Miért van szeptemberben az Oktoberfest és mi a története?

Ez a világ legnagyobb népünnepélye, amely látogatók millióit csábítja minden évben Münchenbe. De miért van az, hogy a neve ellenére az Oktoberfest főként szeptemberben kerül megrendezésre?
Miért van az Oktoberfest szeptemberben a müncheni Theresienwiese-en?

De először nézzük meg, mi a “Theresienwiese”, honnan származik az elnevezés és az első Oktoberfest

A müncheni Theresienwiese egy vásártér a Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt kerületben. A tér 1810 óta az évente megrendezett Oktoberfest helyszíne, 42 hektáros (420 000 m²).

A Theresienwiese-t Therese szász-hildburghauseni hercegnőről, Ludwig bajor trónörökös, későbbi I. Ludwig király feleségéről nevezték el. A pár 1810. október 12-én kötött házasságot. A napokig tartó esküvői ünnepségek végén, október 17-én lóversenyt rendeztek.

A versenyt Andreas Michael Dall’Armi bankár szervezte. Az ifjú pár számára pavilont emeltek, ahol 16 gyermekpár fogadta a tiszteletüket. 50 000 néző volt a rét feletti lejtőn, amelyet királyi engedéllyel a “Theresien Wiese” névre kereszteltek.

A következő évben a verseny megismétlése mellett döntöttek, így alakult ki az Oktoberfest hagyománya. A lóversenyhez 1811-ben csatlakozott az első mezőgazdasági fesztivál (az 1810-ben alapított Landwirthschaftlicher Verein in Bayern), mint a háziállattenyésztés bemutatója.
1812-ben október 18-19-re tervezték a király által a mezőgazdaság ösztönzésére és előmozdítására jóváhagyott Nazionalfestet, amelynek keretében lóversenyt rendeztek. 1812-ben a Centralfest versenyei két osztály számára rendeztek próbafutamokat: A bajorok és a külföldiek számára. Összesen 37 lovat neveztek, köztük 15 külföldit.

1818-ban állították fel az első körhintákat, 1890-ben a Buffalo Bill európai turnéja keretében indiánokból, cowboyokból és állatokból álló csapattal lépett fel. 1896-tól állították fel az első nagy sörsátrakat.

1918. november 7-én a Theresienwiese-en mintegy 60 000 résztvevővel az első világháború elleni nagygyűlésre került sor, amely közvetlenül ezután III. Ludwig király bukásához vezetett. Az 1919. január 7-i és a február 16-i tüntetések ugyanezen a helyen a müncheni Tanácsköztársaság megalakulásának köztes állomása volt.

1938. április 2-án Adolf Hitler Ausztria csatlakozása után a Theresienwiese-en rendezett ünnepséget, amikor az egész éjszakán át tartó rendezvényen mintegy 500 000 résztvevő esküdött hűséget neki. Ebben az időszakban kitüntetési ünnepségeket is rendeztek a Theresienwiese-en.
1980. szeptember 26-án került sor az Oktoberfest-merényletre. A támadást a mai napig a háború utáni német történelem legsúlyosabb terrorcselekményének tartják. Tizenhárom ember meghalt, amikor bomba robbant az Oktoberfest főbejáratánál, 211-en megsérültek, közülük 68-an súlyosan. A hatóságok hivatalos véleménye szerint Gundolf Köhler volt az egyedüli felelős a cselekményért. Ezt azonban vitatják.

Az Oktoberfest 200. évfordulója óta a Theresienwiese nemcsak az Oktoberfestnek (Münchenben közismert nevén Wiesn) ad otthont, hanem a bajor központi mezőgazdasági fesztiválnak is (ZLF). Emellett itt rendezik meg a Müncheni Tavaszi Fesztivált, télen a Tollwood Fesztivált, valamint cirkuszi turnékat és bolhapiacokat.

Oktoberfest szeptemberben? München rossz időjárása a hibás

Valójában az első Oktoberfestre egy teljes hónappal később került sor, 1810-ben,– jóval azelőtt, hogy Georg Lang nürnbergi kocsmáros felállította az első sátrat a “Bierburg”-ot.
Hamarosan azonban kiderült, hogy az időpont nem volt annyira kedvező a fergeteges ünnepléshez, Münchenben ugyanis ilyenkor az időjárás igencsak zord tud lenni. A 19. század közepén a bajor főváros akkori főasztrológusa azt írta: “Münchenben évente csak 17 teljesen felhőtlen napunk van, 127 teljesen felhős napunk és 221 vegyes napunk“.

München városvezetése azonban sokáig hallani sem akart a fesztivál előrehozataláról. A Theresienwiese a 19. század végéig még mezőgazdasági terület volt. A gazdák pedig nem lelkesedtek volna azért, hogy terményeiket a tántorgó fesztiválozók eltapossák. 1829-ben München történetének egyik legnagyobb hóvihara söpört végig a fesztivál területén.

A megváltás végül 1872-ben jött el, amikor a Theresienwiese mezőit építési területté alakították át. De csak 1904-ben került hivatalosan szeptember utolsó és október első hetére az Oktoberfest fő vasárnapja. Azóta a csapolás hagyományosan szeptember közepén zajlik.
A vénasszonyok nyara ellenére még szeptemberben sem garantált a jó idő Münchenben. 2008-ban és 2022-ben olyan hideg volt, hogy radikális intézkedést hoztak. A fagylaltárusoknak engedélyezték, hogy forralt bort szolgáljanak fel a fesztivál területén, máskülönben tönkrementek volna, mert senki sem akart fagylaltot venni.

Clemens Baumgartner, a Wiesn főnöke azonban kissé túlzásnak találta, hogy egyes standok üzemeltetői még azt is harsogták a hangszórókból, hogy “Boldog karácsonyt“.

A helyiek azonban a köznyelvben nem Oktoberfestnek nevezik az eseményt, hanem csak egyszerűen “Wiesn”-nek.
Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.