Svédországban bevetik a katonaságot a bandaháborúk miatt

Svédországban egy nap alatt három ember esik áldozatul rivális bandák összecsapásának. Egy férfit egy futballpálya közelében lőttek agyon, aminek a sportoló gyerekek is szemtanúi voltak. Az ország megrendült. A kormányfő most drasztikus következményeket akar.
Már a katonaság segítségére lesz szükség Svédországban a bandaháborúk miatt. A legutolsó akciójukban 24 órán belül 3 embert is megöltek.

Ulf Kristersson miniszterelnök csütörtöki televíziós beszédében azt mondta, hogy pénteken találkozik az országos rendőrfőnökkel és a hadsereg főparancsnokával, hogy megvizsgálja, hogyan tudnák a fegyveres erők támogatni a rendőrséget a bandák elleni küzdelemben.

Legyőzzük a bandákat, megküzdünk velük!

– tette hozzá.

Szerda este, nem sokkal 19 óra után egy fiatal férfit lőttek le Stockholm egyik jómódú külvárosában egy sportlétesítménynél, ahol éppen gyerekek edzettek.

Kristersson megdöbbenve reagált:

Gyerekek is szemtanúi voltak a kegyetlen lövöldözésnek, amelyben egy ember meghalt.

– mondta a TV4-nek. A kormányfő aggódó szülőkről és focimezes síró gyerekeről beszélt, egyben együttérzését fejezte ki irántuk.

Ezek a lelkiismeretlen gyilkosok nem hagyják abba egymás és mások lövöldözését, amíg mi meg nem állítjuk őket.

– mondta.
Néhány órával később egy másik külvárosban 2 ember megsérült, akik közül az egyik később meghalt. Három gyanúsítottat letartóztattak. Végül csütörtök este egy 25 éves nő halt meg egy robbanásban Uppsala egyik külvárosában.

Catarina Bowall rendőrségi képviselő Uppsalában újságíróknak elmondta:

A bűnözés soha nem látott szintet ért el. A helyzet Uppsalában és az ország többi részén is nagyon súlyos.

Az SVT svéd közszolgálati televízió által a bandák közötti erőszakról készített számítás szerint idén csak szeptemberben 11 embert öltek meg, ami az elmúlt 4 évet tekintve a legmagasabb szám.

Az elkövetők egyre fiatalabbak, és a lövöldözésekben és robbantásokban többször sérülnek meg járókelők is. Svédországban 2022-ben 391 lőfegyveres támadást regisztráltak. Ezek közül 62 halálos kimenetelű volt.

A bandaháborúk sokkolják Svédországot

Svédországot sokan még mindig a béke szigetének tartják, a valóság azonban már teljesen más. A bűnbandák közötti erőszak folyamatosan nő, különösen drámai, hogy egyre több fiatal elkövető van.
A svédországi helyzet jelenleg inkább hasonlít Stieg Larsson krimijére, mint Astrid Lindgren békés meséjére. Az ország sokat emlegetett Bullerbü-i idilljét, melyet Astrid Lindgren mesekönyveiből ismerhetünk, csúnyán elcsúfította a bűnbandák között egyre fokozódó erőszak.

A közelmúltban a főváros, Stockholm környékén 10 nap alatt 7 embert lőttek agyon, szeptember végén egyik este pedig kb. 160 kilométerre északra fekvő Sandviken kisváros egyik kocsmájában is megöltek két férfit. Átlagosan naponta egyszer adnak le lövéseket valahol az országban. Újra és újra kiskorúak is érintettek. Hogy juthatott el idáig Svédország?

1945 óta nem volt ilyen helyzet, mint most. Ez egy veszélyes időszak.

– mondta a tapasztalt rendőrtiszt, Jale Poljarevius legutóbb az Agenda című rádióműsorban.

A közép-svédországi rendőrségi régió hírszerzési főnökeként egy olyan egységet vezet, amely kifejezetten a bandákkal foglalkozik.

Azt látjuk, hogy az erőszak egyértelműen durvábbá vált. Hihetetlen, hogy egy olyan országnak, mint Svédország, ilyet kell megélnie. De ez a zord valóság, amellyel szembe kell néznünk, és minden eszközzel küzdenünk kell ellene.

– mondta.

A svédországi bandaháborúk alapvetően nem újdonság. A skandináv uniós ország már évek óta küzd vele. Több tucatnyi banda keveredik konfliktusokba, a kormány szerint jelenleg becslések szerint 30 000 ember tagja ezeknek a bandáknak.

A fő ok a jövedelmező drogbizniszben kereshető nagy pénz. A svéd vámhatóság szerint Svédország már régóta tranzitországgá vált a Latin-Amerikából Európába tartó kokain számára.
Mindez olyan erőszakhullámhoz vezet, ami többször is lövöldözésekben és szándékosan okozott robbantásokban nyilvánul meg. A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint 2023 első 258 napjában több mint 260 lövöldözéses incidens történt, 34 halálos áldozattal és 71 sérülttel, nem számítva az elmúlt napok néhány áldozatát, írja a német ntv egy szeptember 23-i cikkében.

Egyes városok olyanok, mint a puskaporos hordók

Néha járókelők is áldozatul esnek, mint például a 12 éves Adriana, a lányt kutyasétáltatás közben lőtték le három évvel ezelőtt. Emellett idén eddig több mint 120 robbantás történt, melyek általában kevesebb emberi áldozatot követeltek, mivel inkább a riválisok megfélemlítését szolgálják.

Ami azonban újdonság, az az esetek számának megnövekedése. Stockholm és az egyetemi város, Uppsala körüli fővárosi régió puskaporos hordóvá vált. Szeptember 7. és 16. között itt 7 embert lőttek agyon, köztük legalább egy ártatlan járókelőt.

Jelenleg a bűnszövetkezetek nagyon erőszakos, eszkalálódó szakaszban vannak. Ha nehéz eljutni a tagokhoz, akkor a rokonokon keresztül támadnak rájuk. Ez szörnyű fejlemény, de nem teljesen váratlan.

– mondta Christoffer Carlsson kriminológus a Stockholmi Egyetemről.
Harc a “Kurd Róka” körül

A legújabb erőszakhullám Törökországból indult ki, melynek középpontjában az úgynevezett Foxtrot-banda 36 éves vezetője áll. Őt Svédországban a “Kurd Róka” néven ismerik, és összeveszett egy másik banda 33 éves vezető tagjával. Mindketten Törökországban bujkálnak.

Az SVT rádióállomás információi szerint a legutóbbi erőszakos cselekmények ott kezdődtek szeptember elején, amikor először a 33 éves bandájából Isztambulban bántalmaztak valakit, majd a “Kurd Róka” bandájához kapcsolódó egyik szállásra rálőttek.

Ez a konfliktus pillanatok alatt Svédországba került. Szeptember 7-én Uppsalában lelőttek egy 60 év körüli nőt, a 33 éves bandavezér édesanyját. A rendőrség szerint valódi kivégzés volt. Azóta egyik bosszúakció követi a másikat, és Svédországot megdöbbenti, hogy egyre több kiskorút vonnak be az erőszakba, némelyikük 14 éves vagy annál fiatalabb.

Az utóbbi években meredeken emelkedett a kiskorúak ellen elkövetett gyilkosságok száma.

Ez természetesen tragikus fejlemény, hogy gyerekek és fiatalok gyilkosokká és egyben bűncselekmények áldozataivá válnak abban az ördögi körben, amelybe belekerülnek.

– reagált Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter.

A kiskorúak toborzása

A fiatalokat a bandák többek között drága ruhákkal, pénzzel és egy közösséghez való tartozással csábítják, nem minden hátsó szándék nélkül. Gyakran kemény munkára használják fel őket. A svédországi fiatalkorúak büntető törvénykönyve szerint elítélésük esetén a felnőtteknél lényegesen rövidebb börtönbüntetésre számíthatnak, így már néhány év után újra a bandák szolgálatába állhatnak.
Hogy mindez hogyan fog végződni, még nem tudni. A svéd kormány még nem tudott konkrét terveket bemutatni arra vonatkozóan, hogy miként lehetne megállítani a kiskorúak toborzását.

A problémás körzetekben már a fiatalabbakra vonatkozó megelőző intézkedéseket és nagyobb erőfeszítéseket fontolgatnak az integráció terén, de szóba került a fiatalkorúak börtöne is, akár 13-14 évesek számára is.

Carlsson kriminológus arra számít, hogy 10-15 évbe telik, amíg a fegyveres erőszakot ellenőrzés alá vonják, ha ma elkezdik.

Azt, hogy jó úton járunk, már az is jelzi, ha a bandákba újonnan belépők száma csökken. De a végét csak akkor láthatjuk, ha ez meg is szűnik, de addig még nagyon hosszú az út, mondta.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.