Svájc február közepétől nyit

Svájc február közepétől nyit

Svájc feloldotta a kapcsolati karantén és a home-office kötelezettséget, és konzultációba kezd egy február közepétől kezdődő nyitásról.
2022. február 3-tól, csütörtöktől megszűntették a home-office kötelezettséget és a kapcsolattartási karantént Svájcban. Erről a szövetségi tanács döntött, valamint kilátásba helyezte a február 16-i döntést a nyitásról, attól függően, hogyan alakul a járványügyi helyzet.

A szövetségi tanács nem lát túlterheltséget a kórházakban, az intenzív osztályok kihasználtsága tovább csökkent. Ennek oka valószínűleg a lakosság védőoltások és korábbi betegségek miatti magas immunitása.

Ezenkívül az Omikron kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz, mint a korábbi vírusváltozatok, írják a svájci kormány honlapján. Egyre több jel utal arra, hogy az akut válság hamarosan véget ér, ezzel a járvány is.

Konzultáció: két lehetőség a nyitásra

Február 9-ig tart az egyeztetés a kantonokkal, a szociális partnerekkel, a parlamenti bizottságokkal és az érintett egyesülettekkel a további intézkedések megszüntetéséről.

A szövetségi tanács két változatot bocsát megvitatásra, attól függően, hogy a jelenlegi fertőzési hullám mikor lépte át a tetőpontját. A szövetségi tanács 2022. február 16-i ülésén dönt.
Első lehetséges változat: Az intézkedések feloldása egy lépésben

2022. február 17-én egy lépésben feloldana Svájc minden járványügyi korlátozást, mint pl. az oltási igazolás használata az éttermekben, rendezvényeken, kultúrális intézményekben, maszkhordás a tömegközlekedésben, üzletekben.

De ez csak akkor javasolt, ha a fertőzési hullám túllépte a csúcspontját és a kórházi kezelések tovább csökkennek.

Második lehetséges változat: Az intézkedések feloldása két lépésben

Ha a járványügyi helyzet február 16-án még bizonytalan, a szövetségi tanács lépésről lépésre oldja fel a járványügyi szigorításokat. Ez lehetővé teszi a helyzet újraértékelését minden egyes nyitási lépés után.

Az első lépésben február 17-én feloldanák az oltási igazolás használatát az éttermekben, rendezvényeken. 2G szabály lenne ott, ahol most 2G plus szabály van, pl. diszkók, uszodák.

A második lépsében oldanák fel a megmaradt szigorításokat, maszk-kötelezettséget, 2G szabályokat, nagyrendezvények zárt térben ismét lehetségesek lennének.

Sajtótájékoztató a szövetségi tanács szerdai döntéséről

Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.