest terápia kombinációk hamarosan elérhetőek kell, hogy legyenek Svájcban, továbbá más lehetséges gyógyszereket is vizsgálnak, beleértve az oltásokat.

Ausztria

A mai naptól Burgenland nyitott, de Bécsből és Alsó-Ausztriából nem lehet átjárni vásárlási szándékból. Sebastian Kurz három napja jelentette be, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Ausztria májusban nyisson minden területen: gasztronómia, turizmus, kultúra és sport. Ez az átoltottságnak lesz köszönhető.

Franciaországban Macron május közepére ígért nyitást, Dánia és Nagy-Britannia pedig már szintén nyitott.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.