Megkezdődött az alapjövedelem kutatás Németországban – jelentkezőket várnak

Németországban most fogják tesztelni az alapjövedelem hatásait egy tanulmány keretében. A következő évtől 120 önkéntes 3 éven keresztül havi 1.200 Euro-t kap. A kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy milyen hatással van az alapjövedelem a munkára, családra, szociális életre, egészségre és a vásárlási szokásokra.

A Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) és a “Mein Grundeinkommen” egyesület Berlinben kezdtek bele egy kísérletbe.

Azt akarjuk tudni, hogy az alapjövedelem milyen szinten változtatja meg valakinek a viselkedését és a beállítottságát, tud e segíteni az illetőnek, hogy a társadalomban fellépő kihívásokkal megküzdjön.” – mondta Michael Bohmeyer a “Mein Grndeinkommen” egyesülettől.

Pályázókat keresnek

Az alapjövedelem kutatás 2021 év elejétől 120 ember részvételével indul és 3 évig tart majd. További 1.380 személy pedig összehasonlítási példaként lesz kiválasztva, akik nem fognak alapjövedelmet kapni. A toborzás kedden kezdődött és ezen a weboldalon lehet rá nagyon egyszerűen jelentkezni. Website

Összesen 1 millió pályázót fogadnak. Ebből fogják majd a kutatók kiválasztani a teszt személyeket. A kiválasztás kor és/vagy kereset, vagyon alapján történik. A jelentkezőknek németországi lakcímmel kell rendelkezniük és csak 18 éven felüliek kerülhetnek be. Ha nem érkezik elég jelentkező, a válogatást legkésőbb november 10-én kezdik.

Stressz-szintet is mérnek majd

A rendszeres kikérdezéseken keresztül akarják majd a tudósok a tesztalanyokon megvizsgálni, hogyan változott meg az alanyok élete a pénz által.

Elsősorban a munkaügyi helyzetre kíváncsiak, a pénzügyi és a családi életben történt változásokra, a szociális kapcsolatokra. Esetleges pszichológiai változásokat is megvizsgálhatnak. A stressz-szint analizálásához pl. hajmintát is vesznek majd.
Adományokból finanszírozzák

A tanulmány több, mint 5 millió Euro-ba kerül és 140.000 ember adományából kerül kifizetésre. A tesztalanyok ajándékként kapják meg a pénzt, ezért adómentes lesz. A szociális segély Hartz IV-ba beleszámít, vagyis mellette nem kapja meg az illető a teljes összeget.

Hasonló típusú kísérlet már az 1970-es években is több országban volt, legutoljára Finnországban. Az eddigi világszerte végzett kísérletek viszont a németországi vitához használhatatlanok, mondta Jürgen Schupp, DIW Berlin.

Az alapjövedelem bevezetése folyamatos téma és vita tárgya Németországban.

FORRÁS: www.mdr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.