Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait

Németországban növekszik a kinderkrankentage

Január 14-én döntött a Bundestag arról, hogy a szülők hosszabb ideig kapják a gyermek után járó betegszabadság napjait (Kinderkrankentage), mint eddig. A nem privát egészségbiztosítással rendelkező szülők a koronajárvány miatt 10 napos gyermek után járó táppénz helyett 20 napot igényelhetnek idén.

Idén a koronajárvány miatt megduplázzák a gyermekek után járó táppénz napjainak számát szülőnként 10-ről 20 napra. Az egyedülálló szülők 40 napot kapnak a szokásos 20 helyett.

A Bundestag az iskolákra és az óvodákra vonatkozó korlátozások miatt döntött így.

Hétfőn ezt még jóvá kell hagynia egy különleges ülésen az állami tanácsnak, aminek a szakértő szerint már nincs nagy jelentősége.

A rendelet visszamenőleg január 5-től érvényes. A legutolsó állami és tartományi ülésen állapodtak meg a vezetők, hogy bővítik a gyermekek után járó betegszabadság napjait.
Jogosultság, ha az iskola vagy az óvoda zárva

A nem privát biztosítók (pl. AOK, BKK, IKK) fizetik a gyermek után járó táppénzt, ha a szülők egy 12 évesnél fiatalabb gyermek gondozása miatt nem tudnak dolgozni. Ez a korhatár nem vonatkozik a fogyatékossággal élő gyermekekre. Feltétel azonban, hogy a háztartásban senki más ne tudjon vigyázni a gyermekre (pl. nagymama).

A táppénz a nettó kereset 90%-a, de max. 112,88 Euro / nap. Ebből még a különböző járulékok lejönnek, mint pl. nyugdíj, gondozás, munkanélküli segély.

A pénznek akkor is rendelkezésre kell állnia, ha az iskolákat és óvodákat bezárják, vagy a hozzáférést korlátozzák. Ez akkor is érvényes, ha a szülőket csupán arra kérték, hogy ne vigyék gyermekeiket a létesítménybe.
Segítség a home-office-ban is

A gyermek után járó táppénzt azok a szülők is megkapják, akik otthonról is dolgozni tudnának. A kérelemhez elég egy igazolás az iskolából vagy óvodából, amit a betegbiztosítónál kell benyújtani.

Ez a privát betegbiztosítással rendelkezőkre nem vonatkozik.

Franziska Giffey német családügyi miniszter szerint az egészségbiztosító társaságokkal megállapodások folynak az igazolás mintájáról.

Támogatás képpen a kormány április 1-jén további állami támogatást nyújt az egészségpénztár likviditási tartalékához 300 millió Euró összegben.

www.ntv.de www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.