A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot

Családi pótlék megigénylélse, Familienkasse, Kindergeld Németországban

A német családi pótlék egy jogosultság – a feltételeket lásd itt -, amely pénzt a német állam kell(ene) kifizessen a családnak. Csakhogy az ügyintézést sok helyen el lehet rontani, amelyben a német állam nem elnéző, sőt, vannak „rossz szokásai”, amelyekkel eléri, hogy hibázz, mert, igencsak úgy tűnik, hogy nem akar fizetni külföldön élő gyerekek után Kindergeldet.
Egyre többen keresnek meg amiatt, hogy hónapok óta húzódik a Kindergeld ügyintézésük, de még mindig nem fizették ki azt. Ez idáig nem lenne még szokatlan, hiszen rengeteg a Németországban dolgozó EU-külföldi. Viszont egyre gyakrabban vannak olyan furcsa helyzetek – és ezt sajnos sok ügyfélnél tapasztalom én is -, amiknél az ember elbizonytalanodik, mert nem tudja eldönteni, hogy csak rosszul emlékszik vagy jól gondolja, hogy valami nem stimmel?!

Az alábbi furcsa helyzetek természetesen nem mindenkivel fordulnak elő, és nincs rá bizonyíték, inkább a felgyülemlett csalódás okozta gondolatok szüleménye, hogy a Familienkasse ezeket szánt szándékkal követi el a magyar családokkal szemben. Az mindenesetre akkor is bosszantó, ha a jogosultságodat rendesen leigazolod, a határidőket betartod, mégis hosszú hónapok óta nem jutsz hozzá a neked jogosan járó német családi pótlékodhoz ill. a különbözethez.
A számos ilyen trükk ill. furcsa helyzet közül most megmutatom az 5 leggyakrabban előfordulót a német családi pótlék ügyintézés során, amely sok bosszúságot tud okozni Neked és javasolok megoldásokat is:

1. „Nincs válasz”-módszer

Ez a klasszikus helyzet: hónapokkal ezelőtt benyújtottad az igénylést vagy teljesítetted (remélhetőleg határidőre!) a hiánypótlást, de nem jön válasz. Jogilag az a helyzet, hogy 6 hónap áll a Familienkasse rendelkezésére, hogy választ adjon. A gyakorlatban 1-4 hónap között mozog a válaszadási idejük. Viszont jogos, ha türelmetlen vagy, ugyanakkor kicsit türelemmel is kell lenni, hiszen nem csak a Te ügyedet dolgozzák fel. Ha 3 hónap után sem jön válasz, akkor már lehet türelmetlenkedni. Fontos: Ha nem kapsz választ, az nem megoldás, hogy a kérvényt komplett újonnan nyújtod be! Ezzel csak megzavarod az ügymenetet, ráadásul fölösleges. De panaszt lehet tenni. Telefonon is lehet érdeklődni, de ott jó eséllyel úgyis elhajtanak, hogy „minden rendben, várni kell”.
2. „Hiánypótlások újra és újra”-módszer

Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Familienkasse nem egyben kér el minden hiányzó adatot és igazolást, hanem több hiánypótlás kérő levélben. A levelek közt persze mindig eltelik jó pár hónap, így az ügyed egyre húzódik.

Ennek az a veszélye, hogy lemaradhatsz a határidőről vagy elfelejtesz egy igazolást beküldeni, mert akkor elutasíthatnak hiánypótlás nem teljesítése miatt. Ez ráadásul jogvesztéssel jár az elutasító határozat keltének hónapjáig, vagyis nem tudod az eddig tartó időszakot már újra megigényelni, a pénzt elveszíted. De lehet határidőt módosítani, ill. elutasítás ellen – egy hónapon belül! – fellebbezni.

3. „Hiányzó igazolás”-módszer

Az interneten rengeteg helyről össze lehet gyűjteni, hogy az ügyintézéshez milyen papírok szükségesek. Te nyilván tudod, hogy milyen papírokat küldtél már be, de azt észleled, hogy a Familienkasse mégis újra kér egy-egy ilyen papírt. Ez igen bosszantó, mert érezhető az időhúzás, ahelyett, hogy kifizetnék, ami jár. Egy születési anyakönyvi kivonatnál például ez igen furcsán hat, mivel a gyermek egyszer születik meg, az adata így nyilván nem változik. Ha újra munkáltatói igazolást kérnek, az viszont lehet jogos, hogyha sok hónappal ezelőtt lett beküldve ilyen legutóbb. A tippem: nem éri meg vitatkozni velük, úgyis nekik van „igazuk”, ill. náluk van a pénz. Fogösszeszorítva, de be kell küldeni a(z újra) kért papírt megint. Érdemes ezért minden igazolásról egy másolatot tartani otthon, pl. nyomtatható minőségben a számítógépeden.
4. „Hiba a határozatban”-módszer

Sajnos nem ritkán tapasztalom, hogy a Familienkasse „kifelejt” egy-egy hónapot vagy akár hosszabb időszakot a határozatból, vagyis arról pl. nem határoz (de nem is utasítja el!), és így nem is fizeti ki. Ezért fontos a határozatot mindig leellenőrizni, hogy minden cent német család pótlékot megkapj, ami jogosan jár. Fontos, hogy az igénylőlap beérkezésének hónapját megelőző legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg fizetik már csak ki a német családit, tehát onnantól számolhatsz a pénzzel. Ha valamit nem kapsz meg ill. nem határoznak róla ÉS nem is utasítják el, akkor azt be kell hajtani rajtuk. Ha elutasítják, de az nem jogos, akkor lehet fellebbezni.

5. „Magyar családi pótlék igazolás”-módszer (E411-probléma)

A magyar családok NAGY kedvence, ami miatt a MÁK-ot (Magyar Államkincstár) nagyon szeretik szidni, pedig szegény otthoni ügyintézők aligha hibásak ebben. A Familienkasse meg kell tudja, hogy jár-e Magyarországon jogszerűen(!) magyar családi pótlék, milyen időszakra és milyen összegben, ill. mióta nem jár. A törvény szerint ez ügyben a Familienkasse kellene megkeresse a MÁK-ot, hogy a MÁK leigazolja ezt az E411-es nyomtatványon. Csakhogy a Familienkasse az ügyfeleknek dobja a labdát, vagyis, hogy igazold le Te. Te szaladsz a MÁK-hoz, a MÁK viszont nem igazolhatja le neked, csak közvetlenül a Familienkasse megkeresésére, különben az nem felel meg a jogszabályoknak. Ezzel be is zárult a kapu.
Ezért tehát el kell érni a Familienkassénál, hogy ők vegyék fel a MÁK-kal a kapcsolatot, vagy leigazolhatod a magyar családi pótlékról kapott korábbi határozattal is. Amit viszont a Familienkasse nem mindig fogad el. Az jó kérdés, hogy miért nem?!

Ha észleled a fenti problémák egyikét és nem jutsz dűlőre a Familienkasséval, vagy elakadtál, netán éppen elutasítottak, akkor keress meg bátran és minél hamarabb, hogy megoldást találjunk. Elrontott ügyeket sok esetben helyre lehet még hozni, ha időben cselekszünk.

Nyáry Gusztáv, német ügyintéző

egyéni vállalkozó

Bemutatkozásom

Web: www.nemetcsaladipotlek.hu

E-mail: nemetcsaladipotlek@gmail.com

Telefon / WhatsApp: 003620 435 4295 (munkanapokon, 9-17 óra között)

Facebook: https://www.facebook.com/nemetcsaladipotlek.hu/

Messenger: nemetcsaladipotlek.hu


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.