10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek

Mit érdemes tudni Németországba való kiköltözéskor

Új vagy Németországban, vagy most tervezed, hogy megindulsz Németország felé? Akkor nem árt, ha már most tisztába kerülsz az alábbi alap dolgokkal, tudjuk, nem könnyű.
1. Könnyebb munkát találni, mint lakást

Van, aki úgy keres lakást magyar facebook csoportokban, hogy “kiadó lakást keresek, munkám már van”. Nos, ez egyikünknek sem újdonság már, akik hosszabb ideje Németországban élnek. Lakást nagyon nehéz találni, házat még nehezebb, munkát pedig könnyebb. Németországban az emberek többsége bérelt lakásban él, sok lakás pedig nem magántulajdonban van, hanem részvénytársaságok, befektető cégek, cégcsoportok tulajdonában. Németországban is csak keveseknek adatik meg, hogy saját ingatlan birtokosai legyenek. Aki pedig rendelkezik a megfelelő pénzösszeggel a vásárláshoz, annak sincs könnyű dolga megtalálni az igazit, olyan szintű lakáshiány van. A hosszútávú bérlés mellett szól, hogy többen a munka után költöznek. Tehát nem telepednek le végleg egy városban, vagy nem tervezik. Az újonnan érkezőknek először a szobabérlést (WG-Zimmer) ajánljuk indulásképp, ami olcsóbb és könnyebb is. Ez a családosoknak nem nagy segítség, de pont ezért érdemes először a családfőt előre engedni, hogy megteremtse pár hónap alatt a terepet a családnak. Panziók, munkásszállások is találhatóak pl. a www.monteurzimmer.de oldalon. Itt sokszor hetekre előre kell lefoglalni a szállást. Egyedülállóknak kezdetben mindenképpen elég egy bérelt szoba. Nem árt tudni, hogy szobát pároknak lakóközösségben (WG-ben) nem szoktak kiadni.

2. Könnyebb dolgod van, ha egy rokonod már Németországban él

Össze sem lehet hasonlítani azoknak az esélyeit, akik úgy indulnak Németországnak, hogy már kint él egy rokonuk és segít nekik. Anyuka, apuka, testvér, stb. Először is, általában megoldják a kezdeti legnagyobb nehézséget, a lakhatást. Másodszor, munkakeresésben is tudnak és szoktak is segíteni, nem beszélve a hivatalos dolgokról. Az ember komfortérzete is teljesen más ilyen esetekben és sokkal hamarabb jól tudja érezni magát Németországban. Ezek olyan előnyök, amik megfizethetetlenek.
3. Nehéz lakást találni

Ez talán a most újonnan érkezőknek már nem annyira meglepő, hiszen az utóbbi pár évben Magyarországon sem könnyű lakhatást találni. Azért itt mégis még nehezebb, mivel az újonnan érkező pl. nem beszél németül, az angollal nem sokra megy, nem ismeri a szokásokat, pl. hol keressen lakást és mi a módja. Sokan nem is tudják mire számítsanak. Hirtelen rengeteg hirdetésre kell válaszolniuk, a hirdetések tele vannak rövidítésekkel, amiket nem is értünk, és mivel külföldiek vagyunk, “kicsit” még nehezebb a dolgunk. Magyarországról a lakáskeresés szinte lehetetlen, mivel ha sikerül végre egy időpontot egyeztetni a lakás megtekintésére, ott kell lenni személyesen. Előnyt élvezhetnek azok, akik előre 6 hónapnyi bérleti díj kifizetést ajánlanak fel, de ez sem garancia. Tudni kell, hogy a bérleti lakáspiac Németországban tele van csalóval, akik viszont nem akarják előre megmutatni a lakást, csak a kulcs átvételét kínálják fel valahol, viszont előre utalást kérnek. Ezért nagyon kell vigyáznunk, hogy a leendő lakástulajdonossal, vagy képviselőjével legkésőbb a szerződés aláírásakor személyesen is találkozzunk. Sajnos sok magyar megy bele kedvezőtlen feltételekbe, mert nem felel meg bizonyos elvárásoknak, (jó Schufa, megfelelő munkaszerződés), vagy mert egyszerűen nem talál mást, és a drágább, átverősebb verziót kénytelen választani. Szerencsés, aki megtalálta a megfelelőt. 
4. Tartsd be a szabályokat!

Magyarként könnyelműbbek vagyunk, mert Magyarországon nincs annyi szabály. Ez Németországban másképp van. Először is, próbáljuk meg megismerni az országban érvényes szabályokat, legyen szó a KRESZ szabályokról vagy a szemételszállítás időpontjáról, a pihenő időszak betartásáról, hogy nem dolgozunk feketén, vagy hogy ha munkanélküliek leszünk, bejelentkezünk a munkanélküli hivatalba. Nem is a pénzért, amit akkor kapunk akár 1 hétre, hanem, hogy a betegbiztosításunk megszakítás nélkül fizetve legyen. Magunk alatt vágjuk a fát, ha nagy magyar hősként kinevetjük ezeket a szabályokat és lenézzük az elég jól bevált szabályokra épülő társadalmat. Tudni érdemes, hogy Németország a szabályok országa, és aki megszegi azokat, könnyen számíthat büntetésre. Minél előbb alkalmazkodunk ehhez, annál hamarabb lesz könnyebb dolgunk. Ha pedig már büntetést kaptunk, fizessük ki, ha kell részletekben. Nem véletlenül kaptunk büntetést, és nem fog lejárni a szavatossága. Mindenesetre ha úgy érezzük, hogy igazságtalanul kaptuk, azonnal fellbelezzünk, mert később már nem tudunk.
5. Munkakeresésnél legtöbbször közvetítőirodákba botlunk

Aki munkát keres Németországban, szinte alig tudja kivédeni, hogy ne közvetítő irodán, kölcsönző cégen keresztül találjon. Kezdésnek egyébként teljesen jó. Rengeteg kisebb nagyobb munkaközvetítő iroda létezik Németországban, a nagyobbakban pedig 3-4 éve már magyar nyelvű ügyintéző (pl. Persona Service) is van. A közvetítő irodáknál gyorsan lehet időpontot kapni egy interjúra, általában miután elküldtük az önéletrajzunkat. Itt felmérhetjük a nyelvtudásunkat és az esélyeinket a munkaerőpiacon. A legtöbb helyen ki kell tölteni egy papírt, hogy milyen munkát keresünk, hány km.-en belül, milyen munkát nem vállalnánk szívesen, van e jogosítványunk, autónk, stb. Elmondhatjuk az igényünket, de ők fogják megmondani, hogy az alapján amit látnak, milyen munkát tudnak ajánlani. Ha ajánlanak egy munkát, legtöbbször próbanapot, próbahetet ajánlanak, ilyenkor nem kapunk fizetést, de mindkét oldal felmérheti, hogy megfelelőek vagyunk-e egymásnak. Ha sikerült elhelyezkedni, kevesebbet fogunk keresni, mint azok, akik a cégnél állományban dolgoznak, néha kirekesztve is érezhetjük magunkat. Van akiket évekig foglalkoztat egy közvetítő cég, (manapság már szüneteltetéssel lehet csak), van akit pár hónapig, van akit egy nap után elküldenek, mert mondjuk nem vált be. A legtöbben reménykednek egy átvételben, és erre meg is van az esély, ha valaki jól teljesít, megvan a megfelelő szakképzettsége és a cégen belül megüresedik egy pozíció, amit megpályáz. A közvetítő cégek előnye, hogy ha az egyik cégnél már nincs szükség ránk, tovább küld egy másikhoz, így nem maradunk munka nélkül, max. 1-2 hétig. Ez főleg akkor fordul elő, ha jól bevált, megbízható, szakképzett munkaerők vagyunk, akitől nem szívesen válik meg a közvetítő cég. Akinek van jogosítványa, sokkal jobb esélyekkel indul a munkakeresés területén!
6. Kell a német nyelvtudás!

Habár ez nem kellene, hogy újdonság legyen, sokaknak mégis az. Van aki úgy gondolja, hogy pl. az angollal is elboldogul, vagy, hogy majd a magyar munkatársai, ismerősei segítenek. És valóban, ez sok esetben így van. Az angol leginkább IT-s területen lehet hasznos, máshol nem igen, és van akinek sikerül német nyelvtudás nélkül is munkát találnia, de ott már van egy barát, ismerős, rokon, aki segít. Ezért ha valaki csak úgy megkérdezi egy facebook csoportban, hogy “Ki tud munkát ajánlani, német nyelvtudás nélkül“, akkor a legtöbben azt mondják, “tanulj meg németül”, vagy, hogy “ilyen nincs”. Míg egy iskolai nyelvtanfolyam elérése nehezebbé vált, (túl kevés a tanár, a tanfolyam, vagy túl drága, vagy időben nem jó) addig a skype-os órák egyre népszerűbbek. Egy magyar tanártól akár már óránként 10-15 Euóért is kaphatunk online órákat, amit bárki megengedhet magának anyagilag, csak akarat és nyelvkönyv kell hozzá. Ha valakinek mégis sikerül találnia munkát nyelvtudás nélkül, ő a mindennapi élet ügyintézéseihez fogja hiányolni. Először még elkísérnek minket a barátok, ismerősök, idegenek pénzért a bankszámla nyitáshoz, az AOK-hoz, a munkanélküli hivatalhoz, stb. de egy idő után észrevesszük, hogy a levelek csak jönnek. Mindenhonnan kapunk mindenféle levelet, felszólítást fizetésre, vagy erre-arra, amivel foglalkozni kell. Válaszolni kell e-mailben vagy rendesen levélben. Röviden: a mindennapi élethez elengedhetetlen a német nyelvtudás, de a megfelelő komfortérzethez is. És a sikerélmény hatalmas. Amikor egy pár szót meg tudunk már szólalni németül, akkor is, ha helytelenül, de mindenki örülni fog neki a környezetünkben, és még dicsértet is kapunk majd, hogy milyen jó a németünk! A gyakorlással ez egyre könnyebben fog menni, csak a kezdet nehéz. Még egy hivatali levél megírásakor is bőven elég, ha egy valahogy összerakott mondatot írunk, érteni fogják. Arról nem is beszélve, hogy hogyan akarja valaki a jogait és véleményét érvényesíteni, kiállni az igazáért egy olyan helyen, ahol nem tudja magát megértetni és nem érti, mit mondanak neki? Egy tanács: Soha nem féljünk megszólalni németül! Ha hibásan mondunk valamit egyáltalán nem gond, ha pedig kinevetnek, nem rosszindulatból. Mi is nevessünk magunkon, legalább ezáltal is tanultunk valamit.
7. Találkozás a kinti magyarokkal – a magyar a magyarnak a farkasa?

Sokaknak van keserű tapasztalatuk a Németországban élő magyarokkal, akik átverték őket, pl. egy munkaajánlattal, vagy lakásbérléssel, vagy soha nem adták meg a tartozásukat és el is tűntek, vagy csak addig kellett nekik az ember, amíg segítségre volt szükségük, utána eltűntek. Ez akkor szomorú különösen, ha az illetőt a barátunknak hittük.

Ki nem ismeri az alábbi mondatokat?

“Csak magyarral ne kezdjen az emberrel”

“Sose bízz a magyarba”

“Ha magyar beszédet hallok, inkább arrébb megyek”

De a legnépszerűbb és előszeretettel hangoztatják sokan:

“A magyar a magyarnak a farkasa”

Kicsit van egy olyan érzésem, hogy ezt olyanok mondják, akik már régóta Németországban élnek, de egy biztos, mindenképpen megkeseredett emberekről van szó. Valóban nagy különbségek lehetnek magyar és magyar között, általánosítani akkor sem szabad. Magyarországról egy megszokott társadalmi, baráti, ismeretségi közegből kiszakadva megérkezünk Németországba, ahol egy teljesen kevert társadalmi közeg fogad minket. Ez az úgynevezett kultúrsokk. Az emberek a világ legkülönbözőbb tájairól érkeznek ide, a magyar ajkúak pedig sokszor határon túli magyarok. De már az is szokatlan lehet, ha valaki egy másik városból származik, mint mi. Mások a szokások, másképpen gondolkodnak, más az értékrendjük, máshoz szoktak ők, mint mi a Magyarországon megszokott lakóhelyünkön. A legtöbben naivan és jóindulatúan indulunk neki az útnak, optimistán, hiszen máskülönben neki sem vágnánk. Természetes, hogy a másság szembetűnik és szokatlan, és nehezen tudunk vele azonosulni, főleg, ha inkább negatív, mint pl. a tolakodó kíváncsiság, dicsekvés, átverés, rosszindulatúság, irigység, pénz kölcsön kérése, megvezetés, hazudozás, nagyotmondás, ígérgetés, megbízhatatlanság, bizalmatlanság, mások kibeszélése, pletykálkodás, stb. Annak ellenére, hogy rengeteg embernek van pozitív tapasztalata: kapott ingyen segítséget honfitársaitól, sikerült igazi barátságokat kötnie, őszinte és hasznos tanácsokkal látták el, kioktatás és dicsekedés helyett, mégis sokan panaszkodnak, hogy csalódtak a “kinti magyarokban”. Igazi összetartás tényleg nem figyelhető meg a külföldi magyarok között, ennek okait lehetne kutatni. Sokan inkább óvatosak és talán ez ajánlatos is. Sajnos nem garancia semmire az, hogy valaki szintén magyarul beszél. Egy egészséges bizalmatlanság a kezdetekben minden ismeretségben rendben van, főleg külföldön élve. Mielőtt valakiben komolyabban megbízunk, előbb ismerjük meg az illetőt, próbáljunk meg referenciákat gyűjteni (pl. ha munkaajánlata van számunkra, vagy pénzt utalnánk át neki pl. lakás miatt). Pénzt pedig jobb senkinek sem kölcsönadni, erre a bankok Németországban kitűnően megfelelnek.
8. Nehéz jó társaságot találni, de a párválasztás sem egyszerű

Sokan élnek Németországban olyan magyarok, akik már 30 éve jöttek ki, és nem igazán találták meg a helyüket, nem igazán élnek nagy társasági életet. Ez szokatlan szinte minden frissen érkezett magyarnak, de sajnos ezzel számolni kell. Vannak, akik pont emiatt térnek vissza Magyarországra pár év elteltével. A német alapvetően egy hideg nép, tartományonként vannak azért eltérések (pl. északon lazábbak). De arra csak kevesen számítsanak, hogy német barátot találnak maguknak. A legtöbb németnek teljesen jól kialakult baráti köre van, és jól elvannak maguk között, a külföldiekkel szemben pedig sokszor van egy bizalmatlanság, vagy csak egyszerűen nincs közös nevező. A legtöbb magyar más külföldivel barátkozik, vagy ha szerencséje van, sikerül magyar barátra, barátokra lelnie. A társkeresés különösen nehézkes lehet, főleg a férfiaknak. A német nők szinte szóba sem állnak magyar férfiakkal, a külföldiekkel a kulturális különbség miatt lehetnek nehézségek. Bár a legtöbb magyar férfi úgyis magyar nőt szeretne magának, de mivel kevés a szingli magyar nő Németországban, ezért nincsenek könnyű helyzetben. A hétvégi bulizások sem olyanok, mint Magyarországon, már csak azért sem, mert a szórakozóhelyek is teljesen mások. Egy fiatal pedig örülhet, ha talál magának egy jó havert, akivel el tud járni szórakozni.

9. Lehet, hogy kevesebb pénzed marad meg a hó végén, mint gondoltad

Sokan abban a reményben jönnek Németországba, hogy itt majd meggazdagodnak, félre tudnak tenni pénzt, spórolni tudnak pl. egy lakásra otthon, vagy egy házra. Akik azonban nyelvtudás nélkül, szakma és rokoni segítség nélkül jönnek ki, kellemetlen pár évre számíthatnak. A fizetésük lehet, hogy jobb lesz valamennyivel, mint Magyarországon volt, de sokat nem fognak tudni félretenni. A lakásbérlés és rezsi elviszi a kereset legnagyobb részét. Szerencsésebbek, akiknek a cég fizeti a lakhatásukat, a rokonuknál laknak, vagy szobát bérelnek egy lakóközösségben (WG-ben). A gáz és a villanyszámla nem kevés havonta, de egy autó fönntartása sem. Az élelmiszer igaz, hogy nem sokkal drágább, mint Magyarországon, vagy a ruhák, de a végén valahogy mégis többet költünk, mint akartunk. Vannak akik az unalom miatt rászoknak a különféle szerencsejátékokra, nekik esélyük sincs a spórolásra, van aki sajnos el is adósodik. De elég, ha a dohányosokat vesszük például, mert a cigaretta sem olcsó! A valóság sajnos az, hogy sokszor nem is keres olyan jól az ember, mint azt remélte az elején. Amit aztán tényleg összespórolt, sikerül egy magyarországi látogatás idején elkölteni és közben azon gondolkozunk, hogyan is éltünk meg anno olyan kevés pénzből Magyarországon. A cél ilyen esetekben a következő lehet kortól függetlenül: német nyelv elsajátítása, valamilyen keresett szakma elvégzése (a munkaügyi hivatal segít, ha munkanélküliekké válunk), közvetítő cégek kihagyása. Hosszú távon ezekre érdemes figyelni.
10. Ne szégyelljünk segítséget kérni!

Ha frissen jövünk Németországba, függetlenül attól, hogy milyen a német nyelvtudásunk, sok szabályt nem ismerünk még, hivatalos dolgok intézésében még amatőrök vagyunk. Ezért ne szégyelljünk segítséget kérni. Ez ugyanúgy érvényes a magyar facebook csoportokra, ahol segítség helyett kioktatást is kaphatunk, mint a szomszédokra, a munkahelyre, ismerősökre. Az első negatív élmények sokakat eltántorítanak, de ehhez hozzá kell szoknunk. Mindig lesz olyan, aki segítség helyett kioktatni próbál, okoskodik vagy akár cinikusan áll hozzánk, emellett szinte mindig találunk igazi segítőket is, és ez számít! A negatív beállítottságú emberekkel jobb, ha nem is foglalkozunk. A segítség kéréssel viszont sok problémától menthetjük meg magunkat, akár egy hivatalos levél kapcsán, vagy egy olyan szerződés kapcsán, amit aláírtunk, pedig nem kellett volna, stb. Ezekkel is óvatosnak kell lenni Németországban. Olyan kötelezettségekbe eshetünk, amiket nem is akartunk. Ezért mindenről érdemes előbb alaposan utána érdeklődni. pl. fogászati kezelések. Induljunk ki abból, hogy a dolgok nem mennek olyan egyszerűen, mint ahogy azt mi gondoljuk. Használjuk ki, hogy pénzért profi ügyintéző segítséget is kaphatunk, ami a kezdeti időszakokban nagyon hasznos lehet. Vannak erre szakosodott magyar cégek, személyek. Igen, pénzt kérnek a szolgáltatásaikért, de higgye el mindenki, hogy megéri!
+ 1 A kapott leveleket érdemes értelmezni és megválaszolni, számlákat befizetni és minden papírt megtartani

Mondhatnánk, hogy ez magától értetődő, de sajnos nem így van. De ne lepődjünk meg, mert sok német sem birkózik meg a levéláradattal, a bürokráciával, ami Németországot erősen jellemzi. Nagyon sok magyar nem érti a hivatalos leveleket, ezért van, hogy nem is foglalkoznak velük. Pedig a hivatalos levelek általában fontosak és mindig megpróbálnak közölni velünk valamit, ami a mi érdekünket szolgálja. Ezért mindenképp olvassuk el őket, értelmezzük, és az abban leírtakat tartsuk be. Ha nem értjük, kérjünk segítséget valakitől a fordításhoz, és ne tegyük félre azzal, hogy majd magától megoldódik a dolog, mert nem fog. Ha szükséges megválaszolni, vagy kérdésünk van az ügy kapcsán, reagáljunk rá emailben, vagy levélben, faxon, vagyis kommunikáljunk írásban, akármennyire sincs hozzá kedvünk. Nem véletlenül ajánlom, hogy írásba intézkedjünk. Németországban az a biztos, ami írásban történik. Bár az utóbbi időben lazultak egy kicsit a németek, és már telefonon keresztül is elintézhetünk, lemondhatunk dolgokat. Ha úgy érezzük, hogy túl sok elintézetlen tennivaló gyűlt össze, kérjünk profi segítséget magyar ügyintéző, tanácsadó irodáktól. A számlák nem fizetésének itt is súlyos következményei lehetnek, ha elmaradásaink lettek, kérjünk részletfizetést, ezt szinte mindig elfogadják. De ne várjuk meg, míg nagyobb összeg gyülemlik fel! Fontos! Már az elején tanuljuk meg, hogy minden hivatalos papírt és levelet, blokkot, számlát, bankkivonatot, szinte mindent ami papír, tegyünk félre, fűzzük le egy dossziéba!

Másképp gondolod, vagy hozzáfűzni valód lenne? Lent a hozzászólásokban megteheted, egy következő anyaghoz fel fogjuk használni!


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.