Svájc december 9-től szigorít, sípályák üzemelnek, éttermek nyitva

síelési lehetőség Svájcban

Svájc kormánya december 4-én döntött úgy, hogy december 9-től újabb szigorításokat vezet be a koronavírus miatt. Habár Svájcban csökkennek a fertőzési számok vagy stagnálnak, de van ahol nőnek.

**Frissítés december 9-én** További szigorítás várható december 12-től: Éttermek és üzletek 19:00 órától bezárhatnak, nyilvános rendezvényeket betilthatják, a találkozókat max. 5 személyre max. 2 háztartásból szabályra szigoríthatják. Karácsonykor és szilveszterkor max. 10 személy lehet a megengedett.

A sípályák nyitva maradnak

Svájcban lesz lehetőség a síelésre, a maszkviselés viszont szinte mindenhol kötelező lesz.

Az éttermekben csak ülve lehet majd fogyasztani, a teraszokon is, valamint max. 4 fő ülhet egy asztalnál vagy szülők a gyerekekkel. A sípályákon lévő zárt közlekedési eszközökön csak korlátozott számban lehet majd utazni.

December 22-től minden kanton saját maga dönti el, hogy nyitva hagyja a sípályáit, vagy sem.
Üzletek és éttermek

Az üzletekben 10 nm/fő vásárló szabály lép érvénybe, eddig 4 nm/fő volt.

Az éttermekben a regisztrációs kötelezettséget eddig minden kanton maga szabályozta, van ahol kötelezővé tették, van ahol nem. Az új szabály szerint az éttermekben egy asztalnál legalább egy személy adatit rögzíteni kell kontakt-követés céljából. Záróra 23:00 órakor, szilveszterkor éjjel 01:00 órára hosszabbítják a nyitvatartást.

Ajánlások találkozásokra és a home-office-ra

Privát találkozóknál továbbra is a max. 10 fő a megengedett, ajánlás, hogy lehetőleg max. 2 háztartásból legyenek.

A munkaadókat felszólítják, hogy ahol csak lehet, vezessenek be home-office-t.

A kantonok maguk döntsenek

A kormány azt kéri a kantonoktól, hogy amennyiben a járványügyi számok emelkednek, hozzák meg a saját szigorításaikat.
A jelenlegi szabályok érvényesek továbbra is

Rendezvények max. 50 fővel tarthatóak, összejövetelek max. 15 fővel, privát találkozóknál max. 10 fő a megengedett, külön szabályok érvényesek a sport és a kultúra területén, a bárok és diszkók továbbra is zárva maradnak, a felsőoktatásban távoktatás van.

A kormány december 8-án és december 11-én tart rendkívüli ülést, hogy felülvizsgálja, szükséges-e valamelyik kantonban további szigorítás.

Rizikó-területek

A jelenlegi rizikó-területek Svájc hivatalos oldalán olvashatóak, (a vastagított betűvel írottak december 14-től) köztük egész Magyarország (december 14-től) és Ausztria (december 14-től frissül) egyes területei, Németország nem szerepel a listán.

Az innen érkezőknek 10 napos karanténba kell vonulniuk. A karantén negatív teszttel nem feloldható, Svájc hivatalos oldala ezt biológiai okokkal magyarázza, miszerint egy negatív teszt nem biztosítja, hogy valaki nem fertőzött, vagyis a teszt szerintük nem megbízható.

Az oltást januárban kezdik.

Videó a december 4-i sajtótájékoztatóról

www.telebasel.ch www.bag.ch


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.