Szeptember 27-én szavazott Svájc – 5 különböző témában

Szeptember 27-én vasárnap 5 különböző témában szavazhattak a svájciak. Az egyik legjelentősebb ezek közül a “Szabad Mozgás Egyezményéről” szóló volt.

Mivel a javaslatot, amely ezt az egyezményt megszüntetné leszavazták, az EU-polgárok továbbra is nagyobb szigorítások nélkül költözhetnek Svájcba.

Az ország lakói nagy többségben leszavazták azt a javaslatot, melyet az SVP jobboldali konzervatív párt tett, hogy megállítsák a szabad EU-s mozgást. 63% szavazott ellene.

Az eredmény hozzájárulhat ahhoz, hogy enyhülést hozzon az EU és a Svájc között.

A keretmegegyezésekről 2004-ben kezdtek el a felek tárgyalni és 2018 óta fekszik az asztalon a szerződés vázlata, de a Svájciak a népszavazásra vártak.

Eredetileg 2020. májusra voltak a szavazások kiírva, de a koronavírus miatt el lett halasztva.

A mostani szavazás eredménye egy újabb lökést adhat a további tárgyalások és egyezmények irányába Svájc és Brüsszel között.

Svájc 8,6 milliós lakosa közül több, mint a negyede külföldi.

Kevés a lakás, a jó munkákat is elvehetik a külföldiek, nagyobbak lettek a dugók és tömöttebbek a vonatok, ezért sokan ellenzik további külföldiek bevándorlását.

Úgy látszik azonban, hogy a hangadók mégiscsak a gazdaság előnyeit látják az egyezményben.

Az EU a legfontosabb kereskedő partnere Svájcnak, pl. olyan világcégeknek, mint a gyógyszergyártócég Roche és Novartis, vagy az élelmiszergyártó cég Nestlé, és a nagyobb bankok, mint UBS és Credit Suisse.
Miről szólt a szavazás vasárnap, szeptember 27-én?

Kezdeményezés a korlátozásra

2002 óta él Svájc és az EU között a “Szabad Mozgás Egyezménye“. Ezzel az egyezménnyel szabadon élhetnek, dolgozhatnak, tanulhatnak a svájci állampolgárok az EU-ban, és ez fordítva is így van. Ha egy EU-s állampolgár a Svájcban akar élni és dolgozni, akkor szükségük van egy munkaszerződésre vagy vállalkozónak kell lenniük.

Azok akik nem dolgoznak, saját magukat kell, hogy ellássák és a biztosítást is maguk után kell fizetniük.

Összesen 7 szerződése van a kétoldalú egyezménynek, ezek közül csak az egyik a “Szabad Mozgás Egyezménye“. A többi kutatásokról és közös piacokról szól. Ha egyet felmondanak, a többi is érvénytelenné válik.

A vadásztörvény

A vadállatok védelmére és a vadászat törvényének megújításáról szól. A jelenlegi törvény 1986-ból való. Ez a védett állatok élővilágának fokozottabb védelméről és főleg a farkasokkal kapcsolatos szavazás volt.

Svájcban sokáig nem voltak farkasok, de 1995-ben visszatértek. 2019 végére már 80 farkas élt Svájcban és a számuk egyre növekszik. A farkasok folyamatosan megtámadják a bárányokat és a kecskéket, de még lakott területre is bemerészkednek. A jelenleg érvényben lévő törvénnyel nem lehet szabadon lelőni őket, csak akkor, ha külön engedélyt kérnek hozzá, vagy ha nagyon nagy kárt okoztak.

Az új törvénnyel ennek lehetett volna elébe menni. Mivel ezt leszavazták, a hegyekben élők most csalódottak és úgy érzik, magukra maradtak a problémáikkal a városban élők szavazatai miatt.

Családi adókedvezmény

Jelenleg Svájcban egy gyerek után évente 6.500 Frank adókedvezmény jár. Feltétele, hogy a gyerek 18 év alatti legyen, vagy még iskolába járjon. Az óvoda után 10.100 Frank adókedvezmény jár. Ez a 14 éven aluli gyerekekre vonatkozik. A parlament úgy döntött, hogy ezt megemelné. Ezáltal jobban megérné, hogy mindkét szülő dolgozzon, a családosoknak ez könnyebbséget hozott volna. Az ellenzők szerint viszont csak a jól keresőknek. Ezt nagy többségben elutasították a szavazók.

Apasági szabadság

Svájcban az apáknak hivatalosan 1-2 nap fizetett szabadnap jár a gyerek születésekor. Van olyan cég, ahol ennél többet is megadnak. A javaslat szerint 2 hét törvényileg előírt fizetett szabadság jár az apáknak, a gyerek születése után 6 hónapon belül. Ez alatt az idő alatt a fizetésük 80%-át kapják meg. Ez az első javaslat az 5 közül, amit megszavaztak.

Vadászgépek vásárlása

A katonai vadászgépek régiek és újakra kell őket lecserélni. Erre 6 milliárd Frankot szánnak. Jelenleg az F/A -18-as vadászgépeket használja Svájc, melyek 2030-ig fognak még repülni. Emellett még vannak a több, mint 40 éves az F-5 Tiger vadászgépek, ezek viszont csak kiképzésre lesznek használva. Ezért a cél, hogy 2030-ig új gépeket vásárolhasson Svájc.

Mivel a nemzetközi helyzet bizonytalan, ezért az igennel való szavazást javasolták az embereknek. Ez a második szavazás, amit elfogadtak, de nagyon kis különbséggel nyert az igen, 50,1%-kal.

;

FORRÁS: www.ntv.de www.nzz.ch

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Családostul kerékpárral a Bodensee és a Duna mentén – blog

Családostul kerékpárral a Bodensee és a Duna mentén - blog
A napokban olvastam egy hírt, amely szerint Németországot kerékpár-országgá akarják tenni. Új kerékpár ...
Elolvasom

Szakmánkénti minimálbérek Németországban

Szakmánkénti minimálbérek Németországban
Oktatás és képzés (Ausbildung és Weiterbildung) A képzésben és továbbképzésben dolgozók országszerte óránként legalább ...
Elolvasom

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang

Németország: 2021-től tilos lesz a fölösleges terhességi ultrahang
Tilos lesz 2021. január 1-től Németországban a terhesség alatti ultrahang vizsgálat, amely orvosilag ...
Elolvasom

Magyaros Ostern – avagy egy magyar család húsvétja Németországban

Magyaros Ostern - avagy egy magyar család húsvétja Németországban
Gyerekkoromban talán ezt az ünnepet szerettem legkevésbé. Persze nem a csoki nyuszit és ...
Elolvasom

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli
Az Európai Bíróság meghatározó ítéletet hozott. Ezek szerint Németországban a munkanélküli uniós országok ...
Elolvasom

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban – ez most sokakat érint

Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban - ez most sokakat érint
“Kurzarbeitergeld” és segély-csomag a koronavírus miatt: ezek érvényesek a munkavállalókra és a vállalkozókra A politika ...
Elolvasom

Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?

Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?
Mi lesz a szabadságommal, ha karanténba kell mennem? Az alábbiakat érdemes tudni a ...
Elolvasom

A Duna forrása a Fekete-erdőben, Donaueschingen-ben

A Duna forrása a Fekete-erdőben, Donaueschingen-ben
Európa második leghosszabb folyama (a Volga után)  1700 mérföldön át, és 10 országon ...
Elolvasom

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban – lezárhatják a híres Infinity-Pool-t

Berchtesgaden Nemzeti Park Bajorországban - lezárhatják a híres Infinity-Pool-t
A Berchtesgaden Nemzeti Park azt tervezi, hogy lezárja híres Infinity-Pool-t, melyet nem csak ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.