Elkezdődött a Canstatter Volksfest Stuttgartban, ami vetekszik az Oktoberfesttel – október 8-ig tart

Az Oktoberfest után a Canstatter Volksfest a legnagyobb fesztivál Németországban. Október 8-ig több millió látogatót várnak. Néhány újdonság is vár a látogatókra, a tudnivalókat is összeszedtük.
A 176. Cannstatti Fesztivált Stuttgartban szeptember 22-én péntek délután megnyitották. A 17 napos ünneplés október 8-ig tart. Idén egy korsó sör 13,40 – 14,20 euróba kerül.

Több száz stand, sörsátrak és vidámparki játékok várják a látogatókat a közel 16 hektáros fesztivál területén Bad-Canstattban.

5 új játék is lesz most ősszel, ezek közé tartozik a “Fast and Furious” háromdimenziós körhinta és a történelmi megjelenésű új, többszintes körhinta, a “Le Grand Carousel“.
Új “Albdorf” részleg baden-württembergi termékekkel

A korábbi “Almhüttendorf” terület helyett idén “Albdorf” lesz. A szervezők ezzel a regionalitásra, a tartományi érdekességekre kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni. Az üzemeltetők elkötelezték magukat amellett, hogy a termékek legalább háromnegyede Baden-Württembergből származzon, mindenekelőtt a Schwäbische Alb-ból.

De lesznek Fekete-erdei és badeni termékek is. Az “Albdorf”-ot a baden-württembergi Élelmiszerügyi, Vidékfejlesztési és Fogyasztóvédelmi MinisztériumNatürlich.VON DAHEIM” (“természetesen otthonról”) regionális kampánya támogatja, jelentették be Stuttgartban.

“Wasenboje”: Segélypont nők számára

A Wasen 2023 most először hozott létre egy segélyközpontot a nők és lányok biztonsága érdekében. A bejárat melletti sötétkék konténerben menedéket találhatnak azok a látogatók, akik fenyegetve érzik magukat. Vészhelyzetben, zaklatási kísérletek esetén, de akkor is kapnak segítséget, ha lemerül a mobiltelefon akkumulátora.
A segélyponton 6 női dolgozó van, akik minden nap 13 órától állnak a látogatók rendelkezésére tanácsokkal és segítséggel. A “Wasenboje” nevű szolgálatot a rendőrség és Stuttgart városa támogatja.

A Wasen nyitvatartási ideje

A Cannstatter Volksfest

  • hétfőtől csütörtökig 12 órától 23 óráig tart nyitva,
  • pénteken egy órával tovább tart: 12 órától éjfélig,
  • szombaton korábban nyit, 11 órától éjfélig tart nyitva,
  • vasárnap 11 órától 23 óráig várja a látogatókat.

Mikor lesz különösen zsúfolt?

A német egység napja (Der Tag der Deutschen Einheit) október 3. idén keddre esik. A hosszú hétvégén, beleértve az áthidaló napot is, sok emberre számítanak. Ezért a Wasen október 2-án 12 órától éjfélig, október 3-án, kedden pedig 11 órától 23 óráig lesz nyitva.
Megközelíthetőség

A rendőrség arra kéri a látogatókat, hogy lehetőség szerint használják a tömegközlekedést.

Így már a megérkezéskor elkezdődhet a kikapcsolódás, és nem lesz gond a be nem fizetett parkolójegyekkel vagy a tilosban parkolással sem.

– mondta Jörg Schiebe, a Bad Cannstatt-i rendőrkapitányság vezetője.

A fesztiválterület körüli lakónegyedek egy részét körbezárják és ezzel védik majd a parkolási szabálysértésektől, mondta Schiebe. A szokásos módon az U11-es villamosvonal minden fesztiválnapon különjáratként közlekedik a stuttgarti főpályaudvarról közvetlenül a Cannstatter Wasenig és vissza. Ezenkívül több S-Bahn-vonal és regionális vonat is közlekedik a Bad Cannstatt-i pályaudvarig. Onnan a fesztiválhoz vezető séta jó 10 percet vesz igénybe az aluljárón keresztül.

Milyen újdonság van a megközelíthetőségben?

Az e-kerékpárral utazók most először közvetlenül a Wasen területén tölthetik fel kerékpárjuk akkumulátorát. Két töltőállomás található a Wasen bejáratánál a König Karls hídnál, kettő pedig a Talstraße-nál, a Willi Daume gyaloghíd mellett található italautomata mellett. Az akkumulátorok töltése ingyenes.
Parkolás

A Cannstatter Wasen területén a látogatóknak parkolóhelyek állnak rendelkezésre. A parkolás egész nap 8 euróba kerül a személygépkocsiknak. Idén újdonság az “ebédidős parkolási” ajánlat azok számára, akik csak ebédelni szeretnének a Volksfestre jönni. Azok, akik 11:30 és 14:00 óra között érkeznek a területre, és 14:30 előtt elhagyják a parkolót, a napi díj egy részét visszatérítik, és így csak 4 eurót fizetnek.

Mennyibe kerül egy korsó sör a Cannstatter Wasenen?

Egy Maß Bier 13,40-14,20 euróba kerül a 8 fesztiválsátorban. A legolcsóbb korsó sör a “Wasenwirt”-nél van, a legdrágább 14,20 euróért a “Klauss és Klauss” fesztiválsátorban található.

Mennyibe kerülnek a járatok?

Az országos átlaghoz képest a Cannstatter Wasenen körülbelül egy-két euróval olcsóbbak a vidámparki játékok. A nagyobbaké 5 eurótól felfelé mozognak. Az “Infinity” forgó hinta a legdrágább, várhatóan akár 10 euró is lehet. Az Infinity egyébként a világ legnagyobb mobilis hurokhinta a maga 65 méterével.
A kisebb gyerekeknek több helyen kedvezményes jegy jár ill. a gyerkeknek szóló játékok használati árát igyekeztek alacsonyan tartani. A gyermekkörhinta körülbelül 2,50 euróba kerül, a boxauto pedig 3 euró és 3,50 euró közötti.

Hogyan lehet asztalt foglalni a sörsátorban?

A fesztiválsátrakban online lehet asztalt foglalni. Sok sátor azonban már nagyrészt foglalt, különösen pénteken és szombaton. A sátrakra eltérő foglalási feltételek és minimális fogyasztási szabályok vonatkoznak. A részletekről a sátrak megfelelő foglalási oldalán tájékozódhat. A Wasenwirt szóvivője, Werner Klauss szerint hét közben a látogatók még spontán, foglalás nélkül is reménykedhetnek szabad helyekben.
Néhány különbség az Oktoberfest és a Canstatter Volksfest között

A Wasen a müncheni Wiesn után a második legnagyobb fesztivál Németországban. A 188. Oktoberfesten egy korsó sör 14,90 euróba kerül, a 176. Cannstatti Volksfesten a házigazdák idén alig lépik át a 14 eurós határt. Münchenben hatmillió látogatót várnak, Stuttgartban csak fele ennyit. Itt a forgalom 500 millió euró, ott körülbelül 1,2 milliárd.

A Wasen a legszebb, leghangulatosabb fesztivál.

Frank Nopper (CDU) stuttgarti főpolgármesternek négy ütés kellett ahhoz, hogy péntek este megcsapolja a hordót.

A Wasen a bátorítás és a remény fesztiválja.

– mondta Nopper.

A münchenivel való összehasonlítást nem fogadta el:

A Wasen a legszebb, leghangulatosabb és így a legnagyobb fesztivál Németországban, Európában és a világon.

Majd tovább fokozta württembergi patriotizmusát, írja a FAZnet:

Civilizációs előnyünk nagyra becsült szomszédos népeinkkel szemben már történelmileg is behozhatatlan, mert Württembergben 1649 óta van tankötelezettség, míg a bajorok csak 153 évvel később vezették be.

 
A FAZnet kritikusan is ír a Wasenről, miszerint az Oktoberfesten már 10 éve létezik a “Biztonságos Oktoberfest lányoknak és nőknek“. Hogy Stuttgartban miért csak most hoztak létre először ilyen segélypontot, érthetetlen.

A fesztivál végeztével a látogatók gyorsan újra szembesülnek a kemény valósággal, ugyanis néhány méterrel arrébb egy konténertelep található ukrán menekültek számára. Ez legalább annyira zsúfolt, mint a Wasen-sátrak – íjra a német Frankfurter Allgemeine újságírója.

Általánosan elmondható, hogy a sörsátrakba már akár hónapokkal is korábban lefoglalnak helyeket, majd a német slágerzenékre igazán jó hangulatú és önfeledt ünneplés, éneklés, táncolás az asztalokon alakul ki.

Másnap aztán több ünneplőbe öltözött részeget is látni a környéken, hiszen ilyenkor rengeteg alkholt fogyasztanak a fiatalok. Úgy érezhetjük, hogy sokan egész évben kétszer járnak el szórakozni igazán, a tavaszi és az őszi fesztiválon. Svájciak is előszeretettel jönnek a stuttgarti fesztiválra.

A történelmi és ünnepélyes felvonulás vasárnap délelőtt az egyik fénypontja a fesztiválnak

A vidámparki játékok

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.