Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés a vonatokon Németországban 2022-ben, nehéz a kitoloncolás

Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma Németországban. A Brokstedt közelében történt támadásra tekintettel Nancy Faeser belügyminiszter annak felülvizsgálatára szólít fel, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetőit ki lehet-e toloncolni.
A Tagesschau német magazin pár napja arról számolt be, hogy a német vonatokon és a pályaudvarokon egy jelentés szerint tavaly több mint kétszeresére nőtt a késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma 2021-hez képest. A német rendőrség 336 ilyen cselekményt regisztrált.

Csak a vonatokon a regisztrált késes támadások száma 44-ről 82-re emelkedett.

Összesen 398 848 bűncselekményt regisztráltak, 12%-kal többet, mint az előző évben.

Ezek között:

  • 14 155 esetben testi sértés volt,
  • a vonatokon 82 késes támadás,
  • 97 egyéb veszélyes eszközzel elkövetett támadás, és
  • 5 fegyveres támadás volt.
  • A szexuális bűncselekmények száma 697-ről 857-re emelkedett.

A súlyos testi sértés, rablás, gyilkosság és emberölés esetében a “nem német” elkövetők aránya 55,5% volt.

Múlt héten egy palesztin bevándorló két embert ölt meg és öt másikat súlyosan megsebesített egy Kielből Hamburgba tartó regionális vonaton. A tettes pár napja szabadult a börtönből.
Nancy Faeser belügyminiszter elmondta:

Megértek mindenkit, aki csodálkozik, hogy miért engedték szabadon ilyen gyorsan ezt az erőszakos elkövetőt.

Az SPD-s politikus azt kérte, hogy vizsgálják meg, ki lehetett-e volna toloncolni a férfit.

A CDU/CSU politikusai több kitoloncolást követelnek

Ezzel összefüggésben a CDU/CSU politikusai bírálták a kormány által követett irányvonalat, egy szóvivőjük elmondta:

Több mint egy éve ígérte a kormány a bűnözők és a veszélyes személyek gyorsabb hazatoloncolását. Ebből semmi sem történt meg.

Egy másik CSU politikusa azt mondta:

Az EU százmilliós támogatásokat fizet a palesztin területeknek, akkor azt is követelhetjük, hogy lehetségesek legyenek oda a kitoloncolások.
Állandó téma Németországban a kitoloncolások felgyorsítása

Tavaly decemberben számolt be az Ntv német magazin arról, hogy Friedrich Merz, a CDU vezetője azt követeli, hogy a bevándorlással arányosan egyidejűleg az elutasított menedékkérők hazatoloncolását is végre kell hajtani.

Jelenleg mintegy 300 000 ember van Németországban, akik hazatoloncolásra várnak.

A hazatelepítések, azaz a kitoloncolások gyakran gyakorlati akadályok, például a személyazonossági okmányok hiánya miatt meghiúsulnak. Sok esetben a származási országok részéről is hiányzik az együttműködés, vagy kitoloncolási tilalom van érvényben, például Szíria vagy Afganisztán esetében.

2021-ben közel 165 000 menedékkérőt regisztráltak, és 11 982 embert toloncoltak ki.

A migránsok túl lassú hazatelepítésével kapcsolatban Merz azt mondta:

Valamit változtatni kell. A bevándorlók lakossági elfogadása, amire szükségünk van, csak akkor tartható fenn, ha célzott bevándorlási politikát alkalmazunk a munkaerőpiacra és egyben folyik azok hazatelepítése, akiknek nincs kilátásuk Németországban.
Elmondta, hogy Németország régóta a bevándorló ország, és sok olyan emberre van szüksége, akik dolgozni akarnak, mindenekelőtt a szakképzett munkaerőkre, a kutatóktól az ápolóig. Az új bevándorlási törvény ebben jó lehetőséget nyújthat az ilyen embereknek.

Azok a menekültek, akik a 2022. október 31-i határidőig 5 éve élnek az országban, és nem követtek el bűncselekményt, 18 hónapot kapnak arra, hogy teljesítsék a huzamos tartózkodási engedélyhez szükséges feltételeket. Ezek közé tartozik például a német nyelvtudás és a saját megélhetés biztosítása, írja az Ntv.

A német kormány emellett könnyíteni akar a honosításon, és aktívan népszerűsíteni kívánja a német állampolgárságot a hosszabb ideje Németországban élő külföldiek körében.
Az EU több kitoloncolást akar

Január 24-én szintén az Ntv számolt be arról, hogy az EU Bizottság tervei szerint jelentősen több migránsnak kell elhagynia az Európai Uniót, akik nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel.

Csaknem 50%-kall nőtt a menedékkérelmek száma az EU-ban

A hazatoloncolás azért is fontos, mert az uniós országok menekültügyi rendszerei nyomás alatt állnak.

A menedékkérelmek száma 2022-ben közel 50%-kal, 924 000-re emelkedett az előző évhez képest. Ezenkívül 4 millió ukrajnai menekült volt, akiknek nem kellett menedékjogot kérniük az EU-ban.

A legtöbb menedékkérelmet Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Ausztriában nyújtották be. A lakosok számához viszonyítva Ciprus, Ausztria és Görögország különösen nagy terhet vett magára.

Februárban egy brüsszeli uniós csúcstalálkozó foglalkozik majd a migráció kérdésével.
Új EU-s stratégia kidolgozása

Azokat, akik nem jogosultak az Európai Unióban maradni, vissza kell küldeni származási országukba.

– mondta Ylva Johansson belügyi biztos Brüsszelben.

Mari Juritsch illetékes uniós biztossal együtt olyan stratégiát mutatott be, amely hozzásegít a nagyobb számú kitoloncoláshoz.

Az EU évek óta törekszik a kitoloncolási arányok növelésére. Az EU bizottsága például 2021 áprilisában olyan stratégiát terjesztett elő, amely elsősorban az önkéntes visszatérőkre összpontosított.

Emellett az EU például a vízumpolitikájával nyomást akar gyakorolni azokra az országokra, amelyek nem hajlandóak visszafogadni az elutasított menedékkérőket. Egy 2021. októberi döntés szerint ezt eddig csak Gambia ellen használták.

Az EU bizottsága most mindenekelőtt a tagállamok és az uniós hatóságok – például a Frontex – közötti szorosabb együttműködésre számít a kitoloncolások számának növelése érdekében.

A hazatoloncolás közös felelősség. Különösen azokba a harmadik országokba, ahol nincsenek nagyobb politikai akadályok, vagy az alapvető jogokkal kapcsolatos problémák. A menekültügyi rendszer hitelességének védelme és a nem kívánt határátlépések megakadályozását fel kell gyorsítani. Ugyanakkor követelte, hogy minden uniós országban legyen külön tanácsadó, hogy több önkéntes visszatérő legyen.

– mondta Juritsch.
Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.