Néhány alapvető tudnivaló a Kurzarbeit-ról Németországban – ez most sokakat érint

“Kurzarbeitergeld” és segély-csomag a koronavírus miatt:

ezek érvényesek a munkavállalókra és a vállalkozókra

A politika átfogó intézkedéseket hozott, hogy a koronavírus ideje alatt segítséget nyújtson a cégeknek.  Sok cég jelent “Kurzarbeit”-ot. De mit kell tudniuk a munkavállalóknak és a vállalkozóknak ebben az esetben:
  • Sok munkahely, cég van a koronavírus miatt veszélyben. A kormány egy átfogó segély-csomagot hoz létre.
  • Hogy mentsék ami menthető, sok cég jelent “Kurzarbeit”-ot.
  • Elmondjuk, mit jelent a “Kurzarbeitergeld” a munkavállalóknak.

A kormány segély-csomagot hoz létre

Kisebb és nagyobb vállalkozások hamarosan azonnali segítségre számíthatnak a koronavírus által kialakult helyzet miatt, ugyanis hétfőn a kormány egy erre szolgáló segítő csomagot fogadott el.

A terv szerint: Cégek, melyek max. 5 munkavállalóval rendelkeznek azonnali segítséget kapnak, ami 9.000 Euro, ezt egyszerre megkapják és három hónapra kell, hogy elegendő legyen. Cégek, ahol max. 10 munkavállaló van, azok 15.000 Euro azonnali segélyt vehetnek fel. Nagyvállalatok pedig állami támogatásban is részesülhetnek.

A támogatások feltételei azonban, hogy a cég, illetve a vállalkozó nem volt 2020 március előtt gazdasági nehézségben. Ez azt jelenti, hogy a károk enyhítésére adott pénz csak a koronavírus által kialakult helyzetre használható fel. Az azonnali segély-csomag március 11-től igényelhető meg visszamenőleg is, és nem kell visszafizetni, akárcsak a “Kurzarbeitergeld”-et sem.

Tüdőbetegség, ami durva kihatással van a munkahelyekre 

A koronavírus a fő téma Németországban. Nagyon erős kihatása van a gazdaságra és a szokásos munkafolyamatokra a legtöbb cégnél. Minél több munkavállalónak kell karanténba vonulnia koronavírus gyanúja miatt, vagy megbetegedés miatt, annál több cégnek kell a munkavégzést lecsökkenteni, vész esetén pedig az un. “Kurzarbeit”-ot bevezetni.

Új törvény a “Kurzarbeit”-ot illetően, a koronavírus miatt

A “Kurzarbeit”-ot a munkaadó igényli meg a munkaügyi hivatalnál. Ehhez a kormány már egy új jogszabályt alkotott meg, aminek segítségével március 1-ig visszamenőleg lehetséges ezt megigényelnie, vagyis a “Kurzarbeitergeld”-et kihasználni már akkor is lehet, ha ez a munkavállalóknak csak 10%-át érinti a cégnél. Korábban a munkavállalók egyharmadát kellett, hogy érintse.

A “Kurzarbeit”-tal a cégek megakadályozhatják, hogy fel kelljen mondaniuk egy munkavállalónak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ilyenkor a munkavállaló a netto fizetésének a 60%-át kapja meg, amíg “Kurzarbeit”-ra van bejelentve. Ha a munkavállaló a normális heti 5 nap helyett egy héten csak 4 napot dolgozna, akkor a fizetésének a 80%-át kapná meg a munkaadójától. A munkaügyi hivatal pedig kiegészítené a maradék 20%-ot.

A gyerekes munkavállalóknál ez 67%-ot jelent. A munkaidő pedig akár a nullára is lecsökkenhet.

Hogyan igénylik meg a “Kurzarbeitergeld”-et? 

A cégeknek kell a “Kurzarbeit”-ot írásban megigényelni a munkaügyi hivatalnál. Erre van egy külön nyomtatvány is (Vordruck).  Az üzemi bizottság, vagyis a “Betriebsrat” is megigényelheti ezt. Az összes ehhez tartozó leadandó papírokat a munkaügyi hivatal a weboldalán összeállította: Agentur für Arbeit auf ihrer Website.

Mire jó a “Kurzarbeitgeld”?

A vállalatok krízis időszakban vezethetik be ezt a fajta munkát, ha például egy terméket nem tudnak legyártani, mert a szükséges alkatrészt nem tudták kiszállítani, egy krízis helyzet miatt. Ilyen esetekben lép közbe az állam, és ezáltal nem kell a munkavállalókat elbocsájtani.

A feltétele a “Kurzarbeitergeld” bevezetésének, hogy a munkaidőt jelentősen lecsökkentik. Ez lehet olyan esetekben, mint amikor a koronavírus miatt szállítmányok kimaradnak, vagy az állam arra kényszerít vállalkozásokat, hogy átmenetileg zárjanak be.

Adott esetben a munkavállalónak egy új munkaszerződést kell aláírnia ez esetben. Attól is függ, az eredeti szerződésben hogyan volt ez szabályozva. Újdonság még, hogy közvetítő cégek is küldhetik a munkavállalójukat “Kurzarbeit”-ra.

Mennyi ideig lehet a “Kurzarbeitergeld”-et igénybe venni? 

Alapvetően az érvényes, hogy az állam a cégnek egy évig is fizetheti a “Kurzarbeitergeld”-et. De egy felső határ erre nincsen meghatározva.

FORRÁS: www.merkur.de

A témáról majd még több cikket is jelentetünk meg, hiszen a munkaügyi dolgok befolyásolják mindannyiunk életét.

Egy németnyelvű video a Kurzarbeitról munkajogi szempontból


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.