A Familienkasse 5 trükkje, hogy ne kapd meg a német családi pótlékot

Családi pótlék megigénylélse, Familienkasse, Kindergeld Németországban

A német családi pótlék egy jogosultság – a feltételeket lásd itt -, amely pénzt a német állam kell(ene) kifizessen a családnak. Csakhogy az ügyintézést sok helyen el lehet rontani, amelyben a német állam nem elnéző, sőt, vannak „rossz szokásai”, amelyekkel eléri, hogy hibázz, mert, igencsak úgy tűnik, hogy nem akar fizetni külföldön élő gyerekek után Kindergeldet.
Egyre többen keresnek meg amiatt, hogy hónapok óta húzódik a Kindergeld ügyintézésük, de még mindig nem fizették ki azt. Ez idáig nem lenne még szokatlan, hiszen rengeteg a Németországban dolgozó EU-külföldi. Viszont egyre gyakrabban vannak olyan furcsa helyzetek – és ezt sajnos sok ügyfélnél tapasztalom én is -, amiknél az ember elbizonytalanodik, mert nem tudja eldönteni, hogy csak rosszul emlékszik vagy jól gondolja, hogy valami nem stimmel?!

Az alábbi furcsa helyzetek természetesen nem mindenkivel fordulnak elő, és nincs rá bizonyíték, inkább a felgyülemlett csalódás okozta gondolatok szüleménye, hogy a Familienkasse ezeket szánt szándékkal követi el a magyar családokkal szemben. Az mindenesetre akkor is bosszantó, ha a jogosultságodat rendesen leigazolod, a határidőket betartod, mégis hosszú hónapok óta nem jutsz hozzá a neked jogosan járó német családi pótlékodhoz ill. a különbözethez.
A számos ilyen trükk ill. furcsa helyzet közül most megmutatom az 5 leggyakrabban előfordulót a német családi pótlék ügyintézés során, amely sok bosszúságot tud okozni Neked és javasolok megoldásokat is:

1. „Nincs válasz”-módszer

Ez a klasszikus helyzet: hónapokkal ezelőtt benyújtottad az igénylést vagy teljesítetted (remélhetőleg határidőre!) a hiánypótlást, de nem jön válasz. Jogilag az a helyzet, hogy 6 hónap áll a Familienkasse rendelkezésére, hogy választ adjon. A gyakorlatban 1-4 hónap között mozog a válaszadási idejük. Viszont jogos, ha türelmetlen vagy, ugyanakkor kicsit türelemmel is kell lenni, hiszen nem csak a Te ügyedet dolgozzák fel. Ha 3 hónap után sem jön válasz, akkor már lehet türelmetlenkedni. Fontos: Ha nem kapsz választ, az nem megoldás, hogy a kérvényt komplett újonnan nyújtod be! Ezzel csak megzavarod az ügymenetet, ráadásul fölösleges. De panaszt lehet tenni. Telefonon is lehet érdeklődni, de ott jó eséllyel úgyis elhajtanak, hogy „minden rendben, várni kell”.
2. „Hiánypótlások újra és újra”-módszer

Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Familienkasse nem egyben kér el minden hiányzó adatot és igazolást, hanem több hiánypótlás kérő levélben. A levelek közt persze mindig eltelik jó pár hónap, így az ügyed egyre húzódik.

Ennek az a veszélye, hogy lemaradhatsz a határidőről vagy elfelejtesz egy igazolást beküldeni, mert akkor elutasíthatnak hiánypótlás nem teljesítése miatt. Ez ráadásul jogvesztéssel jár az elutasító határozat keltének hónapjáig, vagyis nem tudod az eddig tartó időszakot már újra megigényelni, a pénzt elveszíted. De lehet határidőt módosítani, ill. elutasítás ellen – egy hónapon belül! – fellebbezni.

3. „Hiányzó igazolás”-módszer

Az interneten rengeteg helyről össze lehet gyűjteni, hogy az ügyintézéshez milyen papírok szükségesek. Te nyilván tudod, hogy milyen papírokat küldtél már be, de azt észleled, hogy a Familienkasse mégis újra kér egy-egy ilyen papírt. Ez igen bosszantó, mert érezhető az időhúzás, ahelyett, hogy kifizetnék, ami jár. Egy születési anyakönyvi kivonatnál például ez igen furcsán hat, mivel a gyermek egyszer születik meg, az adata így nyilván nem változik. Ha újra munkáltatói igazolást kérnek, az viszont lehet jogos, hogyha sok hónappal ezelőtt lett beküldve ilyen legutóbb. A tippem: nem éri meg vitatkozni velük, úgyis nekik van „igazuk”, ill. náluk van a pénz. Fogösszeszorítva, de be kell küldeni a(z újra) kért papírt megint. Érdemes ezért minden igazolásról egy másolatot tartani otthon, pl. nyomtatható minőségben a számítógépeden.
4. „Hiba a határozatban”-módszer

Sajnos nem ritkán tapasztalom, hogy a Familienkasse „kifelejt” egy-egy hónapot vagy akár hosszabb időszakot a határozatból, vagyis arról pl. nem határoz (de nem is utasítja el!), és így nem is fizeti ki. Ezért fontos a határozatot mindig leellenőrizni, hogy minden cent német család pótlékot megkapj, ami jogosan jár. Fontos, hogy az igénylőlap beérkezésének hónapját megelőző legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg fizetik már csak ki a német családit, tehát onnantól számolhatsz a pénzzel. Ha valamit nem kapsz meg ill. nem határoznak róla ÉS nem is utasítják el, akkor azt be kell hajtani rajtuk. Ha elutasítják, de az nem jogos, akkor lehet fellebbezni.

5. „Magyar családi pótlék igazolás”-módszer (E411-probléma)

A magyar családok NAGY kedvence, ami miatt a MÁK-ot (Magyar Államkincstár) nagyon szeretik szidni, pedig szegény otthoni ügyintézők aligha hibásak ebben. A Familienkasse meg kell tudja, hogy jár-e Magyarországon jogszerűen(!) magyar családi pótlék, milyen időszakra és milyen összegben, ill. mióta nem jár. A törvény szerint ez ügyben a Familienkasse kellene megkeresse a MÁK-ot, hogy a MÁK leigazolja ezt az E411-es nyomtatványon. Csakhogy a Familienkasse az ügyfeleknek dobja a labdát, vagyis, hogy igazold le Te. Te szaladsz a MÁK-hoz, a MÁK viszont nem igazolhatja le neked, csak közvetlenül a Familienkasse megkeresésére, különben az nem felel meg a jogszabályoknak. Ezzel be is zárult a kapu.
Ezért tehát el kell érni a Familienkassénál, hogy ők vegyék fel a MÁK-kal a kapcsolatot, vagy leigazolhatod a magyar családi pótlékról kapott korábbi határozattal is. Amit viszont a Familienkasse nem mindig fogad el. Az jó kérdés, hogy miért nem?!

Ha észleled a fenti problémák egyikét és nem jutsz dűlőre a Familienkasséval, vagy elakadtál, netán éppen elutasítottak, akkor keress meg bátran és minél hamarabb, hogy megoldást találjunk. Elrontott ügyeket sok esetben helyre lehet még hozni, ha időben cselekszünk.

Nyáry Gusztáv, német ügyintéző

egyéni vállalkozó

Bemutatkozásom

Web: www.nemetcsaladipotlek.hu

E-mail: nemetcsaladipotlek@gmail.com

Telefon / WhatsApp: 003620 435 4295 (munkanapokon, 9-17 óra között)

Facebook: https://www.facebook.com/nemetcsaladipotlek.hu/

Messenger: nemetcsaladipotlek.hu

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget
Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről ...

Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Németországban gázellátási vészhelyzet van - bejelentették a második riasztási fokozatot
A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a ...

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált - Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett
Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az ...

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban – dugókra kell számítani a hosszú hétvégén

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban - dugókra kell számítani a hosszú hétvégén
A katolikus Fronleichnam (Úrnapja) június 16-án Németországban több helyen ünnepnap, idén csütörtökre esik. ...

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak
Az energiaadó-csökkentésnek Németországban valójában mentesítenie kellene a fogyasztókat a magas üzemanyagártól. Mostanra azonban ...

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen
Június 13-tól, hétfőtől Németország ismét bevezeti a határellenőrzést július 3-ig. Elmau-ban rendezik június ...

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek
Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy ...

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban – 4 halottja, 30 sérültje van

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban - 4 halottja, 30 sérültje van
Bajorországban, az iskola utolsó napján a pünkösdi ünnepek előtt pénteken 12:30-kor egy regionális ...

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült - Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak
Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), ...

Németország Lauterbach: Ősszel jön a negyedik oltás – nagy megrendelésről döntött a kormány

Németország Lauterbach: Ősszel jön a negyedik oltás - nagy megrendelésről döntött a kormány
Őszre minden németországi lakos megkapja a lehetőséget a negyedik oltásra. A német kormány ...

Németországban szeptember 23-ig marad a maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben és a repülőkön

Németországban szeptember 23-ig marad a maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben és a repülőkön
Németországban szeptember 23-ig kötelező a maszk viselése a tömegközlekedésben. Habár a német közlekedésügyi ...