Adókategóriák Németországban – érthetően

Tudj meg mindent a III-as adóosztályról, ahol a legkevesebb adót vonják a fizetésedből. Ha Németországban vállalsz munkát, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy milyen adókategóriák léteznek.

A bruttó fizetésedből vonják a társadalombiztosítási járulékokat, ill. a béradót. A nettó fizetésed pedig attól függ, hogy az adóhivatal melyik adóosztályba sorol be, és ennek megfelelően milyen mértékű béradót fognak levonni a bruttó fizetésedből.

A jó hír, hogy Németországban progresszív adózási rendszer működik, ami azt jelenti, hogy minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kevesebb adót vonnak le tőle, ill. fordítva is elmondható, hogy minél magasabb a munkavállalónak a jövedelme, annál magasabb adókulcs vonatkozik rá, ergo több adót kell fizetnie.

Németországban 4 adósáv, és 6 adóosztály van. Az adóosztály német megfelelője a “Lohnsteuerklasse“.

Melyek ezek pontosan, és ki hova tartozik?

Steuerklasse I.

Azok a munkavállalók tartoznak ide, akik

– egyedülállóak (nőtlenek, hajadonok)

– élettársi közösségben élnek

– özvegyek

– elváltak

– ill. a nyugdíjasok is.

Steuerklasse II.

Azok a munkavállalók tartoznak ide, akik

– egyedül nevelik a gyermekeiket, és az ún. “mentességi összeg” (Entlastungsbetrag) figyelembevételére jogosultak. Továbbá feltétel az is, hogy más személy (az egyedülálló szülőn kívül) nem lehet bejelentkezve ugyanabba a háztartásba.

– gyermekét egyedül nevelő szülő, aki kap családi pótlékot

Steuerklasse III.

Azok a munkavállalók tartoznak ide, akik

– házasok, és mindkét fél személyi jövedelemadó bevallásra kötelezett.

– házasok, és a munkavállaló házastársa nem dolgozik.

– házasok, és a munkavállaló házastársa a közösen beadott kérvény alapján az V. adóosztályba kerül besorolásra.

– szülői támogatásban részesülnek a baba születése után (csak az apuka)

– szülői támogatásban részesülnek a várandóság ideje alatt (csak az anyuka)

Akkor érdemes ezt az adóosztályt választani, ha a házastárs nem dolgozik, vagy a házastárs keresete jóval alacsonyabb, mint a másikuké. Ebben az esetben a magasabb jövedelemmel rendelkező kerül a III. kategóriába, és tőle relatíve kevés adót fognak levonni, míg az V. adóosztályban lévő társtól sok adó kerül levonásra.

Ha a házastárs az III-as kategóriába kerül, akkor a másik automatikusan az V. adóosztályba fog kerülni.

Akinek a házastársa Magyarországon maradt, és kettős háztartást tartanak fenn, az is kérvényezheti a III-as adóosztályba történő besorolást a közös magyarországi lakóhely alapján. Ehhez egy nyomtatványra van szükség: EU/EGT igazolás a jövedelemadó bevalláshoz (Bescheinigung EU/EWR), melyet minden évben kitöltve be kell nyújtani a német adóhivatalhoz. (Finanzamt).

“Bescheinigung der ausländischen Steuerbehörde zur Einkommensteuererklärung für Staatsangehörige von Mitgliedsstaaten der Europäischen Union (EU) und des Europäischen Wirtschaftsraums (EWR)” magyarul ishttp://www.pm-lohi.de/upload/14757715-Bescheinigung-EU-EWR-Ungarisch-08.pdf

A III-as és V-ös adóosztályba tartozó munkavállalóknak minden évben kötelező adóbevallást beadniuk.

Steuerklasse IV.

Azok a munkavállalók tartoznak ide, akik

– házasok, nem élnek tartósan külön, mindketten (németországi) jövedelemmel rendelkeznek, és a keresetük nem tér el jelentős mértékben.

Steuerklasse V.

Azok a munkavállalók tartoznak ide, akik

– házasok, és a másik fél a III-as adóosztályba tartozik. Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező kerül az V-ös adókategóriába.

A III-as és V-ös adóosztályba tartozó munkavállalóknak minden évben kötelező adóbevallást beadniuk.

Steuerklasse VI.

Azok a munkavállalók tartoznak ide, akik

– akiknek családi állapottól függetlenül több munkaadótól is származik bérjövedelmük, vagyis másod- esetleg harmadállással is rendelkeznek. (Az adómentes “Minijob” nem számít bele)

– nincsennek regisztálva az adóhivatalnál. (Ebben az esetben célszerű felkeresni a lakhely szerint illetékes adóhivatalt, és kérvényezni a megfelelő adóosztályba történő besorolást.)

Általánosságban elmondható, hogy az adóosztályok nem változtatnak az adó mértékén, csupán az adóelőleg mértékén.

Adókategóriák érthetően

Fontos!! Mindenki, aki eddig nem tette, ellenőrizze a Lohnabrechnung-ján, (bérpapírján), hogy hányas adókategóriában van! Sokszor derül ki, hogy nem is abba tette a munkaadója, amelyikben lennie kellene. Ez a szám a bérpapíron római számmal van jelezve.

Brutto és netto számológép

Néhány adat beadása után ki tudjuk számolni, mennyi lesz a netto fizetésünk.

https://www.steuerklassen.com/brutto-netto-rechner/

 

 

FORRÁS:

https://nemetjovedelem.blog.hu/2018/02/08/milyen_adoosztalyok_vannak_nemetorszagban

https://www.steuerklassen.com/


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.