Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Alapnyugdíj Németországban

Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a júliustól küldött értesítéseiket. Ezután megtudhatják, hogy havonta mennyi pénzt kapnak a szokásos nyugdíjuk mellett. A Német Munkaügyi és Szociális Minisztérium (BMAS) becslései szerint a németországi 21 millió nyugdíjas közül körülbelül 1,3 millió jogosult az alapnyugdíjra. (Grundrente)
Az alapnyugdíj célja azoknak az embereknek az anyagi kompenzálása, akik hosszú ideig dolgoztak, de csak nagyon alacsony nyugdíjat kapnak.

A jogosultak azok, akik legalább 33 évig fizettek nyugdíjjárulékot (35 év után jár a teljes pótlék) akár járulékfizetéssel, akár gyermekneveléssel, akár gondozási tevékenységgel. A második követelmény, hogy az átlagos éves fizetés az átlagbér 30–80 százaléka legyen, vagyis csak a kis jövedelmű embereknek jár. 

A teljes alapnyugdíjat csak azok kapják meg, akik nem kerestek többet 1.250 Eurónál (egyedülállók) vagy 1.950 Eurónál (párok). Ha valamivel többet, a többlet 60 százalékát ellensúlyozzák az alapnyugdíjjal. De 1.600 vagy 2.300 Euró felett már ez nem érvényes.

A havi alapnyugdíj összege max. 418 Euró lehet.

>>> Mikor mehetünk nyugdíjba Németországban és mire számíthatunk?

2 hét kísérlet az alapnyugdíjjal

Az RTL kísérletet végzett annak megállapítására, hogy az alapnyugdíjjal emelt nyugdíj elegendő-e a megélhetéshez.

A kísérlet középpontjában a 48 éves Sabrina eladónő állt, aki házas és gyermeke születése óta részmunkaidőben (Teilzeit) dolgozik.

Bár már 31 éve fizet a nyugdíjpénztárba, a jelenlegi nyugdíjhatározat szerint csak havi 482 Eurós nyugdíjra számíthat. Ez olyan kevés, hogy ha nem lenne a férje, nem tudna megélni nyugdíjas korában.

A kísérlet során a következő számítást végezték. Az alapnyugdíjat beleszámítva Sabrina nyugdíja bruttó 850 Euróra emelkedne. Ebből 700 Euró nettó maradna.

Ebből levonták a következő kiadásokat:

LAKBÉR                                          362 Euró

VILLANY, GÁZ, INTERNET               60 Euró

TELEFON (MOBIL ÉS VONALAS)    25 Euró

BIZTOSÍTÁSOK                                 20 Euró

TÖMEGKÖZLEKEDÉS                       51 Euró

BANKSZÁMLAVEZETÉSI DÍJ            10 Euró
Így Sabrinának havi 172 Euró marad a megélhetéshez. A kéthetes kísérletért az RTL 86 Eurót adott Sabrinának.

Első útja egy olcsó élelmiszerüzletbe vezetett, ahol 29 Eurót fizetett ital és piperecikkek nélkül. Két hét elteltével Sabrinának 3 Eurója maradt.

A kísérlet után Sabrina elmondta,  hogy számára a szabadidős tevékenységekről való lemondás volt a legnehezebb. A kísérlet végén már olyan kevés pénze maradt, hogy kezdett pánikba esni.

Sabrina a német lakosságból egy olyan példa, akiket az időskori elszegényedés a legjobban fenyeget, azok a nők, akik gyereknevelés mellett részmunkaidős munkát vállaltak és kevesebbet kerestek, ezért kevesebb nyugdíjjárulékot is fizettek be. A kísérlet azt mutatta, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk a kiegészítés által sem.
Különösen a nőket érinti gyakran az időskori szegénység, mert a gyermeknevelés miatt gyakran részmunkaidőben dolgoznak, kevesebbet keresnek és kevesebb anyagi tartalékuk van. Ez legkésőbb a nyugdíjas korban válik problémává.

>>> A német nyugdíj – az öregségi nyugdíjon túl

Magasabb nyugdíjjal is nehéz lesz

De még azok számára is, akik viszonylag magasabb nyugdíjat kapnak, nehéz a jelenlegi nyugdíjjogosultságok mellett kijönni a pénzükből: Chriz 36 éves, egyedülálló, biztonsági alkalmazott.

A jelenlegi számítások alapján később havi 1.346 Euró nyugdíjra lesz jogosult. Ez azt is jelenti, hogy nem lesz jogosult alapnyugdíjra, de a havi állandó kiadásai levonása után csak havi 380 Eurója marad majd.

A kísérlethez két hétig ő is megpróbált kijönni a jövőbeni nyugdíjából. Bár alig adott ki pénzt a szabadidős tevékenységekre vagy pl. fodrászra, a pénz gyorsan elfogyott. A legtöbb az élelmiszerre ment el: “Ebből a pénzből szinte lehetetlen félretenni.” – mondta az RTL-nek adott interjúban. “Ez nagy probléma, ha pl. valami elromlik, emiatt folyamatos nyomás alatt lennék.
Mi az alapnyugdíj?

A Deutsche Rentenversicherung oldalán az alábbiakat lehet olvasni.

Aki hosszú évek óta dolgozik és az átlag alatt keres, annak a jövőben alapnyugdíjat kell kapnia. A német Bundestag erről 2020 július elején állapodott meg. Az alapnyugdíj nem önálló ellátás, hanem plusz a meglévő nyugdíjhoz. A törvényes nyugdíjjal együtt fizetik ki. A összeget egyedileg határozzák meg.

Az alapnyugdíj-törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba.

A pótlék megszerzéséhez legalább 33 éves úgynevezett alapnyugdíj-időszaknak kell meglennie. Ide tartoznak például az alábbi időszakok:

  • munkaviszony,
  • gyermeknevelési időszakok,
  • gondozási időszakok,
  • betegség vagy rehabilitációs ellátásban töltött idő.

A külföldön megszerzett időszak is beleszámít, ha ezt beleszámítják a nyugdíjba az európai törvény vagy a társadalombiztosítási megállapodás szerint. A munkavállalás során a jövedelem átlagosan nem haladhatja meg az átlagkereset 80 százalékát.

A Deutsche Rentenversicherung jelenleg azt feltételezi, hogy Németországban körülbelül 1,3 millió ember részesül az alapnyugdíjban. A pótdíj várhatóan havonta átlagosan 75 Euró körül lesz.

A nyugdíjbiztosító automatikusan kiszámolja az időszakokat, és az összes nyugdíjasra vonatkozó követelményeket is ellenőrzi. Senkinek nem kell regisztrálnia a nyugdíjbiztosítónál, és kérelmet sem kell benyújtania az új ellátás megszerzéséhez.

A külföldön élő nyugdíjasokkal is automatikusan felveszi a Deutsche Rentenversicherung a kapcsolatot, feltéve, hogy jogosultak az alapnyugdíj-kiegészítésre.

Mivel körülbelül 26 millió számlát kell ellenőrizni, valószínűleg 2021 közepéig tart, mire az első alapnyugdíj-értesítéseket ki tudják küldeni. Azokat az összegeket, amelyekre 2021 januárjától jogosult, minden esetben utólag kifizetik.
Pénzügyi tippek a nyugdíjszakértőtől

  • Pénzt félretenni

Akár nyugdíjas, akár dolgozó emberről van szó: Thomas Kliem nyugdíjszakértő szerint mindig kell pénzt félretenni az előre nem látható kiadásokra. Ha havonta csak kevés pénz áll rendelkezésre, akkor sokkal jobban kell tervezni.

  • Háztartási napló vezetése a kiadások elemzéséhez

Az összes kiadás bejegyzése egy háztartási naplóba segít felismerni és elkerülni a felesleges kiadásokat. Ha kevés pénz áll rendelkezésre, ez annál fontosabb.

  • Tegyen óvintézkedéseket

Idősebb korban a törvényi mellett vállalati és magán megtakarításra is kell támaszkodni. Fontos, hogy minél előbb kezdjünk el az időskori ellátásunkra gondolni, hogy nyugodtabban várhassuk a nyugdíjas éveinket. Itt áttekintést talál a legjobb nyugdíjmodellekről.

  • Kérjen független nyugdíj-tanácsadást

A legjobb, ha független pénzügyi tanácsadótól kér tanácsot a nyugdíjazás különféle lehetőségeivel kapcsolatban.

>>> Konyár-Vonnák Orsolya pénzügyi tanácsadó bemutatkozója


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.