Szeretnéd tudni, hogy gazdag vagy szegény vagy Németországban?

A ZDF német állami TV-adó Facebook oldalán a legújabb felmérése szerint az alábbiakat állapították meg, ki a szegény és ki a középosztálybeli a keresetek alapján, és végre nem bruttóban!

Mikor számít Németországban egy egyedülálló szegénynek? Vagy mikortól középosztálybelinek?

Lássuk, előszőr az egyedül élőket:

 • A szegény ember bevétele: max 1.120 Euro / netto / hó
 • A gyengén keresők bevétele: 1.120 – 1.500 Euro / netto / hó
 • A gyenge középosztály bevétele: 1.500 – 2.800 / netto / hó
 • Az erős középosztály bevétele: 2.800 – 4.670 Euro / netto / hó
 • A gazdagok bevétele 4.670 Euro / netto / hó – tól kezdődik.

Ugyanezt családmodellre is felállították, méghozzá két 14 éven aluli gyerekkel:

 • A szegény család bevétele: max 2.350 Euro / netto / hó
 • A gyengén kereső család bevétele: 2.350 – 3.140 Euro / netto / hó
 • A gyenge középosztály család bevétele: 3.140 – 5.890 Euro / netto / hó
 • Az erős középosztálybeli család bevétele: 5.890 – 9.810 Euro / netto / hó
 • A gazdagok családok bevétele 9.810 Euro / netto / hó – tól kezdődik.

Te melyikbe tartozol?

Nem szeretnénk, hogy bárki is megkülönböztetve érezze magát, DE: Tudjuk, hogy általában a külföldiek, friss bevándorlók számítanak az un. olcsó munkaerőnek, így sajnos ők a szegények az országban.

Amit a munkáltató kihasznál, ha valaki nem beszéli a német nyelvet, illetve alig, és nem ismeri a különböző jogszabályokat.

A másik hátrány a szakma hiánya lehet. Ha viszont a német nyelvtudás legalább valamilyen szinten megvan, a munkaügyi központ már küldi is az illetőt továbbképzésre vagy szakmát tanulni. (Feltéve, ha munkanélkülinek vagyunk bejelentve.)

És ha van szakmája a külföldinek és még németül is tud, akkor jó eséllyel kerülhet a középosztálybeliek közé, főleg, ha a szakmája keresett. Innentől kezdve a csillagos ég a határ, gondoljunk csak a software fejlesztőkre, IT emberekre, mérnökökre.

De ha már valaki diplomás, az is egy zöld út a jó kereseti lehetőség eléréséhez, a könnyű és tiszta munkához. Feltétel itt is a német nyelvtudás. Főnök szeretnél lenni? Na ez viszont nem biztos, hogy össze fog jönni. Németországban leginkább csak németeket tesznek be vezetői állásba, egyelőre, hacsak nem a saját cégednél vagy főnök.

A jó hír az, hogy Németországban van lehetőség nyelviskolába járni, tudjuk, munka mellett nehéz. De ha egy ilyen nehéz időszakon, mint a nyelviskola (fél év), túlestünk, már jó úton haladunk egy jobb kereset és élet felé.

A kivételek erősítik a szabályt: Van olyan, hogy valakit betanítanak hegesztőnek, ilyenkor anélkül, hogy iskolát végzett volna, aránylag jól kereshet, persze mihez képest. Már olyat is hallottunk, hogy szakácsként is el lehet iskola nélkül helyezkedni bizonyos helyeken. Mint tudjuk, munkaerő hiány van. Vannak olyan gyárak, ahol elég jó fizetés van, mint pl. a Daimler, de a régi szép időknek vége, amikor bárkit végzettség nélkül felvettek ide. Fémiparban való jártasság követelmény.

Igaz, hogy legutóbb egy német ismerősöm felhívta a figyelmemet arra, hogy a Brexit bekövetkeztével sötét világ vár ránk Németországban is, és mindenki jobb, ha még most bebiztosít magának egy fix munkát.

Azért ettől nagyon ne tartsunk. Nektek mi a véleményetek?

Hozzászólást regisztrációval lehet intézni.

Mindenkinek nagyon sok kitartást a nyelvtanuláshoz és az utána következő szakmunkás iskola elvégzéséhez, vagy továbbképzéshez. 

De ha ez mégse következne be, soha ne feledjük az aranyszabályt Németországban a pontosságon és megbízhatóságon kívül, az idézet, amit fogadjunk, mindenki látott az iskolájába kitéve a falra:

„Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

 

Vagy, hogy az egész idézet meglegyen:

 

József Attila: Ne légy szeles…

Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres –
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
úgy érdemes.

(1936)

Milyen szép és igaz.

AZ EREDETI KÉPEK:

És még néhány érdekes hozzászólás a Facebookon megjelent képhez a WISO oldalon:

 •  “Für mich und meine Tochter reicht es zum Leben. Natürlich wäre etwas mehr schon schön, aber dann sparrt man halt ein paar Monate länger auf das Traumwohnzimmer” – Nekem és a lányomnak elég a pénz a megélhetésre. Persze még több jó lenne, de akkor spórolunk pár hónappal tovább, hogy meglegyen az álom-nappalink.
 • “Ich bin Pflegefachkraft… ich habe meine feste Meinung zum Gehalt meiner Branche… weiß aber, dass es in vielen anderen Berufsgruppen auch kaum zum Leben reicht.
  Wenn ich höre für welche Arbeit manche Umsummen bekommen, Stichwort “Bullshitjobs”, oder wie Vorstände entschädigt werden… dann frage ich mich stets wie der “Wert” geleisteter Arbeit bemessen wird ” – Ápoló vagyok, és megvan a véleményem a fizetésekről a szakmámban. De azt is tudom, hogy nagyon sok más szakmában pedig épp hogy elég pénzt kapnak a megélhetésre. Amikor olyanokat hallok, hogy egyesek milyen munkákért milyen pénzt vesznek fel a “kamumunka” cimen, vagy, hogy a vezetőséget milyen összegekkel kártalanítják… akkor megkérdőjelezem az elvégzett valós munka valódi értékét.
 • “Oh Gott, wenn mein Mann das sieht und feststellt, dass er als Single viel reicher wäre als mit seiner Familie” – Istenem, ha ezt a férjem megtudja, hogy egyedülállóként sokkal jobban állna, mint családosan.
 • “Das nicht über die Gehälter gesprochen wird bzw. in vielen Unternehmen nicht gesprochen werden darf dient doch nur dazu die Belegschaft besser zu kontrollieren und eine Solidarisierung untereinander zu verhindern!! So kann man auch die Gewerkschaften schwächen und die Tarifverträge aushöhlen, ein Mitarbeiter der mehr verdient als sein Kollege wird niemals mit den anderen der Belegschaft etwas gegen die Unternehmensleitung tun!!” – Az, hogy sok cégnél nem lehet a fizetésekről kollegák között beszélni, csak arra szolgál, hogy a személyzetet jobban az ellenőrzésük alatt tartsák és megakadályozzák az egymás közötti szolidaritást. Igy lehet a szakszervezeteket gyengiteni. Egy olyan dolgozo, aki többet keres, mint a többiek, soha nem fog a céggel szemben föllépni.
 • “Wieviele Top-Verdiener ihren Verdienst wirklich verdient haben, steht auf einem anderen Blatt.” – Hogy mennyi jól kereső érdemelte valóban ki a fizetését, ez már egy másik lapra tartozik.
 • “2018 hatte ich als Single 3.150 Euro im Monat netto. Als einkommensstarke Mitte fühle ich mich aber gar nicht.” – 2018-ban egyedülállóként 3.150 Euro nettot kerestem havonta, de erős középosztálybelinek nem érezem magam egyáltalán.
 • “Um als Singel zu den obersten 10 Prozent der Top Verdiener zu gehören und auf 3440 Euro Netto zu kommen muss ich bei einer 40 Stundenwoche also ca.160 Stunden im Monat etwa einen Stundenlohn von Brutto 39 Euro haben… . Glaube die meisten wären froh wenn sie nur schon auf die hälfte des Stundenlohns kommen würden wenn überhaupt…Dieses Einkommen ist wohl nur sehr sehr wenigen Menschen in Deutschland vorbehalten…Deutschland hat sich in den letzten Jahren immer mehr zum Billiglohnland hin bewegt.. – Mint egyedülálló, hogy a felső jólkeresők 10%-ába tartozhassak és 3.440 Eur nettot kapjak, egy 40 orás munkahéten kb. 160 oránál egy honapban, 39 Euro brutto órabért kellene, hogy keressek. Azt gondolom, hogy a legtöbben már annak is örülnének, ha ennek a fele órabért megkapnák. Ez a fajta kereset csak nagyon keveseknek adatik meg Németországban. Németország az utóbbi időben erősen átváltozott az olcsó-bérek, munkaerők országává.

 

FORRÁS: https://www.facebook.com/ZDFwiso/photos/a.10150146041413859/10157214473268859/?type=3&theater

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.