Az Eremitage, Bayreuth lenyűgöző kastélykertje Bajorországban – története és a város látványosságai

Bayreuth város Németországban, a világ zenekedvelői Wagner városaként tisztelik, ugyanis a neves zeneszerző életének utolsó szakaszában a városban élt és alkotott, nevéhez fűződik a város híres operaháza, ami az UNESCO listáján is szerepel. Az Eremitage park Bayreuth egyik abszolút fénypontja – szökőkutak, pompás épületek és még sok minden más látható itt.
A bayreuthi Eremitage pihenőkastélya és kertje

A bayreuthi Eremitage egy történelmi park 52 hektáron, amely 1715-től kezdődően jött létre vízi látványosságokkal és épületekkel, a város egyik fő nevezetessége. Itt található az úgynevezett Régi Kastély (Altes Schloss), az Új Kastély (Neues Schloss, Orangerie a Sonnentempel-lel) és más kisebb épületek is. Egy parkból, geometrikusan elrendezett barokk kertból és egy erdőből áll. Az Eremitage hivatalosan Bayreuth városának egyik kerülete.

Neues Schloss (Új Kastély) Sonnentempel (Naptemplom) és az árkádok, előtte a felső parki szökőkút „Obere Grotte“

A park a rokokó korszak gyöngyszeme és a 18. századi kertészeti kultúra egyik legszebb példája. Változatos kialakítású, szökőkutakkal, mesterséges romokkal, a romantika korának parkjainak megfelelően tele van érdekességekkel.

Eremitage (Bayreuth) Foto: Von Carsten Steger – Wikipédia

A kertet geometrikus területekre osztották, bokrokkal, sugárutakkal és vízjátékokkal. Az egészet félkör alakban sűrű lombhullató erdő veszi körül. Wilhelmine a barokk elképzeléseket követte a hagyományos elemek (lugasok, vízjátékok és sövénynegyedek) átvételével. Az egyes részek szabadon állnak egymás mellett, hiányzik a barokkban megszokott szimmetriatengely.

A vízijátékok időpontjai

Az Eremitage lenyűgöző szökőkútjai a parkot körülvevő víztoronnyal és a Vörös-Majnával mindenféle látványosságokat hoztak létre a zseniális víztechnika segítségével az alábbi időpontokban:

  • Az Orangeria előtti felső-ligetben májustól október közepéig minden órában 10 és 17 óra közöt
  • Az alsó-ligetben minden alkalommal 15 perccel később.

A Nyári Éjszakai Fesztivál

A Nyári Éjszakai Fesztivál hagyománya Friedrich márki és felesége, Wilhelmine márkiné uralkodásának idejére nyúlik vissza. Akkoriban meghívták a népet, hogy együtt ünnepeljenek egy látványos nyári fesztiválon. 1970 óta minden nyáron az Eremitage ad otthont a Bayreuthi Nyári Éjszakai Fesztiválnak, amely az egyik legszebb és legromantikusabb fesztivál Frankföldön.

Színházi előadások

További kulturális rendezvényként a Studiobühne rendszeresen szervez színházi előadásokat a régi római színházban, valamint a víztorony színpadán. A két szabadtéri színház megfelelő hangulatot biztosít a Grimm testvérek vagy Shakespeare történeteinek meghallgatásához.

Odautazás és parkolás

Az Eremitage különböző útvonalakon és lehetőségeken keresztül érhető el. Autóval gyorsan és könnyen megközelíthető. A cím: Eremitage 4, 95448 Bayreuth. Ingyenes, nagy területű parkoló áll rendelkezésre buszok és személygépkocsik számára.
Az Eremitage története

1616-ban a bayreuthi márkgrófok megvásároltak egy kiterjedt, közel 50 hektáros erdőterületet St. Johannis falu közelében. 1664-ben Christian Ernst márki állatparkká alakíttatta, vadakkal töltötte meg a parkot és vadászatra használta.

Hogy a vadászat vendégei számára izgalmas élményt teremtsen, a márki kibővítette a parkot, és örömházat és szökőkutat építtetett.

1715-től, Georg Wilhelm márkgróf alatt egy nyári kastélyt (Altes Schloss) és más kisebb épületeket (gazdasági épületek, víztorony a szökőkutak víztározójaként) építettek az udvar központjaként. Bár az akkor közel 40 hektáros park felavatását már 1719. augusztus 15-én megünnepelték, a munkálatok 1722-ig tartottak, mivel még ebből az évből vannak bizonyítékok az anyagszállításokról.

Altes Schloss múzeummal

Az Eremitage 1719-es felavatását népi vásárral és háromnapos népünnepéllyel ünnepelték, amelyet ettől kezdve évente megismételtek Ermitage Templomvásár néven.

Honnan származik az Eremitage elnevezés

1720-ban épült meg Johann Heinrich Endrich mérnök magánlakhelye. Wilhelmine von Preußen, ahonnan a Monplaisir (Schlösschen Monplaisir) elnevezés is származik, apósától, Georg Friedrich Karl-tól kapta ajándékba, amikor 1732-ben Friedrich örökös herceg feleségeként Bayreuthba költözött.
A házaspár és az udvaroncok remeteséget játszottak: napközben egyedül voltak az erdőben szétszórt pavilonok egyikében, mint a remeték. Csupasz, apró cellákban aludtak, egyszerű edényekből étkeztek, az ételeket az udvarhölgyek készítettek. Az udvar eme ál-remete élete miatt kapta a komplexum a remeteség, vagyis az Eremitage nevet. Minden, ami a világi csillogásra emlékeztethetett volna, szigorúan ki volt zárva. Az udvari ruhát barna remeteruhára cserélték, az étkezés is egyszerű körülmények között zajlott. Mindkét nem csak bizonyos órákban élvezhette a társasági élet örömeit. A herceg erre a jelet egy haranggal adta meg, amelyet a remete házának tornyára szereltek.

Terjeszkedés Friedrich és Wilhelmine idejében

Apja, Georg Friedrich Karl halála után, Friedrich márki 1735-ben feleségének, Wilhelmine-nek ajándékozta az Eremitage-t a hatalomra kerülése utáni első születésnapja alkalmából, aki azonnal hozzálátott a bővítéshez.

Schlösschen Monplaisir

A Régi Kastélyt (Altes Schloss) kibővítették, hogy pompás belső terekkel rendelkező nyári palotává váljon. 1743 és 1745 között különböző építmények és szökőkút épült, mint például a romszínház és az alsó park (Untere Grotte).

Árkádok az “Untere Grotte”-nél, felette a madárház

1737-től udvari építészek építették az alsó szökőkutat, a római színházat, és egy romként kialakított szabadtéri színpadot. Maga Wilhelmine is fellépett itt színésznőként Voltaire oldalán, aki 1743-ban Friedrich den Großen kíséretében Bayreuthba utazott, és Jean Racine író “Bajazet” című tragédiáját adták elő.
Az Új Kastély (Neues Schloss) a felső parkkal (Obere Grotte) 1749 és 1753 között épült, és 1751-ben fejeződött be az Eremitage középpontjában lévő lenyűgöző Orangerie (télikert), amelynek középpontjában a Nap-templom áll.

Az Eremitage az Ansbach és a porosz uralom alatt

Karl Alexander ansbachi márki, aki 1769-ben átvette a bayreuthi hercegséget, kevés érdeklődést mutatott az Eremitage iránt. A sövények és lugasok költségigényes karbantartását csökkentették, így sok helyen elburjánzott a vadnövényzet. A park egy része fokozatosan ismét erdővé vált. 1771/72-ben a márki a “Schneckenberg”-en Johann Gottlieb megépíttette a nyolcszögletű a “Kínai pavilont“.

1790-ben Karl August von Hardenberg Bayreuthba érkezett, mint Karl Alexander márki főminisztere. Miután Karl Alexander lemondott, és a hercegség 1791-ben Poroszországhoz került, ő felügyelte az új tartomány bekebelezését. Még ugyanebben az évben elárverezték az ingó kertleltárt, beleértve a szobrokat is. Az Eremitage új tulajdonosai túl franciásnak tartották a parkot, és inkább angol stílusúra akarták kialakítani.

1796 júliusától 1800 augusztusáig Friedrich Wilhelm von Nassau-Weilburg, aki 1792 óta menekült családjával a francia forradalmi csapatok elől, Hardenberg meghívására az Eremitage Régi Kastélyban lakott.

Így lett Bajorország része

A 18. század végén, a porosz uralom alatt a kertet parkosították és részben mezőgazdasági célokra használták. Négy év francia birtoklás után, 1810-ben Napóleon a várossal együtt eladta a Bajor Királyságnak. 1810-ben, mivel Bayreuth már nem volt királyi székhely, nem volt szükség ilyen pihenőkertre, egy részét eladták.
1830-ban Pius bajor herceg, aki több nyári hetet töltött az Eremitage-ban, megépíttette a ma is létező kápolnát (Einsiedeleikapelle). Ezután a komplexumot csak szórványosan használták, például II. Lajos bajor király 1876-ban a Richard Wagner-fesztiválra tett látogatása alkalmával szállt meg a régi palotában.

1909 nyarán Bayreuthba látogató Virginia Woolf írónő benőttnek és elhagyatottnak írta le az Eremitage-t.

A náci uralom alatt és után

1933-tól a Reichsautobahn építésével kapcsolatban lehetőség nyílt a korábban eladott földterületek visszavásárlására. Annak érdekében, hogy a Gau-főváros várható vendégei számára lerövidítsék a gyaloglási távolságokat, a Naptemplommal szemben egy autóparkolót hoztak létre.

A második világháború idején a csatornakertben mintafaiskolát létesítettek, és 1944-ben több mint 900 gyümölcsfát ültettek oda.

Nem sokkal a második világháború vége előtt a Reichsfilmarchiv egyes részeit Berlinből az Eremitage-ba költöztették, a Wehrmacht katonái és a Hadsereg Főparancsnokság Oktatási Filmosztályának tisztjei a Régi Kastélyban kaptak szállást. A katonakiképzéshez használt 60 000 oktatófilmet, valamint a Régi Kastélyból származó bútorokat és képeket az Új Kastélyban tárolták.

1945. április 14-én, Bayreuth nagyrészt harcoktól mentes elfoglalása során az új palotát az amerikai csapatok súlyosan megrongálták, az ott tárolt nitrocellulózfilmek robbanásszerű tüzet okoztak. A teljes belső berendezés leégett, és a Régi Kastély is megsérült.

Amerikai légi felderítő repülőgépek katonai járműveket észleltek az épületek közvetlen közelében. Mivel a Sankt Johannisban tartózkodó August Hagl tábornok nem volt hajlandó harc nélkül feladni a várost, nyolc P-47-es vadászbombázó vette tűz alá az Eremitage-t. Délután 2 órától nyolc 250 kilogrammos nagy erejű robbanóbombával, 18 rakétával és légi fegyverekkel támadták.
Az újáépítés

Az 1960-as években az Új Kastély rekonstrukciója csak kívülről történt, és a helyreállítási munkálatok tíz évig tartottak. A belső teret nem rekonstruálták.

A korábban eladott földterületek nagy részét visszavásárolták, és a park elveszett részeit újratelepítették. Megpróbálták visszaállítani a parkot úgy, ahogyan az a márkgrófok idejének végén volt.

1972-től pedig a park délnyugati részén lévő csatornakertet a bokrokkal. A Schneckenberg 2003-ban visszakapta a nyolcszögletű pagodát (kínai pavilon) is, amelynek elődje 1812 körül tűnt el.

1970 januárjában a bajor kastélyügyi hivatal tulajdonába került a Monplaisir nevű kis kastély, amely több mint 100 éven át a Sankt Johannis-i gyerekek iskolájaként szolgált.

A Régi Kastélyt 2005 óta átfogóan felújították. A márványterem, a kínai tükörkabinet, a japán lakkszoba és a két szárny más pompás termei ismét látogathatók.

A Régi Kastély múzeum lett, és csak vezetett túra keretében látogatható.

Az Orangeria keleti szárnyában kávézó működik. A 2014-es szezontól az Eremitage Régi Kastélyában található a múzeumi bolt. A nyugati szárnyban a nyári hónapokban művészeti kiállításokat rendeznek. A központi épülethez, a Nap templomához hasonlóan kisebb és közepes méretű magánpartikra is bérelhető.

A parkban 1970 augusztusa óta rendszeresen megrendezik a Nyári Éjszakai Fesztivált. A múltban többször adódtak problémák az időjárással (többek között a viharveszély miatti lemondások) és az ezzel járó hiányosságok, amelyeket a város visel.
A város története

Bayreuth a Roten Main partján, a Frank-Svájc és a Fichtel-hegység között fekszik.
A várost valószínűleg Andech grófjai alapították. Első említése 1194-ből származik. A városszerkezet bajor jellegzetességet mutat, egy központi tér (Marktplatz) körül alakult ki, a polgármesteri hivatallal a központjában.

A város erődítménye egy közeli dombon épült fel. A 13. században a Hohenzollernek fennhatósága alá került. Az elkövetkező évszázadok során többször is pestisjárvány sújtotta, majd 1430-ban a huszita háborúkban elpusztították.

1605-ben és 1621-ben tűzvész áldozata lett. A város életében fordulópontot jelentett 1603, amikor Keresztély brandenburg-kulmbachi őrgróf a városban rendezte be rezidenciáját.

A város igazi fejlődésnek a harmincéves háború után indult, ekkor épültek fel ma is látható pompás barokk épületei. 1701-ben alapították meg St. Georgen városát, amelyet 1811-ben egyesítettek Bayreuthtal.

A város történetének aranykora Wilhelmina őrgrófné idejére esett, aki II. Frigyes porosz király kedvenc testvére és Frigyes brandenburg–bayreuthi őrgróf felesége volt. Ekkor épültek fel a mai Bayreuth városképét meghatározó parkok és kastélyok valamint az operaház.

1769-ben az utolsó bayreuthi őrgróf halálával a várost az Ansbachi Hercegséghez csatolták és így elveszítette fővárosi rangját. 1792-ben a poroszok foglalták el, 1806-ban a franciák, majd 1810-ben Bajorország része lett.

1872-ben a városba költözött Richard Wagner, aki itt valósította meg álmát: fő műve, A Nibelung gyűrűje tetralógia és más operái bemutatása céljából egy óriási operaházat építtetett, amely 1876-ra lett kész.

A második világháborúban a náci ideológia egyik központi helyszíne lett, a Wagner-fesztiválok (Bayreuthi Ünnepi Játékok) miatt. A várost közvetlenül Berlinből igazgatták, köszönhetően Hitler érdeklődésének a fesztivál iránt. A világháború idején a város közelében működött a Flossenburg koncentrációs tábor.

A háború után a fesztivált 1951-ben indították el újra, és azóta minden évben megrendezik. A város életében fellendülést hozott 1975, amikor megalapították egyetemét.
Látnivalók

  • Haus Wahnfried – a klasszicista családi ház 1873-ban épült Richard Wagner instrukciói alapján. Ma múzeumként őrzik a Wagner-hagyatékot. A zeneszerző és a felesége a ház kertjében vannak eltemetve.
  • Liszt Ferenc háza – (Wahnfriedstraße 9, a Wahnfriedstraße és Lisztstraße sarka) a ház falán egy emléktábla utal arra, hogy ebben a házban halt meg 1886-ban Liszt Ferenc.
  • Neues Schloss (Új Kastély) – 1754–1759 között épült. Ma egy képtár és a helytörténeti múzeum otthona. Előtte áll a város legszebb szökőkútja a Markgrafenbrunnen.
  • Stadtpfarrkirche – 13–14. századi gótikus templom. Az őrgrófok kriptáját őrzi.
  • Altes Schloss (Régi Kastély) – 1454-ben épült.
  • Markgräfisches Opernhaus (Őrgrófi Operaház) – 1744–1748 között épült, eredetileg udvari színháznak.
  • Festspielhaus – a 380 méter magas Grüner Hügel-dombon áll. Az 1900 férőhelyes színházat Wagner kívánságára Gottfried Semper építette 1872–1876 között. Júliusban–augusztusban a Bayreuthi Ünnepi Játékok színhelye.
  • Fantasie-kastély – a keleti Donndorf városrészben áll. 1758-ban építették.

Forrás1 Forrás2 Címlapfotó: Facebook Kiránduljunk Németországban csoport, Brigitte Biro, többi fotó Laczkó Melinda – köszönjük!


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.