Schlossanlage Schleißheim Bajorország, kastélyok, múzeumok, csodálatos park egy helyen München mellett

Schlossanlage Schleißheim

Kastély Schleißheim, Bajorország, 85764 Oberschleißheim

Hivatalos weboldala, virtuális túra, valamint aktuális információk itt: Schlossanlage Schleißheim

A München közelében fekvő Oberschleißheimban található a  Schlossanlage Schleißheimnevű kastély komplexum, mely három egyenként is hatalmas kastélyból és a közöttük található majdnem egy km hosszú barokk stílusú kertből áll.

Bild: Große Galerie

Neues Schloss Schleißheim, Große Galerie

A 17. és a 18. században épült kastélyok egy közös egységet alkotnak. Legnyugatabbra található az Alte Schloss Schleißheim ,majd következik a Neue Schloss Schleißheim, végül legkeletebbre fekszik a Schloss Lustheim.

Az épületegyüttes a bajor uralkodók nyári tartózkodási idejére épült, de mind a mai napig befejezetlen maradt.

Schleissheim Palacehoz hasonló a Münchenben található Schloss Nymphenburgmely a legnagyobb ilyen rezidencia egész Bajorországban, felülmúlva még az oberschleissheimit is.

OberSchleißheim csupán néhány S-Bahn megállónyira található Münchentől, a városka rendezett vasútállomásáról gyalogosan is könnyedén elérhető.

A kastélyhoz vezető út pontosan ki lett táblázva, így lehetetlen eltéveszteni az utat. Első találkozásunk az épületegyüttessel nem épp bizalomgerjesztő, egy nagy parkolón át vezet az út az oldalán található kapuhoz, melyen át beléphetünk a belső udvarba.

A kastély története egészen a reneszánsz koráig, 1598-ig nyúlik vissza, mikor V. Vilmos bajor herceg felépítette az első épületet. A központi kapu az óratoronnyal a legelső építési periódus alatt épült. A belső udvar a Maximilianshof, a külső pedig a Wilhelmshof nevet kapta.

V. Vilmos fia, I. Miksa 1617 és 1623 között tovább folytatta a bővítést. Kettejük munkája lett az ún. Alte Schloss Schleißheim.

Bild: Altes Schloss Schleißheim

Altes Schloss

Itt, ezen a helyen halt meg Miksa fia és utóda, Ferdinand Maria 1679-ben.

Az épületben nagy pusztítást okozott a második világháború, de szerencsére sikerült eredeti formájában visszaépíteni.

Bild: Luftaufnahme des Neuen Schlosses Schleißheim, im Hintergrund Schloss Lustheim

Légifelvétel a Schlossanlage Schleißheim-ról, háttérben a Schloss Lustheim

Enrico Zuccalli 1684 és 1688 között építette az olasz stílusú Lustheim palotát Miksa II. Emmanual és felesége, Maria Antonia számára. A kastély egy kör alakú szigeten fekszik, alaprajza egy stilizált H betűre emlékeztet. A téglából épült, vakolt épület kétszintes, a középső részt a kilátó uralja, melyből csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Középen található a gazdagon díszített nagyterem, ehhez kapcsolódtak mindkét oldalról a lakó- és hálószobák. A központi terem freskóit Johann Anton GumppFrancesco Rosa és Johann Andreas Trubillio készítette.

Az emeleten laktak a szolgák, lent az alaksorban pedig a konyha és egyéb szobák voltak. Korábban a kastélyt további épületek vették körbe, melyből kettő napjainkban is áll még.

1701-ben Zuccalli vezetésével végül megkezdődött a barokk stílusú Neues Schloss Schleißheim építése is, mivel szükség volt egy új lakóhelyre a bajor hercegnek, aki ekkorra már a császári koronát szemelte ki magának. Ám a spanyol örökösödési háború keresztülhúzta a terveit, így az építkezés is félbeszakadt 1704-ben. 1719 és 1726 között az építkezést Joseph Effner folytatta tovább.

Bild: Neues Schloss Schleißheim, Gartenfassade mit Blumenparterre

Neues Schloss

A kastély homlokzata 300 méter hosszú, melyet 37 ablak-oszlop tagol. A markánsan elkülönülő középső rész tartalmazza a báltermet, a galériát és a díszlépcsőt. A főépülethez mindkét oldalról egy-egy melléképület tartozik, a déli volt a vendégház, az északi tartalmazta a kertben található szökőkutak szivattyúit.

A szobák díszítése barokk stílusban készült el, a fali festmények fő témája a bajorok győzelme a törökök ellen. Max Emmanuel unokája parancsára négy szobát rokokó díszítéssel láttak el.

A kastélyok között szépen gondozott barokk kert található.

Bild: Gartenparterre

Csigavonalban futó virágágyások

Ez a barokk kert egyike azon kevésnek, mely fennmaradt Németországban. A kaviccsal beszórt utak keresztül-kasul kanyarognak a virágok között, miközben mégis egy szép rendszert alkotnak. A park szép egységes geometriai formája kitűnően látszik a Google műholdképein is, érdemes felülnézetből is megcsodálni Zuccali, Dominique Girard és tanítványa, Le Notre munkáját.

Bild: Statue des Herkules im Parterre

A szobrászok is kitettek magukért

Ahol pedig nem a park vagy a kastélyegyüttes egyik épülete áll, ott meghagyták a természetet tájrendezőnek. Az épületet a közeli várostól és a mezőgazdasági területektől egy erdős-bokros, ligetes rész veszi körbe, melyben szintén sétálóutak vezetnek.

A hely szépsége és szelleme a filmeseket is megfogta, több film cselekménye is részben itt játszódik: Itt forgatta például Stanley Kubric A dicsőség ösvényei című háborús filmjét, de itt készült 2011-ben A három muskétás című történelmi film is.

Ezzel pedig körbe is jártuk Schlossanlage Schleißheim egész területét, ha erre járunk és maradt még erőnk és időnk, tegyünk feltétlen egy kis kitérőt a közeli repülőgép-múzeum felé is!

A múzeumhoz legközelebb Oberschleißheim S-Bahn megálló van, ide mindkét irányból húszpercenként érkeznek a vonatok. Arra figyeljünk, hogy a megálló már München első zónáján kívül található, a városból való kiutazásnál a drágább napijegyet kell megvásárolni (Gesamtnetzt). Az állomástól még némi gyaloglás szükséges, szerencsére a táblák pontosan mutatják az irányt, így eltéveszteni sem lehet.

Ha te is jártál szép és érdekes helyeken Németországban, oszd meg velünk a “Látnivalók” menüpont alatt, képeket is tudsz feltölteni.

FORRÁS: https://vonattal-termeszetesen.blog.hu/2014/07/09/a_schlossanlage_schlei_heim


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.