Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie?

A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy írásban kapcsolatba lép a munkaügyi hivatallal.

Alá kell, hogy írjak valamit, hogy Kurzarbeitergeld-et kapjak?

Amennyiben nincs szakszervezeti képviselő a cégnél, akkor egy közös beleegyezési nyilatkozatot kell minden érintett munkavállalónak aláírnia.

Kaphatnak e Kurzarbeitergeld-et a részmunkaidősök vagy a minijob-osok?

A részmunkaidősök igen, amennyiben a munkaadó fizeti a járulékokat a munkavállaló után.  Minijob-osok nem jogosultak.

Szabályok külföldi állampolgárokra vonatkozólag

Függetlenül a tartózkodási engedélytől, az alábbi foglalkoztatottak nem jogosultak Kurzarbeitergeld-re.

  • Azok, akiket privát háztartásban alkalmaznak pl. ápolók.
  • Minijob-osok
  • Rövidtávú alkalmazottak (szezonmunkások, főleg a mezőgazdaságban) betakarítók, szüretelők.
  • Akik Németországban kiküldetésben dolgoznak.

Mit jelent a “Kurzarbeit” a munkavállalóknak?

A Kurzarbeitergeld-nek a fizetés kiesést legalább részben kell pótolnia. Ez csak a kieső munkaórákra érvényes és a “nettodiferenz” (nettokülönbözet- a munkaidő csökkentés nélküli nettó átalánybér és a ténylegesen folyósított bér közötti különbség) kb. 60%-át jelenti ill. már egy gyereknél is 67%-át.  Ennek kiszámítására több kalkulátor weboldal is van. KLIKK IDE

A felhalmozott túlórákkal kapcsolatosan egyéni szabályozások lehetnek, ezért azt ajánljuk Önöknek, hogy kérdés esetén forduljanak a munkaügyi hivatalhoz (Agentur für Arbeit) ill. munkaadójukhoz.

Szabadság

Az előző évről megmaradt és az adott évre szóló szabadságot a Kurzarbeit előtt ki kell venni.

Ami fontos: A munkavállalók kötelesek a személyes állapotukban (pl. az adókategória megváltoztatása) történt változásokról a munkaadót azonnal értesíteni.

Milyen esetekben nem jár a Kurzarbeitergeld?

  • Azoknak, akik nem fizetik a munkanélküli hozzájárulást.
  • Aki a nyugdíjkorhátárt elérte.
  • Akik alacsony óraszámban foglalkoztatottak (Minijob-osok).
  • Vállalkozók alkalmazott nélkül.
  • Táppénzen lévők.

A Kurzarbeitergeld ideje alatt biztositva van e a munkavállaló?

A tagság az államilag elismert Betegbiztosítóknál, a Ápoló- és Nyugdíj-biztosítóknál, úgy, mint a Munkanélküli-biztositónál és a vállalati Baleset-biztosítónál változatlanul megmarad.

Mi történik, ha a Kurzarbeit ideje alatt megbetegszünk?

Amennyiben ezen idő alatt valaki megbetegszik és munkaképtelenné válik, ugyanúgy továbbra is megkapja a Kurzarbeitergeld-et. A táppénz ideje alatt sem kapnak kevesebb pénzt.

Amennyiben a munkaképtelenség állapota a Kurzarbeitergeld kifizetése előtti vagy utáni időszakra esik, a legutoljára elszámolt fizetési időszak érvényes a táppénzre.
Amennyiben egy harmadik személy miatt történik a munkaképtelenség (pl. közlekedési baleset), a harmadik személy nevét és címét a munkaadónak le kell adni.

Vállalhatnak e a munkavállalók a Kurzarbeit ideje alatt máshol munkát?

Azok a munkavállalók, akiknek már a Kurzarbeit bevezetése előtt is volt egy mellékállásuk, azok továbbra is ezt folytathatják bármilyen hátrány nélkül. Mérvadó ebben az esetben, a Kurzarbeit első kifizetett hónapja. A mellékállásból megkeresett pénzt nem számítják bele. A helyzet akkor változik, hogy ha ez után vállal a munkavállaló egy mellékállást vagy a meglévő bevétele növekszik. Ebben az esetben a mellékállásban megkeresett pénzt hozzászámolják a Kurzarbeitergeld-hez, és ennek megfelelően csökken le a Kurzarbeitergeld.

Mit lehet tenni, ha nem elég a pénz?

Abban az esetben, ha egy háztartás nem él meg ebből a pénzből, a létfenntartáshoz szükséges anyagi fedezetet meg lehet igényelni a Grundsicherungnál (Hartz IV, Jobcenter). Ez az alkalmazott nélküli vállalkozókra is érvényes, akik nem kaphatnak Kurzarbeitergeld-et, és a krízis miatt nem kapnak megbízásokat.

Milyen megelőzési intézkedések vonatkoznak a munkaadókra, hogy a munkavállalókat megvédje a koronavírustól? 

A munkaadó felel a munkavállaló biztonságáért. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy a megbetegedési rizikót és az egészségre káros dolgokat a munkahelyen olyan minimálisra csökkentse, amennyire csak lehet. Attól függően, hogy milyen munkahelyről van szó, ha pl. nagy az ügyfélforgalom, akkor ki kell raknia kézfertőtlenítőket. Ezen kívül a munkaadónak egy oktatás keretében fel kell világosítania munkavállalót, miképp tartsa be a higiéniai előírásokat és, hogy hogyan lehet lecsökkenteni a fertőzésveszélyt. Például kötelezve lehetnek arra, hogy rendszeresen mossanak kezet. A munkaadó köteles munkavállalót informálni a lehetséges intézkedésekről és gondoskodnia védőruháról, felszerelésről.

MUNKAJOG MAGYARUL A KORONAVÍRUS IDEJE ALATT: HOTLINE – Forróvonal telefonszám: 0800 000 5614

FORRÁS: www,dgb,de (Szakszervezetek Országos Szövetsége)


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.