Munkaszerződés Németországban – legyen írásos!

Nem kevesen dolgoznak munkaszerződés nélkül Németországban, ami a hiedelemmel ellentétben nem szabályos. E mellett meg is nehezíti a munkavállaló életét, hiszen szerződés nélkül a fizetése bizonytalan, nem jogosult hitelre, részletre nem tud vásárolni, nem tud lakást bérelni, hogy csak néhány hátrányt említsünk.
Ezeket érdemes tudni!

A munkaadó legkésőbb 1 hónappal a munkaviszony kezdete után köteles Önnek írásbeli munkaszerződést adni. A munkaszerződést a munkaadó és Ön írja alá. Ebből egy példány a munkavállalónál kell, hogy legyen.

Ha a munkaszerződést szóban kötötték meg, a munkaadónak akkor is kötelessége legkésőbb 1 hónappal a munkaviszony megkezdése után a lényeges szerződési feltételeket írásban átadni. A munkaadónak a szerződési feltételeket tartalmazó dokumentumot alá kell írni.

A munkaszerződésnek vagy a szerződési feltételeket tartalmazó dokumentumnak a következő adatokat kell tartalmaznia:

  • a munkaadó és a munkavállaló nevét és címét
  • a foglalkoztatás kezdetét és időtartamát
  • a tevékenység fajtáját és a feladatok leírását
  • a munkahelyet
  • a díjazás mértékét (többnyire bruttó bér)
  • a kifizetés összetételét (alapbér, ill. juttatások, pótlékok)
  • a munkaidőt
  • a szabadságot
  • a munkaszerződés felmondási határidejét
  • az alkalmazható tarifaszerződésre vonatkozó hivatkozást vagy az üzemi és szolgálati megállapodást

Ezeket a pontokat akkor is meg kell találni egy szerződésben, ha nem beszélünk jól németül. Ha nem boldogulunk, kérjünk segítséget valakitől, aki tud németül.

A fizetésre, munkaidőre, szabadságra és felmondási határidőre vonatkozó adatokat az érvényes kollektív szerződésre vagy az üzemi és szolgálati megállapodásra lehet cserélni.

Figyelem: Néhány németországi munkaadó EU külföldi tagállamokban toboroz szakembereket úgy, hogy lakást és díjmentes német nyelvtanfolyamot kínál. A munkaszerződések vagy továbbképzési szerződések gyakran visszafizetési záradékot tartalmaznak.

A visszafizetési záradék arra kötelezi Önt, hogy bizonyos ideig a munkaadójánál dolgozzon. Amennyiben idő előtt mond fel, vagy vált munkaadót, akkor a munkaadó kiegészítő szolgáltatásait, például a nyelvtanfolyam vagy a lakásbérlet költségeit vissza kell fizetnie. Amennyiben munkaszerződésében visszafizetési záradék szerepel, kérjen egyénileg tanácsot egy tanácsadó szolgálattól.

Sok esetben az ilyen megállapodások nem jogerősek. A visszafizetési záradékkal ellátott szerződések esetében gyakran rossz és nem korrekt munkafeltételeket biztosító munkahelyekről van szó. Érdemes jobb munkát keresnie.

FORRÁS: www.eu-gleichbehandlungsstelle.de

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.