Családi bántalmazás Németországban, az áldozatok többsége nő

Milyen gyakori Németországban a családon belüli erőszak? A családügyi miniszter és a bűnügyi rendőrség új számokat hozott nyilvánosságra.

Ezek a zaklatást, fenyegetést, kényszerítést, testi sértést, erőszakot, szabadságban való korlátozást, gyilkosságot tartalmazzák.

Az áldozatok több, mint fele az elkövetővel egy fedél alatt él

A családügyi miniszter aggódik a párkapcsolaton belüli erőszak kialakulásának növekedéséről: “A családon belüli erőszak nem magánügy, évente több mint 141 000 eset van, melyek bűncselekmények. Még mindig tabunak számít a párkapcsolaton belüli erőszak, de ennek véget kell vetnünk!”- mondta Franziska Giffey családügyi miniszter.

Tavaly az áldozatok 81%-a volt. Gyakran a legnagyobb veszély otthon leselkedik a nőkre.

Az áldozatok több mint fele az elkövetőkkel egy fedél alatt él. Tehát azt mondhatnánk, egy ágyban alszanak az ellenséggel

Az érintettek 75-80%-a azonban nem kér segítséget. Az elkövetők általában az élettársak.

Gyakran a ex-partner az elkövető

A bűncselekmények minden területén egyértelműen a női áldozatok vannak többségben. Lelki terror, fenyegetések, üldözés, stb. esetén az áldozatok 98%-ban nők, a prostitúció területén pedig 100%-ban. Gyilkosság esetén 76%-ban nők az áldozatok.

A volt partnerek elkövetőként és áldozatként is túlsúlyban vannak (38%). Ezt követi a házastársi (33%) és a partneri viszonyban élők (29%). Az elkövetők általában férfiak.

Az alkohol gyakran játszik nagy szerepet a bűncselekményekben: a nyilvántartásba vett gyanúsítottak körülbelül egynegyede alkoholos állapotban volt.

A járvány tovább rontja a helyzetet

A járvány által a helyzet súlyosbodik. “Egyértelmű, hogy különleges élethelyzetekben, konfliktushelyzetekben, amikor az emberek szűkös helyen hosszabb ideig össze vannak zárva, a helyzet súlyosbodik” – mondta Giffey.

A segélyegyesületek a koronavírus járvány kitörése óta megnövekedett telefonhívásokról számolnak be.

Az erőszak okai gyakran évekre nyúlnak vissza: “Tudjuk, hogy az elkövetők maguk is átélték a családon belüli erőszakot gyermekkorukban és serdülőkorukban. Egy másik fontos tényező az egyéni stressztényezők, a szakmai vagy pénzügyi bizonytalanság, túlterheltség a gyermekgondozásban” – mondta Münch.
Kevés áldozat kér segítséget

A rendőri bűnügyi statisztikák azonban csak azokat a bűncselekményeket mutatják, amelyekről a rendőrség is tud. A lehetséges következményektől való félelem miatt sok áldozat nem is tesz feljelentést.

“Szégyen, anyagi függőség, számos oka lehet annak, hogy a párkapcsolaton belüli erőszak esetén miért nem keresik fel az áldozatok a rendőrséget” – mondta Holger Münch, a német bűnügyi rendőrség hivatalának elnöke.

Giffey reménykedik az emberek gondoskodásában. “Mindenki maga dönti el, hogy odanéz vagy sem

Egy állami kezdeményezés hívja fel a családon belüli erőszakra a figyelmet. Az áldozatokat arra bátorítják, hogy kérjenek segítséget és beszéljenek a problémákról, a szomszédjukkal, az ismerőseikkel, barátaikkal, semmiképpen se hallgassák el.

Nemcsak a nők esnek áldozatul a családon belüli erőszaknak – a gyermekeket és a férfiakat is megverik és bántalmazzák a saját otthonukban. A segítségkérő helyek listája, ahol az áldozatok és hozzátartozóik segítséget találhatnak, itt érhető el.

Németországban hívható telefonszámok

  • Rendőrségi telefonszám: 110
  • Nők elleni erőszak segélykérő telefonszáma: 08000 116 016
  • Lelki segélyszolgálat: 0800 111 0111 vagy 0800 111 0222
  • Weisser Áldozatok Egyesülete:116 006
  • Gyermekek és fiatalkorúak bántalmazása esetén hívható telefonszám: 0800 111 0333

Kat Jayne fotója a Pexels oldaláról

FORRÁS: www.rtl.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.