Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés németországban alkoholos vezetés és a büntetések

Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ezrelék véralkoholszint felett tilos gépjárművet vezetni, és ez közigazgatási szabálysértésnek minősül.
Az ittas vezetés határértékeinek áttekintése

Ez a lista az ittas vezetésért kiszabható büntetéseket tartalmazza. (2021-től).

0,0 ezrelék – csak a kezdő és a 21 év alatti járművezetőkre vonatkozik

 • baleset nélkül: 250 euró, egy pont Flensburgban, a próbaidő meghosszabbítása
 • balesettel: pénzbüntetés vagy szabadságvesztés, legfeljebb három pont Flensburgban, a vezetői engedély megvonaása és MPU (Medizinisch-Psychologische Untersuchung – orvosi  és pszichológiai vizsgálat)
 • visszaesők esetében: magasabb pénzbírság, akár három pont Flensburgban, járművezetéstől való eltiltás

0,3 ezrelék / relatív vezetési képtelenség – relative Fahruntüchtigkeit 

 • baleset nélkül: normális vezetés esetén nincs következménye
 • balesettel: pénzbüntetés vagy szabadságvesztés, legfeljebb három pont Flensburgban, járművezetéstől való eltiltás és MPU
 • visszaesők esetében: magasabb pénzbírság, akár három pont Flensburgban, járművezetéstől való eltiltás
0,5 ezrelék / relatív vezetési képtelenség – relative Fahruntüchtigkeit

 • baleset nélkül: 500 euró, két pont Flensburgban, egy hónapos eltiltás a vezetéstől
 • balesettel: pénzbüntetés vagy szabadságvesztés, legfeljebb három pont Flensburgban, a vezetői engedély felfüggesztése és MPU
 • visszaesők esetében második alkalommal: 1000 euró, két pont Flensburgban, három hónapos eltiltás a járművezetéstől.
 • harmadik alkalommal történő visszaesés esetén: 1500 euró, két pont Flensburgban, három hónapos eltiltás a járművezetéstől.

1,1 ezrelék / abszolút vezetési képtelenség – absolute Fahruntüchtigkeit

 • baleset nélkül: akár 3000 euró vagy börtönbüntetés, három vagy több pont Flensburgban, legalább hat hónapos vezetői engedély felfüggesztés, MPU
 • balesettel: akár 3000 euró vagy börtönbüntetés, három vagy több pont Flensburgban, legalább hat hónapos vezetői engedély felfüggesztés, MPU
 • visszaesők esetében: 3000 euró vagy szabadságvesztés, három vagy több flensburgi pont, legalább hat hónapos vezetői engedély felfüggesztés, MPU

1,6 ezrelék / abszolút vezetési képtelenség – absolute Fahruntüchtigkeit 

 • baleset nélkül: akár 3000 euró vagy börtönbüntetés, három vagy több pont Flensburgban, legalább hat hónapos vezetői engedély felfüggesztés, MPU
 • balesettel: akár 3000 euró vagy börtönbüntetés, három vagy több pont Flensburgban, legalább hat hónapos vezetői engedély felfüggesztés, MP
 • visszaesők esetében: 3000 euró vagy szabadságvesztés, három vagy több flensburgi pont, legalább hat hónapos vezetői engedély felfüggesztés, MPU

Világossá válik: 1,1-es véralkoholszinttől kezdve a büntetések minden esetben nagyon magasak, függetlenül attól, hogy balesetről, visszaesőről vagy első bűnözésről van-e szó. Feltételezhető azonban, hogy a visszaesők és a balesetek esetében a büntetések jelentősen szigorúbbak lesznek.
Áttekintés

Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ezrelék véralkoholszint felett tilos gépjárművet vezetni, és ez közigazgatási szabálysértésnek minősül. Ha e véralkoholhatár túllépésekor rendőrségi ellenőrzésre kerül sor, büntetőjogi következményekkel kell számolni.

Ha Németországban figyelmen kívül hagyják a véralkoholszint-határértéket, akár 3 000 eurós bírságra, vezetéstől való eltiltásra és flensburgi pontokra is számíthatunk. Ezen túlmenően szabadságvesztés és orvosi-pszichológiai vizsgálat (MPU) is kiszabható. A büntetés mértéke azonban attól is függ, hogy az elkövető elkövetett-e vezetési szabálysértést vagy balesetet.

Azok, akik ismételten megszegik a véralkoholszint-határértéket, minden egyes elkövetett jogsértés esetén szigorúbb büntetésre számíthatnak. Ismételt szabálysértés esetén a pénzbírságok emelkednek, a flensburgi pontok száma nő, és a járművezetéstől való eltiltás időtartama meghosszabbodik.
Mi a nulla ezrelék alkoholszint határérték?

A nulla alkoholos határérték a kezdő járművezetőkre és a 21 év alatti járművezetőkre vonatkozik. Azok a kezdő járművezetők, akik a kétéves próbaidő alatt alkohollal a vérükben vezetnek, legalább egy pontot kapnak Flensburgban. Ezenkívül számolniuk kell a vezetői engedély próbaidejének meghosszabbításával. Tehát a következők érvényesek: A próbaidőszakban lévő kezdő járművezetők számára az alkoholfogyasztás és a vezetés teljes mértékben tilos.

A nulla ezrelék alkoholszint határérték a 21 év alatti járművezetőkre is vonatkozik. Ha a kezdő vagy 21 év alatti járművezetők megszegik ezt a korlátozást, szintén 250 eurós bírsággal kell számolniuk. Szabálysértés esetén a kezdő járművezetőknek egy javító szemináriumon is részt kell venniük, amelyet maguknak kell kifizetniük. A nulla alkoholos határértéket azért vezették be, mert a fiatalok egyre gyakrabban keveredtek olyan balesetekbe, amelyekben az alkohol szerepet játszott.

Jó tudni: A 0,5 ezrelékes határérték túllépése vagy ismételt elkövetés esetén a büntetések súlyosabbak. Ez vezetési tilalmat, több flensburgi pontot és magasabb bírságot eredményezhet.
Már a 0,3-as véralkoholszint is probléma?

Ha valaki gépjárművet vezet, és előtte megivott egy kis üveg (0,33 l) sört, akkor az illető véralkoholszintje már 0,3 ezrelék lehet. Az ilyen véralkoholszint “viszonylagos vezetésre való képtelenségnek(relative Fahruntüchtigkeit) minősül, ezért közvetlenül nem jelent problémát. Ha azonban egy 0,3 ezrelék véralkoholszintű személy balesetet okoz, vagy különösen feltűnő a vezetési stílusa, ez a szabálysértés pénzbírsággal és akár börtönbüntetéssel is járhat. A visszaeső szabálysértésnek itt csak akkor vannak következményei, ha az autós balesetet okoz vagy feltűnően vezet.

A 0,5 ezrelékes határ: e fölött tilos autót vezetni

Németországban 0,5 ezreléknél tilos autót vezetni. Ez a “viszonylagos vezetésre való képtelenségre(relative Fahruntüchtigkeit) és az “ittas vezetésre(Alkohol am Steuer) is utal, és ez közigazgatási szabálysértésnek (Ordnungswidrigkeit) minősül. Ha a vérében 0,5 ezrelékes alkoholszint van, a látása jelentősen romolhat, és tévesen ítélheti meg a sebességet. A 0,5 ezrelékkel való vezetésért 500 eurós bírság, két flensburgi pont és egy hónapos eltiltás jár. A visszaesők esetében a törvény a következő büntetéseket írja elő:

 • Második alkalommal: 1 000 euró, két pont Flensburgban és három hónapos vezetési tilalom.
 • Harmadszor: 1 500 euró, két pont Flensburgban és három hónapos eltiltás.

A 0,5 ezrelék véralkoholszint mellett történő vezetés csak közigazgatási szabálysértésnek minősül, amíg vagy baleset nem történik, vagy a véralkoholszint el nem éri az 1,1-et.
Az 1,1 ezrelékes határérték: innentől kezdve abszolút vezetésképtelenség érvényes

Németországban a gépjárművezetés 1,1 ezrelék vagy annál magasabb véralkoholszint mellett bűncselekménynek minősül. Ezt nevezik “abszolút vezetésre való képtelenségnek” (absolute Fahruntüchtigkeit).

Fontos: Még ha nem is történt baleset, az 1,1 ezrelékkel való vezetés bűncselekménynek (Straftat) minősül, mert az ilyen vezetés veszélyt jelent a közlekedésben részt vevő valamennyi személyre.

Ha 1,1 ezrelék szintű alkohollal  a vérében kapják el, különböző büntetésekre számíthat: a szabadságvesztés vagy pénzbüntetés mellett három pontra is számíthat Flensburgban. Ezen túlmenően vezetéstől való eltiltás is kiszabható, ami akár a vezetői engedély bevonását is eredményezheti.

Továbbá nagyon valószínű, hogy ilyen magas véralkoholszint esetén orvosi-pszichológiai vizsgálatnak (MPU) kell alávetnie magát.

1,6 ezrelék a volánnál: a következmények

Ha valaki 1,6 ezrelékkel vezet, az a közforgalomra veszélyesnek minősül. A következmények legalább olyanok, mint az 1,1 ezrelékes ittas vezetés esetén: három flensburgi pont, a vezetői engedély bevonása, orvosi-pszichológiai vizsgálaton való részvétel és pénzbírság vagy egy évig terjedő szabadságvesztés. Az egyes esetekben eltérő büntetések lehetnek, de a három flensburgi pont, az MPU és a jogosítvány bevonása biztos.

Nem szabályozott egyértelműen, hogy az 1,6-os véralkoholszinttel rendelkező személy, akit először kapnak el alkoholos befolyásoltság alatt vezetésen, ugyanolyan büntetésre számíthat-e, mint az, akit már többször megállítottak. Az azonban biztos, hogy mindenképpen súlyos büntetéseket fognak kiszabni, mivel ez is bűncselekménynek (Straftat) minősül.
Kerékpár

Nemcsak az autó vezetésénél, a kerékpárnál is be kell tartani a véralkoholszint-határértékeket. A kerékpárosokra vonatkozó tényleges véralkoholszint-határértékek azonban kevésbé szigorúak, mint az autóvezetők esetében. Általánosságban elmondható, hogy egy kerékpáros már nem közlekedhet legálisan kerékpárral, ha a véralkoholszintje meghaladja az 1,6-os értéket. Ha túllépi ezt a véralkohol-határértéket, és megállítják, pénzbírságra, három flensburgi pontra és orvosi-pszichológiai vizsgálat elrendelésére is számíthat. Ha nem tesz sikeres vizsgát, elveszítheti a vezetői engedélyét, ha van.

A kerékpáros azonban alacsonyabb véralkoholszint miatt is büntetőeljárás alá vonható: Amennyiben a vezetés feltűnő, vagy akár balesethez is vezethet, büntetőjogi felelősségre vonás és súlyosabb büntetés is esedékes lehet. Bár a kerékpárosok véralkoholszintje meglehetősen magasan van meghatározva, mindenkinek vigyáznia kell magára, és kritikusan meg kell vizsgálnia, hogy nem lenne-e jobb taxival vagy vonattal közlekedni.

Elektromos kerékpár – E-bike / Kerékpár

Feltűnő vezetés, mások veszélyeztetése vagy baleset esetén a rendőrség ellenőrizheti az alkoholszintjét. Ha túllépi az alkoholhatárt, súlyos büntetésre számíthat.

Az e-kerékpárral közlekedőkre vonatkozó alkoholhatár ugyanaz, mint az autóvezetőkre. Ha Önt 0,5 ezrelék véralkoholszinttel kapják el az e-kerékpárral, akkor közigazgatási szabálysértést követ el. Az 1,1 promil alkoholszint a vérben bűncselekménynek minősül. Több száz eurós bírság, flensburgi pontok, a vezetői engedély felfüggesztése és MPU a következmény. A szabályok az e-scooterekre is vonatkoznak.

Tudta?: Az e-kerékpárok és a kerékpárok alkoholfogyasztási határértékei Európán belül eltérőek. Sok országban szigorúbbak a szabályok, mint Németországban. A sima kerékpárosok esetében az alkoholhatár általában 0,5 ezrelék.

Ezekkel a büntetésekkel kell szembenéznie 2021.04.04-től:

Több mint 0,3 ezrelék a pedelec/kerékpár és feltűnő vezetés vagy baleset:

 • 2 pont, pénzbírság, MPU.

Több mint 1,6 ezrelék a pedelec/kerékpár:

 • 3 pont, pénzbírság, MPU

Több mint 0,5 ezrelék az e-bike/e-scooter esetében:

 • első alkalommal: 2 pont, 500 euróig terjedő pénzbírság, 1 hónapos eltiltás, MPU
 • második alkalommal: 2 pont, legfeljebb 1.000 euró bírság, 3 hónapos eltiltás, MPU
 • harmadik alkalommal: 2 pont, legfeljebb 1.500 euró bírság, 3 hónapos eltiltás, MPU
Elektromos roller

Az autóvezetőkhöz hasonlóan az e-roller vezetésére is vonatkozik a 0,5 ezrelékes határérték. Ha tehát Ön alkoholos befolyásoltság alatt vezet e-rollert, és elérte vagy meghaladta a 0,5 ezrelékes alkoholszintet, akkor szabálytalanul cselekszik.

Ez azt jelenti, hogy legalább 500 eurós bírságra, két flensburgi pontra és egy hónapos eltiltásra kell számítania.

Fontos: A próbaidőszakban lévő vezetői engedélyesek és a 21 év alatti járművezetők számára Németországban teljes alkoholtilalom van érvényben a gépjárművek vezetése során. Ezek a szabályok az e-scooterekre is vonatkoznak: a kezdő és 21 év alatti vezetőkre vonatkozó 0,0 ezrelékes korlátozás itt is korlátozás nélkül érvényes. Ha a vezetői engedély próbaidőszakban van, ennek megszegése A tipusú szabálysértésnek minősül, ami különösen súlyos.
Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.