Németország: Karantén a szabadság ideje alatt?

Karantén és szabadság Németországban

Mi lesz a szabadságommal, ha karanténba kell mennem? Az alábbiakat érdemes tudni a munkavállalóknak.

Ha valaki szabadságon volt és ez idő alatt a koronavírus fertőzés miatt karanténba kellett mennie, veszélybe lehetnek a fennmaradt szabadnapjai, amennyiben nincs táppénzes papírja.

Ha a dolgozónak a szabadság ideje alatt kell karanténba mennie, az még önmagában nem jelent betegséget.

De ha a karantén ideje alatt megbetegedés is történik, mint pl. a Covid-19 fertőzés tünetei jelentkeznek, amivel az orvos munkaképtelennek ítéli meg és kiírja betegszabadságra, akkor nem vész el a szabadság, mivel akkor a dolgozó beteg.

Az alapvető jogszabály szerint, ha a munkavállaló a szabadsága alatt betegszik meg, akkor a szabadság napjai jóvá lesznek írva. Ez áll a Bundesurlaubsgesetz (BurlG) §9-ben.

Ennek feltétele, hogy a munkavállaló rendelkezik egy táppénzes papírral (Krankmeldung).

Aki tehát azt szeretné, hogy megmaradjanak a szabadnapjai, a betegségéről a munkaadóját azonnal értesítenie kell és beteget kell jelentenie.

Ha a szabadság ideje alatt betegszik le a dolgozó, akkor rögtön az első napon orvoshoz kell mennie és egy táppénzes papírt kérni (AU-Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung), akkor is, ha a munkaszerződésben csak a második vagy harmadik nap van előírva.

Így a munkaadónak év végén jóvá kell írnia a szabadnapokat, hiszen azokat a napokat nem számolhatja fel, amikor a munkavállaló beteg volt.
Hazatérés egy rizikó-területről

Ha egy rizikó-területről való visszatérés után kerül valaki karanténba, és tud otthonról dolgozni, ill. tudna, akkor továbbra is kapja a fizetését. Ha elutazásakor az adott ország még nem volt rizikó-terület, akkor kap fizetést a karantén idejére is.

Alapvetően a munkaadónak nincs köze hozzá, hogy ki hova utazik.

De ha a munkavállaló szabad akaratából rizikó-terület besorolású országba utazik és tudatában van annak, hogy visszatéréskor karanténba kell vonulnia, akkor erre az időszakra megvonhatják tőle a fizetést, akkor is, ha pozitív lett a tesztje.

www.merkur.de www.arbeitnehmerhilfe-berlin.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.