Svájcban szeptember 13-tól lép érvénybe a 3G szabály – beutazási szigorítás szeptember 20-tól

Svájc beutazás szigorítás szeptember

Svájc szeptember 13-tól vezeti be a 3G szabályt és a Covid QR kódot hétfőtől kezdve fel kell mutatni a bárokban, múzeumokban, fitneszklubokban és más helyeken. Erről a svájci tanács döntött a szeptember 8-i ülésén.




Hétfőtől Svájcban életbe lép az igazolási kötelezettség (Zertifikatspflicht), pl. éttermekben, fitneszközpontokban és állatkertekben is fel kell mutatni a Covid-igazolást.

Alain Berset azt mondta: „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megduplázzuk az esetek számát.” Már a múlt héten figyelmeztettek a szakemberek, hogy megnőtt az esetek száma a kórházakban.

Hétfőtől minden 16 év felettinek kell rendelkeznie a 3G-s védettségi igazolvánnyal, amennyiben bizonyos helyekre be akar jutni. A 3G a Geimpft, Genesen, Getestet, vagyis oltott, gyógyult, tesztelt, tehát a teszteléssel is lehetőség lesz ezekre a helyre bejutni. Októbertől azonban a tesztelést fizetőssé teszik.

Svájc csak az EU által is elfogadott vakcinákat fogadja csak el.




Ahol kérni fogják:

  • Bárok, éttermek, hotelek belső részeiben
  • Szabadidős tevékenységeknél, sportolás és szórakozásnál, pl. színház, mozi, casino, múzeum, állatkert, uszoda
  • Rendezvényeken, sporteseményeken, esküvőkön, melyek nem privát helyen kerülnek megrendezésre

Kivételek:

  • 30 fő alatti rendezvényeken, pl. edzés, zenei próbák
  • Vallási és politikai jellegű összejövetelek, ha kevesebb, mint 50 fő.
  • Parlamenti és közösségi ülésezések
  • Tömegközlekedés, kereskedelem
  • Privát rendezvények privát helyeken 30 főig
  • Személyes szolgáltatók, pl. fodrászok

A munkában is szükség lehet rá

A munkában a munkáltatók kérhetik az igazolást, pl. a maszkkövetelmény miatt.

Az igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalókat homeoffice-ba küldhetik. Mielőtt azonban egy vállalat ilyen szabályt hozna, a munkavállalónak időt kell hagyni, hogy állást foglaljon és nyilatkozzon.

A munkáltatók csak akkor ellenőrizhetik, hogy alkalmazottaik rendelkeznek -e igazolással, ha azt megfelelő védőintézkedések meghatározására vagy tesztelési koncepciók végrehajtására használják. Az immunitással vagy a vizsgálati eredménnyel kapcsolatos információkat semmilyen más célra nem szabad felhasználni.

Ha a munkáltató megköveteli az alkalmazottaitól a teszt elvégzését, akkor a költségeket saját maga viseli. A szövetségi kormány csak akkor fizeti meg a költségeket, ha a tesztet a cégen belül hajtják végre az ismétlődő tesztelések részeként.




Az igazolási kötelezettség egyelőre 2022. január 24 -ig érvényes Svájcban. A kormány azonban hamarabb is beszüntetheti ezt, ha enyhül a kórházak helyzete. De ha nem lesz javulás, kénytelen lesz hosszabbítani.

Aki a szabályokat megszegi 100 frankos (például csaló étteremvendég) vagy 10 000 frankos (ha pl. egy vendéglátós szegül ellen) pénzbírsággal büntethető. A kantonok maguk dönthetik el, ilyen esetekben milyen szigorú legyen a büntetés. Azokat a helyeket, ahol az igazolás ellenőrzését megtagadják, bezáratják.

Nagyobb szabadság az igazolásnak köszönhetően

Szeretnénk elkerülni a kórházi rendszer további terhelését és megakadályozni az új bezárásokat” – mondta Guy Parmelin szövetségi elnök. Hangsúlyozta, hogy az igazolás új szabadságokkal is csábít – például az éttermekben, stadionokban és színházakban már nem kötelező a maszkviselés.

Elmondta, hogy az oltatlan embereket nem zárják ki a társadalmi életből, mert teszttel részt vehetnek benne.

A gyorstesztért azonban október elsejétől fizetni kell. Parmelin megvédte az ingyenes tesztelés befejezését: “A nem beoltott embereknek elegendő idejük volt beoltatni magukat” – mondta.

Berset kijelentette: “A kérdés az, hogy mennyi ideig kell fizetnie a társadalomnak az oltatlanok személyes döntéseiért.




A kórházak szinte teljes kapacitással működnek, a Covid -betegek az életükért küzdenek az intenzív osztályokon – 90 százalékuk nem beoltott, sokan 30 és 50 év közöttiek. “Ez a különbség az előző hullámokhoz képest” – mondja Berset. – “És ez nem pozitív fejlemény.”

Különösen azért, mert a kemény szezon mindjárt itt van. “Az ősz nagy kihívás lesz” – mondja Berset. Feltételezi, hogy a fertőzések jelentősen növekedni fognak.

Felhívás az oltásra

Az egészségügyi miniszter azt nyilatkozta:

Ha olyan gyorsan és olyan jól mennek az oltások még egy hónapig, mint júniusban, akkor sikerülni fog. De ha tovább tétovázunk, akkor már nem lehet megakadályozni a helyzet romlását.

Az oltás teljes védőhatása csak 6 héttel az első oltás után jelentkezik. A várakozás azt jelentheti, hogy októberben vagy novemberben sokan újra megfertőződnek és súlyosan megbetegednek. Ezért Berset azt mondta, a “saját kezünkben van a helyzet.”

Parmelin az oltást a „járványból való kiútnak nevezte”, Lukas Engelberger, az ország legmagasabb egészségügyi igazgatója pedig közvetlenül az oltatlanokhoz szólt:

Várakozással és kétkedéssel meghosszabbíthatod a válságot. Légy részese a megoldásnak.

Ugyanakkor bejelentette, hogy a kantonok belehúznak az oltáskampányba.




Beutazás Svájcba – szeptember 20-tól szigorítják

Első változat / Variante 1.

Aki nem gyógyult és nem oltott, azoknak kétszer is teszteltetniük kell. A belépéskor negatív tesztet kell mutatniuk, függetlenül attól, hogy honnan érkezik. 4, de legkésőbb 7 nap után újabb, Svájcban elvégzett tesztet kell kérni. A második teszt eredményét el kell küldeni a kantoni illetékes hivatalhoz. Mindkét teszt fizetős.

Második változat / Variante 2.

A 2. változat azt is előírja, hogy a nem oltott és nem gyógyult embereknek negatív teszteredményt kell bemutatniuk az országba való belépéskor. Második teszt helyett ezeket az embereket a belépésük után 10 napig karanténba kell helyezni. Ezt 7 nap elteltével feloldhatják negatív teszteredménnyel.

Mindkét változatra a következők vonatkoznak: A jelentkezőknek ki kell tölteniük az elektronikus regisztrációs lapot (Passenger Locator Form), és a szabályok minden belépési típusra vonatkoznak (gyalog, kerékpárral, repülővel, vonattal, hajóval, busszal és személygépkocsival).

Szúrópróbaszerű ellenőrzés várható a határokon, és szükség esetén bírságot kell kiszabni. Kivételek többek között az ingázók, a 16 éven aluli gyermekek, az átutazók vagy az áruszállítás Svájcon keresztül.

Ennek életbelépése szeptember 20-án várható, dönteni legkésőbb szeptember 14-én fognak a részletekről.

Videó az új szabályok bejelentéséről

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.