Mennyi fizetést kap a szülő, ha otthon marad a gyerekkel Németországban?

Mennyi fizetést kap a szülő, ha otthon marad a gyerekkel Németországban?

December 16-tól Németországban bezárnak az iskolák és óvodák. Van olyan tartomány, ahol már december 14-től. A kormány arra kérte a szülőket, hogy amennyiben megoldható, maradjanak otthon a gyerekek.

Egy napköziotthon vész esetére elérhető lesz az ígéretek szerint. De mire számítsanak a szülők, ha otthon kell maradniuk?

A járványügyi törvény szerint mindkét szülő a netto keresetük 67%-át kapja meg keresetkiesés esetén
A szülők fizetett szabadságot kapnak

Sok szülő számára ez nagy kihívást jelent, hiszen a kisebb gyerekeket nem lehet egyedül otthon hagyni. Sokaknak a home-office sem elképzelhető egyidejűleg.

Ezért a szülőknek fizetett szabadságot kell kapniuk. „A szülők lehetőséget kaphatnak az otthoni gyerekfelügyeletre fizetett szabadság keretében” – áll az új döntéseket tartalmazó leírásban, melyet ezen a héten hagynak jóvá, részletek erről később derülnek ki.
Kárpótlás keresetkieséskor

Markus Söder Bajorország miniszterelnöke utalt a tavasszal is alkalmazott “kárpótlási szabályozásra” (Entschädigungsregelungen). Erről részletesen itt lehet olvasni.

Akkoriban a szülőknek egy un. kárpótlási szabályozást vezettek be, amennyiben a bezárt óvodák és iskolák miatt nem tudtak dolgozni.

Erre a járványügyi törvény ad lehetőséget. Ebben az esetben azonban nem a teljes fizetésüket kapják meg, hanem annak 67%-át.

Ez a szabályzat csak a 12 éven aluli gyerekekre vonatkozik, abban az esetben, ha bezárnak az iskolák és óvodák, ill. ha karanténban kell lennie és ezért a szülőnek otthon kell maradnia.

A kárpótlás további feltétele, hogy csak akkor jár, ha nincs más megoldás, pl. nincs hozzátartozó, aki nem dolgozik és vigyázni tudna a gyerekre.

Ez arra az időszakra nem vonatkozik, amikor az iskola vagy az óvoda amúgy is bezár szünidő miatt.
A szülők 67%-át kapják a netto fizetésüknek

A járványügyi törvény szerint a szülők a netto fizetésük 67%-át kapják meg, ez max. 2.016 Euro lehet egy hónapban.

A keresetkiesésnél a nettó kereset számít, az esetleges rövidített munkaidős járulék (Kurzarbeitergeld), a téli pótlék (Zuschusswintergeld).

Ez utóbbit az építőipar azon dolgozóinak fizetik ki, akik időjárással kapcsolatos vagy idényjellegű munkabeszüntetésekkel rendelkeznek. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak az egyéni vállalkozókra is

A kompenzációt szülőnként max. 10 hétig, az egyedülálló szülőknek 20 hétig folyósítják. A maximális 10 vagy 20 hetes időszakot nem kell egyben felhasználni, több hónapra is elosztható.

Példa a hivatalos információs oldalról

Kompenzáció a fertőzésvédelmi törvény szerint:

• A munkavállaló havi bruttó 2.000 Eurót keres, háromnapos hete van, és gyermekgondozás miatt áprilisban 6 napig nem tudott dolgozni.

• Ezzel a munkaidejének a 47%-a (kerekítve) kiesett. (kiesett munkaidő = 6 munkanap / (3 munkanap x 4,286 hét)).

• A (bruttó) keresetkiesés tehát 940 Euró (47% x 2.000 Euró).

• A bruttó keresetkiesés nettóvá alakítása után a nettó keresetkiesés 67% -át térítik meg, de max. 2.016 eurót naptári hónaponként.
A munkaadó folyósítja a kárpótlást

A kártérítést az első 6 hétben a munkáltató folyósítja. Ezt az erre illetékes hatóságnál kell megigényelnie.

A munkáltató kérésére a hatóságnak előlegként is meg kell adnia a visszatérítés várható összegét, hogy a munkáltatónak ne kelljen előleget fizetnie.

A munkaadók ezekben a tartományokban: Baden-Württemberg, Brandenburg, Bremen, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein központilag, az járványügyi info-portálon keresztül is megigényelhetik a következő linken: Infoportal Entschädigung nach Infektionsschutzgesetz

Itt föl lehet tölteni a szükséges dokumentumokat is. A központi portál az igénylést elektronikusan továbbítja az illetékes helyi hatóságnak, amely végül a kifizetést jóváhagyja. Itt igényelhetik meg az egyéni vállalkozók is.

Ez a jogszabály (Entschädigungszahlung) a szülőknek 2021. március 31-ig van érvényben.

Gyerek után járó betegszabadság

Vész esetén ki lehet venni a gyerek után járó betegszabadságot (Kinderkrankentage), ez szülőnként 15 nap, egyedülálló szülőknek 30 nap, több gyermek esetén ezek növekednek. Ebben az esetben a szülők a fizetésük 90%-át kapják meg, de max. 109 Eurot / nap.

www.rnd.de Tatiana Syrikova fotója


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.