Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről

Hasznos tudnivalók a németországi óvodákról és bölcsődékről

Mit kell tudni a németországi óvodai és bölcsődei ellátásról? Néhány fontos tudnivaló a tájokozódáshoz.
A gyermekeik nevelése a szülők feladata. Ezt még az Alaptörvény is kimondja Németországban. A társadalmunkban végbement változások miatt azonban a gyermekek számára az óvodába járás igen elterjedt lett. Így a szülők, nagyszülők és más rokonok mellett képzett szakemberek is átveszik a kicsik gondozását és nevelését. Nem kötelező azonban gyermekét óvodába vagy bölcsődébe vinni.

Jogosultság egy éves kortól

Németországban a szülőknek 1996 óta van törvényes joguk óvodai férőhelyre, amint gyermekük három éves lesz. 2013 óta ezt a jogosultságot kiterjesztették az 1 és 3 év közötti gyermekekre is. A sajtó rendszeresen beszámol arról, hogy túl kevés a rendelkezésre álló gyermekgondozási hely. Ezzel szemben azonban vannak olyan szülők is, akik inkább később vagy egyáltalán nem adnák óvodába gyermeküket.

Nincs kötelezettség

Valójában kizárólag a szülők döntése, hogy gyermekük óvodába járjon-e vagy sem. Németországban nincs kötelező óvoda. Jogi szempontból semmi sem indokolja, hogy a gyermek négyéves koráig vagy még később is óvodába járjon. Az iskola más kérdés. A tankötelezettség tartománytól függően 5 és 7 éves kor között kezdődik.

Időről időre Németországban viták folynak a kötelezettségről, jelenleg a megnövekedett bevándorló gyerekek miatt van erről szó. A statisztikák szerint a szülők többségének egyébként is igénybe kellene vennie a gyermekgondozási lehetőségeket a gyermekei számára. És az olykor hosszú várólisták is magukért beszélnek.
Ausztria másképp csinálja

A szomszédos Ausztriában némileg más a jogi helyzet. Ott az óvoda 5 éves kortól kötelező a gyermekek számára. Ha a szülők megszegik ezt a kötelezettséget, közigazgatási eljárásra és pénzbírságra számíthatnak. Azonban mentesség is kérhető.

Alternatíva: gyermekgondozó, Tagesmutter

A bölcsőde vagy óvoda mellett gyermekét gyermekgondozó, vagyis Tagesmutter gondozására is bízhatja. Általában kevesebb gyermekkel foglalkoznak, mint a bölcsődék, és ideális esetben olyanok, mintha egy másik családtagja lenne a gyermekének.

Mi a különbség Kita és a Kindergarten között?

A bölcsődében (Kita) vagy óvodában (Kindergarten) a gyermekeket pedagógiailag képzett szakemberek, például nevelők, gyermekgondozók, szociális és gyógypedagógusok gondozzák, támogatják és ápolják. A hely, ahol ez történik, régiótól függően különböző nevet kaphat; a Kita kifejezés gyakran az ellátás különböző formáinak gyűjtőfogalmaként funkcionál.

Óvoda (Kindergarten) – Itt a 3 és 7 év közötti gyermekeket gondozzák és készítik fel az iskolára. A gyerekek délelőtt főként az óvodában vannak, néhányan délutánig maradnak, és ott ebédelhetnek. Azoknak a szülőknek, akik csak délelőtt dolgoznak, vagy délutánonként szeretnék maguknál tudni a gyermeküket, a félnapos megoldás a praktikus.
Bölcsőde (Kita) – A bölcsőde (Kindertagesstätte) egésznapos ellátást kínál. Ez kora reggeltől késő délutánig áll rendelkezésre. Az ottani gyerekek két és fél és hét évesek. Tartománytól vagy régiótól függően a bölcsőde (Kindertagesstätte) magában foglalhat bölcsődét (Krippe) 0-2 éves gyermekek számára és/vagy iskola utáni napközit (ebéd- és házi feladat felügyelet az 1-6. osztályos tanulók számára).

Az egésznapos bölcsődei ellátás olyan szülők számára jelent lehetőséget, ahol mindkét szülő dolgozik. Az egész napos gyermekfelügyelet a dolgozó egyedülálló szülők számára is értékes támogatást jelent. Azoknak a szülőknek azonban, akik ebéd előtt vagy közvetlenül ebéd után szeretnék felvenni gyermeküket, nemcsak az óvodák, hanem számos bölcsőde is kínál félnapos ellátást.

A gyermekgondozási formák száma területenként nagymértékben változik. Németország nyugati részén sok a félnapos vagy részidős ellátást nyújtó óvoda, míg Kelet-Németországban a napközi otthonok száma dominál.

Beiratkozás egy önkormányzati bölcsődébe

Időzítés: A bölcsődébe való jelentkezést közvetlenül a baba születése után érdemes elkezdeni. A legtöbb bölcsődében a regisztrációs időszak legalább 2-6 hónappal a kívánt kezdési időpont előtt véget ér. A regisztrációt követően a gyermek felkerül a várólistára az illetékes településén működő bölcsődékbe.
A bejegyzés helye: Ha gyermekét egy önkormányzati intézménybe szeretné beíratni, a legjobb, ha közvetlenül az illetékes ifjúságvédelmi hivatalhoz fordul. A bölcsődék listája mellett megkapja a gyermek bölcsődébe való beiratkozásához szükséges összes jelentkezési lapot is. Ha több bölcsőde iránt érdeklődik, akkor is csak egy jelentkezési lapot kell kitöltenie, mivel a helyek elosztása központilag történik.

Regisztrációs eljárás: Először a regisztrációs űrlapot kell benyújtani az Ifjúságvédelmi Hivatalhoz. Ez magában foglalja:

  • a munka- és utazási idejét,
  • a gondozás kívánt időtartamát
  • és a gyermek számára kívánt bölcsődét.

Ezenkívül meg kell jelölni más bölcsődéket is, ha a kiválasztott bölcsődében nem lenne szabad hely. Ezt követően az illetékes önkormányzat ellenőrzi a jelentkezést, és kijelöli a helyet. Könnyen lehet, hogy ez nem a kívánt hely. Az önkormányzat a lakóhelytől legfeljebb fél órányira lévő bármelyik Kita-ban biztosíthat helyet a gyermeknek.

Megjegyzés: Az önkormányzati vagy városi intézményekben csak olyan gyermekek számára biztosítanak helyet, akik az adott településen be vannak jegyezve.

Mennyibe kerül? Az óvodai költségekre nincsenek szabályok

Németországban számos különböző szabályozás létezik a gyermekgondozásra vonatkozóan. A bölcsődei férőhelyhez való jog bevezetése óta az új beiratkozások száma gyorsan növekszik, így a férőhelyek iránt sok helyen nagy a kereslet. A gyermekgondozás azonban korántsem ingyenes.

A Kita-díjak nem egységes szabályozás alá esnek. Minden önkormányzat maga dönti el, hogy kivet-e díjakat, és hogy azok milyen magasak legyenek. A német kormánynak és a tartományoknak nincs beleszólása a kérdésbe, ami számos egyedi szabályozást eredményez.
Az önkormányzati óvoda általában olcsóbb, mint a magánóvoda. Az egyházak által működtetett óvodák általában az árkategória közepén helyezkednek el.

Ezért a költségek összehasonlításakor ügyeljen arra, hogy csak olyan gyermekgondozási intézményeket hasonlítson össze, amelyek ugyanabban a városban találhatók. Ön nem jogosult arra, hogy gyermekét egy szomszédos város óvodájába helyezzék el.

Az óvodai költség a jövedelemtől függ

Bár a gyermekgondozás költségei nagymértékben eltérnek, mégis van néhány közös jellemző, amelyet sok város irányadónak használ. A következő tényezők befolyásolják a fizetendő díjat:

  • A szülő jövedelme
  • a nappali ellátás ideje (félnapos, egész napos)
  • több gyermek

Sok város és önkormányzat esetében ezek azok a tételek, amelyek alapján kiszámítják az egyéni költségmegosztását. Alacsony jövedelműek esetében az is lehetséges, hogy az Ifjúsági Hivatal teljes egészében átvállalja a költségeket. Ezt azonban tisztáznia kell a felelős helyi ifjúságvédelmi hivatallal.

A helyi hatóságok a napközbeni ellátás díjának kiszámításakor általában átalányjövedelem-határértékeket alkalmaznak. A család teljes jövedelmét általában a következő tartományokba szokták osztani:

  • 2 000 Euró alatt
  • 2 000 és 4 000 Euró között
  • több mint 4 000 Euró

Ha havi 4 000-nél többet keres, akkor általában a maximális összeget kell fizetnie. Vannak azonban olyan városok, amelyek nem tesznek különbséget a jövedelmek között. Más területeken a gondozási idő a döntő tényező.
Ha két órával tovább marad a gyermek, szélsőséges esetben ez azt eredményezheti, hogy a költségek ötszörösét kell fizetnie. Egyes esetekben azonban a különbség csekély. Ezért mindig érdemes ezt időben tisztázni.

Ha több gyermeke is óvodába jár, a legtöbb helyen külön kell fizetnie. Egyes területeken viszont ingyenes ellátást biztosítanak a második gyermek számára.

Helytől függően van ahol nem kell óvodai díjat fizetni. Ez a helyzet például Düsseldorfban és Koblenzben. Más városokban azonban az átlagos költségnél jóval többet kell fizetni.

Különösen drága a magas keresetűek számára például Oberhausen, ahol a 2 év alatti gyermek után havi 497 Eurót kell fizetni.

Ha azonban a jövedelme nem éri el az évi 15 000 Eurót, akkor teljesen mentesül a díjak alól.
A Német Gazdaságkutató Intézet megállapította, hogy a napközbeni ellátás költségei az elmúlt években meredeken emelkedtek. 2015-ben például havonta átlagosan körülbelül 171 Euró volt fizetendő, míg tíz évvel korábban a járulékok még 100 Euró alatt maradtak.

Kiegészítő költségek

A sima költség mellett nem szabad megfeledkezni a Kita ellátási (Kita-Verpflegungskosten) költségeiről sem. Ezek főként attól függnek, hogy délben étkezik-e, vagy csak reggelizni szeretne.
A szülői hozzájárulás, amelyet Ön havonta fizet a Kita-nak, nem fedezi ezeket a költségeket. A különleges rendezvények vagy egy különleges alkalomra szervezett közös reggeli kapcsán felmerülő költségeket azonban általában fedezik.

Ezen a ponton azonban még mindig nagy különbségek vannak az egyes települések között. Egy teljes ebéd általában 1,20 és 1,80 Euró között van. Az étkezési költségeket is részben támogatják.

Elvileg a szülőnek, azt az összeget kellene költenie, amit akkor is költenie kellene, ha maga főzne a gyermekére.
Az óvoda költségei növelik a gyermektartási díj összegét

Ha a gyermek az apjától vagy anyjától külön él, jogosult a gyermektartási díjra. A puszta gyermektartási díj azonban nem tartalmazza a gyermeke gondozásának költségeit.

Mivel a cél az, hogy a szülő dolgozzon, és hogy gyermekéről ez idő alatt a lehető legjobb módon gondoskodjanak, a gyermektartási díjat megemelik. Ezt a kiegészítő összeget gyermekgondozásra fordíthatja. Nem számít, hogy a gyermekét egy vállalati óvodába vagy egy önkormányzati bölcsődébe adja-e be. Szabadon bízhatja gyermeke gondozását szakképzett gyermekfelügyelőre (Tagesmutter) is.

A kiegészítő gyermektartási díj-igényt arányosan a jövedelem alapján számítják ki. Például, ha havonta 200 Eurót fizet a napközbeni ellátásért, és havonta 1 000 Eurót keres, míg a volt élettársa 2 000 Eurót keres, akkor a 200 Euró 2/3-ára, azaz 133,33 Euróra van további igénye. A fennmaradó 66,67 Eurót magának kell kifizetnie.

Tanács: Az óvodai költségek 2/3-át levonhatja az adójából. Évente max. 4 000 Eurót. A kiegészítő költségek (Verpflegungskosten) azonban nem számítanak levonható gyermekgondozási költségnek.

Forrás1 Forrás2 Forrás3

 

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Mennyi fizetést kap a szülő, ha otthon marad a gyerekkel Németországban?

Mennyi fizetést kap a szülő, ha otthon marad a gyerekkel Németországban?
December 16-tól Németországban bezárnak az iskolák és óvodák. Van olyan tartomány, ahol már ...
Elolvasom

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...
Elolvasom

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli
Az Európai Bíróság meghatározó ítéletet hozott. Ezek szerint Németországban a munkanélküli uniós országok ...
Elolvasom

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom

Hét alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban

Hét alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban
7 alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban – minden más állítás hamis! Mi az ...
Elolvasom

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék – Mit érdemes tudni

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék - Mit érdemes tudni
Elvált és külön élő szülők gyermeke(i) után is jár a német családi pótlék ...
Elolvasom

Bemutatkozó: német biztosítási szakember Konyár-Vonnák Orsolya

Bemutatkozó: német biztosítási szakember Konyár-Vonnák Orsolya
Kedves Olvasók! Szeretnék bemutatkozni Nektek, mint pénzügyi tanácsadó, és a jövőben hasznos tanácsokkal ellátni Benneteket, ...
Elolvasom

Szakmánkénti minimálbérek Németországban

Szakmánkénti minimálbérek Németországban
Oktatás és képzés (Ausbildung és Weiterbildung) A képzésben és továbbképzésben dolgozók országszerte óránként legalább ...
Elolvasom

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni
Kinek kell és kinek erdemes jövedelemadobevallast (Einkommensteuererklärung) beadni Nemetorszagban? Az adóbevallást az adózónak kell beadni, természetesen ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.